Рекордно високи оценки по български на изпитите след 4-и клас

Смолян и София отличници, в Монтана и Сливен са най-зле
Обновена: 5 юни 2019 07:11 | 5 юни 2019 07:00, Елка Василева
30
Рекордно високи оценки по български на изпитите след 4-и клас
Снимка: архив, Булфото

Рекордно високи оценки по български език и литература са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване. Това отчетоха от Министерството на образованието и науката.

Изпит по български език и литература, математика, човекът и обществото и човекът и природата държаха над 60 500 ученици от 1796 училища.

Учениците са се справили по-добре на изпита по български и литература и са вдигнали резултата с 5,01% в сравнение с предходната година. А спрямо 2017-а успехът им е с 6,02% по-висок. Средният резултат по български език и литература е 77,69%, пише "24 часа".

През тази година учениците не са се затруднили на диктовката и са постигнали по-високи резултати.

Като цяло по 4-те предмета резултатите от националното външно оценяване са напълно съизмерими с тези от предходните години, казват експертите.

Най-високи оценки са получени по “Човекът и природата”. Тук резултатите показват 81,28% успеваемост, но като цяло те са по-ниски с 1,53% в сравнение с 2018 г.

Най-зле са се представили четвъртокласниците по “Човекът и обществото”. Там оценките са по-ниски с 4,44% в сравнение с 2017 г., а средният успех е 77,8%.

Трудно за учениците остава и външното оценяване по математика. Спрямо миналата година са си понижили оценките с 1,69%, но все пак постигат с 4,95% по-високи в сравнение с 2017 г., когато при 11-годишните бе наблюдаван срив в решаването на задачи. Сега средната успеваемост на този изпит е 75,25%.

Иначе най-ниските резултати учениците имат на въпросите със свободен отговор. Причината е, че на тях трябва да допълнят или създадат кратък текст. “При въпросите с избираем отговор се запазва тенденцията за висок процент верни отговори”, съобщиха от образователното министерство.

За поредна година най-добре са се представили учениците от Смолян, София-град и Варна.

Сливен, Монтана и Силистра са последни по български, по останалите три предмета до Сливен и Монтана на опашката се подрежда Шумен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: изпити4 клас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма начин да е вярно
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резултатите са високи, щото критериите са занижени.
26
1
 
11
 
! Отговори
Мустафа Кемал преди 4 години
До До 4 от добруджанецТака е за съжаление братя и сестри българи, за даскали по селата се назначават, разни типове все фенове на сатрапДОГАН и "сички ша сте депесе". Момичетата в районите се учат по-добре ама после или са затворени между 4 стени, или бачка нискоквалифицирана работа. На мен лично български език и литература ми беше сред любимите предмети в училище, а турския си го владея от четене на книги, списания и вестници. Та така е положението из Лудата гора и поречието на Арда.
25
1
 
8
 
! Отговори
не знам вече преди 4 години
Някой може ли да ми обясни дали съм изпуснала момента, в който 'не знам' се е превърнало в 'незнам' официално, или пък 'незнам' да е станало дублетна форма wтf?Направило ми е впечатление, тъй като адски много ме дразни - виждала съм го по субтитри и предавания по националните лтелевизии (бтв, нова и не само) със сигурност, както и няколко пъти в Мастършеф последно.
24
3
 
8
 
! Отговори
аз бе аз преди 4 години
Това значи ли, че тази година учителите, които са проверявали матурите са от неграмотното вече поколение???Или просто ги е имало предварително въпросите и отговорите
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за да ползваш главна буква трябва да направиш три клика, срещу само един ако просто я пропуснеш. Апропо и на мен ми свърши мястото на коментара ...
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е защото много от братята по една или друга причина не са участвали и не "тежат" на средната оценка.само като чуя класацията на градовете и се сещам за горното.*коментарите се пишат без препинателни знаци, защото обикновено има ограничение в размера. А всеки знак яде от него. Изобщо цялата комуникация в чат апповете (през телефоните) е организаирана така и става навик. Буквите са лесно достъпни, но всички препинателни знаци са набити на един бутон.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а колко пари съм дал за уроци не искам и да мисля че полудявам и ми иде да ходя да ги ... от онова министерство
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие само прочетете коментарите под филмите в тракерите!Вижте как и какво пишат тинейджърите и ще ви заболи глава. Не на български, ами и на патагонски не прилича. Изречения от по 200 думи, без препинателни знаци, без главна буква и най-вече, без смисъл." ко ве", "ноу си фешън", "аре ве", "щи *** (едикавоси) ***". И това далеч не е всичко. Така ,че или са преписали, или даскалите са им подсказвали или просто са сложили високи оценки, та Крал_Слънце да блесне (нищо, че е чел само Винету).
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като новината е за лошо състояние на образованието другарете започват:Нищо не става тука, децата са прости и неграмотни, а едно време ехеее..Сега новината е добра и другариата обръща палачинката:- Е да бе ама то да си образован не е кой знае какво... и т.н.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това означава само едно .. не е истина колко пари са хвърлили за уроци родителите а след това им предстои кандидатстване след 7-ми клас .. голямото състезание за изхвърляне на купища пари и то за средно просто образование не е оправдано
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И 100% да я пише лъже-статистиката ни средната успеваемост, това няма да качи реално нивото на безсмисленото и направо вредно образование. В начална степен се говори за ограмотяване. На какво ги изпитват децата? На краснопис и усърдие? Ученето си почва в пети клас реално. И ако децата биват обективно проверени в края на пети клас, то ще лъсне голата грозна истина за изключително ниското качество на образованието в България.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НВО за четвърти клас е най-безсмисленото нещо в нашенското без друго никакво образование. Елементарно ниво, при това с купища подсказвания и преписвания, за които помагат самите квестори. Резултатите от това нищо не са показател за ннания и умения на децата. Истината лъсва след пети клас. От когато 90% от децата закъсват масово, особено по математика и показват, че не могат да съставят свързан текст.
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ауууу, абе защо публикувате добри новини?Сега комунистие ще се пръснат от яд.
14
2
 
13
 
! Отговори
добруджанец преди 4 години
До анонимен 11:За съжаление си прав.Но културата,знанията,интелекта те правят много по човек и човечен от доста с апартаменти с псалми и бегонии. Можеш и да мислиш и да знаеш че имаш свободна воля.Колко от тях са стигнали до това но и цял народ им се смее за Пекин,филиити с мас и родените в дантела
13
4
 
21
 
! Отговори
Капyта преди 4 години
Всичките ми шефове до сега са били със средно образование и всичките са милионери, аз съм магистър и работя за 700лв, но иначе родителите ми много се гордееха като изкарах дипломата
12
2
 
14
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Много агнета са се раздавали, аз като помня половината ми клас бяха от селата, и всички бяха отличници
11
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да отбележа, че високите оценки не гарантират успех в живота...Може да си отличник в училище и университета, но ако нямаш връзки си загубен в живота...Казвам ви го от горчив опит, защото и на мен ми набиваха родители и учители, че съм нещо като съм отличник... Е... резултатите са налице ! Дааа, ама НЕ !!!
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, продължаваме нагоре! Следващата година очаквам среден резултат поне 452%!