Днес на матурата: За първи път с промени в изпита

Тестовете ще се проверяват електронно
17 юни 2019 08:35, Петя Славова
7
Днес на матурата: За първи път с промени в изпита
Снимка: архив, Булфото

За първи път днес ще бъдат приложени промените в изпита по български език и литература след 7-и клас и в начина му на провеждане. Два дни по-късно е и изпитът по математика, предаде "Монитор".

Тази година за първи път тестовете ще се проверяват електронно. На всеки от листовете за отговори ще има индивидуален баркод. Работите ще се сканират и затова е необходима черната химикалка.

В столицата днес на изпитите по български език и математика след 7-и клас ще се явят по 10 386 ученици. Още 682-ма са избрали изпита по желание по чужд език. За всички изпити са осигурени 1400 зали, ще има и над 2400 квестори, които ще следят за реда.

Препитването тази година ще започват от 9 часа, така че в 8,30 ч. най-късно учениците трябва да са в училището, в което учат, с документ за самоличност и черна химикалка.

Тази година тестовете по български език и по математика няма да се състоят от два отделни модула. Те ще имат две части с обща оценка. Първата част от теста по български пак ще е от 25 задачи, но вече ще има 18 със структуриран отговор, 6 - с кратък свободен отговор, и една - с разширен свободен отговор.

Втората част е преразказ с дидактическа задача.

По математика също има промени. Първата част е от 17 задачи със структуриран отговор и 3 с кратък отговор.

Във втората част вече ще има 2 задачи с кратък свободен отговор и три, в които учениците трябва да аргументират отговора.

Тази година родителите ще подават заявления за класирането само по електронен път. Това става в специална платформа, разработена от просветното министерство по три различни начина:

При първия родителят сам подава заявлението с желаните паралелки от всяко електронно устройство с достъп до интернет.

Има възможност родителят да отиде в училището на детето си и там да му съдействат да попълни заявлението електронно.

Третият вариант - отива в училище-гнездо, където специалист попълва заявлението, а родителят се подписва, че това е неговият избор. Вече са определени 10 училища-гнезда в различни райони на столицата.
 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А и ако някой се представи прекалено добре, ще кажем, че е преписвал. Няма да забравя, как слушах една журналистка, да чете есе и да пита:

- А според вас, възможно ли е един 13 годишен, да напише нещо толкова сложно?

Възможно е, патицо проскубана! Това, че някой се е представил по-добре на кандидатстудентския си изпит, отколкото ти на финалната си теза, не означава, че всички са загубеняци!!!!
6
2
 
4
 
! Отговори
сара преди 1 месец
До Анонимен

Явно ти си си я спестил...никога знанието не е в повече.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За този изпит учат ненужна информация на никому потребна в света.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горките деца, побъркват ги с ненужна информация и стрес още от малки, накрая от целия назубрен материал надали и 1% ще си спомнят.
3
1
 
19
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Напълно сте прав/а. Стресират се отговорните деца. Това е толкова излишно. Особено с тези изисквания-да не драскат, да внимават как изписват името си, то не са кодове...
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Махнете го тея ненужни матури. Загубените деца не се интересуват от тях, а за другите се създава излишен стрес. 13 годишни с нервни кризи...
Нито някой стана по-грамотен, нито се прави нещо, на базата на резултатите от тези изпити.
1
1
 
23
 
! Отговори
Мария преди 1 месец
Успех на всички седмокласници!