Тъжно! Родните ВУЗ-ове затъват в провинциалност

2,6 пъти била разликата в заплатите на преподавателите
5 юли 2019 17:30, Анисия Иванова
65
Тъжно! Родните ВУЗ-ове затъват в провинциалност
Снимка: БТА

Има една тъжна новина от миналата седмица и тя е, че нито едно българско висше училище го няма в одобрения списък за университетските европейски мрежи. Само България и още две страни нямат нито едно висше училище в този списък, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на националния форум за качеството, количеството и доходите в държавните висши училища в България.

Той обясни, че чрез тези европейски университетски мрежи ще се осигуряват възможности за общи дипломи, ще могат да се задържат студенти в България, те ще бъдат и стандарт за качество в тези висши училища, които се включат в тях. "Включените в мрежите университети ще бъдат в радарите на международните рейтинги, а тези университети, които не се включат, има голяма вероятност да затънат в провинциалност", коментира министърът.

Той съобщи, че в Полша двете най-големи висши училища ще се обединят, за да влязат в първите 300 университета в световните рейтинги. Министър Вълчев каза, че има нормативно основание - за финансиране на програми за консолидация и оптимизация, и ще се насърчи финансово обединението на университети. Ако искате да привличате чужди студенти, трябва да имате повече чуждоезикови програми, препоръча образователният министър на ректорите.

На форума, организиран от КНСБ, бяха изнесени данни за неравенства в заплащането в държавните ни университети.

Министърът обясни, че в измененията и допълненията в Закона за висшето образование /ЗВО/, които са предложени за обществено обсъждане, има текст за определяне на минимална заплата за преподавателска длъжност в университетите, като това се отнася за най-ниската преподавателска длъжност.

Целта е да се коригира това изкривяване, което е заради липсата на отговорност към развитието на младите преподаватели и го има в политиките на голяма част от висшите ни училища, заяви Вълчев.

Доминиращите модели на заплащане във висшите ни училища са рентиерски или се стимулират преподавателите, достигнали до някаква длъжност, а разликата между най-високите и най-ниските възнаграждения е 2,6 пъти - средно за висшите училища.

В системата на училищното ни образование тази разлика е 1,5 пъти, каза министър Вълчев. Той съобщи, че близо 1800 лева е средната брутна заплата на преподавателите във висшите училища, но има неравенства в заплащането.

Вълчев съобщи още, че ще бъде направена платформа за кандидатстване в университетите ни от чужбина, която ще е за "децата от историческите ни диаспори, за да не идват три пъти до България". Ще улесним визовия режим, ще направим изложения и информационни кампании, ще децентрализираме приема по 103-то и по 128-мо постановление от догодина, информира Вълчев, пише БТА.

Той каза, че има близо 30 000 деца в българските неделни училища в чужбина и има желаещи да се върнат да учат в България. От миналата година финансираме кандидатстудентски курсове в неделните ни училища в Северна Македония, в Косово, Албания, Молдова и Украйна.

"Ще направим и промяна в наредбата за приема, за да може да се кандидатства с матура по съответния език, на съответната образователна система, а сертификатът по български език да е равен на оценката от матура по български език", каза министърът. Той отбеляза, че едно дете, което се връща от Испания, губи една година, ако иска да се включи в българската система на висше образование.

Предвидено е да има и национални програми за финансиране във висшето образование, подобно на тези в средното ни образование, съобщи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СЪН В ЛЯТНА НОЩА ти къде си ходил на училище за да постигнеш тази неграмотност. Че у всичко с главни букви си изписал, та да лъсне по-добре.
60
0
 
4
 
! Отговори
късно е чадо преди 4 години
След като успешно съсипаха собственото си здравеопазване, индустрия и селско стопанство, сега българите успешно ликвидират и малкото останало читаво - образованието. Как може да набуташ в класовете нормални деца и деби..ли - нали става тюрлюгювеч. Баси неуспешното племе, май нема такова калпаво на земята.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родните вузове са продавачи на дипломи ,нищо повече .
58
0
 
2
 
! Отговори
o.o преди 4 години
Висшето образование особено в специалностите Икономика, Бизнес и т.н. си е все едно от социалистическо време. Една суха материя, без нагледен пример. В западните университети студентите работят с бизнеса за да имат представа как се случват нещата. Тук бизнеса хем иска да има кадри готови за работа, хем не иска да се включва в образованието.И на последно място това че имаш диплома от България, не значи че в чужбина размитат за нея. Трябва да докажеш, че си квалифициран да не миеш тоалетните.
57
0
 
4
 
! Отговори
СЪН В ЛЯТНА НОЩ преди 4 години
" има близо 30 000 деца в българските неделни училища в чужбина "ЯВНО ЧЕ НЯКОЙ В БЪЛГАРИЯ БЪЛНУВА.!КЪДЕ СА ТЕЗИ ПРОСЛОВУТИ УЧИЛИЩА. А И ЦИФРАТА Е МНОГО СКРОМНА ЗА 2 500 000 ЕМИГРАНТИ ПОВЕЧЕ В ДЕТЕРОДНА ВЪЗРАСТ ИЛИ ВЕЧЕ С ДЕЦА..СИНЪТ МИ ИМА 2 ДЕЦА,КОИТО ВОДИ ВСЕКА СЪБОТА В ОФЕНБУРГ НА РУСКО УЧИЛИЩЕ ОРГАНИЗИРАНО ДОБРОВОЛНО ОТ РУСКИ НЕМЦИ И МАСОВО ПОСЕЩАВАНО.БЪЛГАРСКО НЯМА.А Б.Г.ДЕПУТАТИТЕ В ЕВР.ПАРЛАМЕНТ НЕ ИСКАТ Б.Г.УЧИЛИЩЕ ЗА ДА ДАДЪТ ДЕЦАТА СИ В АНГЛИИСКО ИЛИ ДРУГО УЧИЛИКЕ В ПАРЛАМЕНТА.
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що да е тъжно-нали това беше целта, *** народ се управлява лесно
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква ли полза от ученето? По важното е да имаш маица или вуйчо владика.
54
0
 
19
 
! Отговори
22218 преди 4 години
Докато има делегирани бюджети и се плаща на калпак, така щв е. Пък и вече, каквото и да се променя е прекалено късно.
53
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оразователната ни система е пълна порнография и единствената и цел е да се изкарват пари от студентите без да ги готви за съвременния животЗаписват се за студенти хора, които не знаят нищо за Геометрята, не могат да четат добре и да разбират какво пише, но като си плащат, накрая излизат с някаква смешна диплома без покритие. Преподавателите са точно толкова въздухари колкото и студентите - раздават си "научни" титли срещу заплащане и вече и *** и пульо е професор.Пълно разложение.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намерили от къде да внедряват "студенти" от Косово и Албания?!?Толкова ли ниско падна така нареченото образование в България?
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШибиРиби Специализацията в добър западен университет е секс оргия платена от Сорос.. Това нищо не означава - има само диплома - бакалавър, магистър всичко друго нищо не значи.. Специализациите за да верват шараните , че техните политици и администрация са голяма работа..
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нямам вина , че вие или децата ви са учили икономика, социология , бизнес - защото е лесно .. , моето образование е много трудно , изкарал съм го с много труд и затова го ценя..
49
1
 
4
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Вижте, нема как да подчините ВУЗ-овете да работят за КРИБ и АИКБ и да не искате да изпаднат в провинциализъм! Членове на тези два консорсиума, са вече с глас във ВУЗ! Нима си мислите, че субсидията от 1 лев и неогранияеното финансиране на ПП от форми, дойде, ей така:))), от нищото? Да, Славчо хвърли въдичката с куката и налови необходимият електорат, но зад него стоят крупни бизнес-интереси.
48
2
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 4 години
Да и понеже тук ги чака светло бъдеще докторантите от цял свят се стичат в България като след това намират реализация, нали? Прекрасни са ни университети та видиш ли само лошите чужденците не могли да го проумеят, а тръгнали да правят класации.
47
0
 
17
 
! Отговори
7202 преди 4 години
Не заттъват в провинциализъм. Повечето ВУЗ-ове са си провинциални. Преобладаващата част от преподавателите - т.нар. академична общност са си провинциялисти. В цялата държава преобладава провинциалният манталитет. В София вече провинцилистите са с огромно надмощие без желание дори да се променят, да се интегрират, т.е амата столица вече е провинциална. Какви очаквания можем да храним?
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ви обясня предатели..MIT e докторски университет , там бакалавър учат много малко хора.. А приемат много докторанти от целия свят купуват мозъци.. Които не са обучили те .. Рейтингите на университетите идват главно от докторските програми , нещо което се публикува което може да се провери.. Нямаш пари да плащаш на докторанти нямаш рейтинг.. В Германия си докторант взима стипендия задължително в рамките на 1200-1500 евро.
45
0
 
9
 
! Отговори
Преподавател преди 4 години
До До 37Мога да се опитам да ви обясня за нобеловите лауреати в природните науки. В съвременната наука такива награди получават колективи, които работят в лаборатории и центрове с оборудване и финансиране, за които тук не можем и да си мечтаем. Попадането в колектив, който се бори за Нобелова награда, не означава със сигурност, че си най-добрият в своята област. Трябва да си добър - да, но държавата и институцията, в която работиш, имат не по-малка заслуга за наградата.
44
0
 
2
 
! Отговори
До 42 преди 4 години
Номер 33 твърди, че това което се преподава тук е на по високо равнище от това в университетите от топ 200. Защо тогава се случва така, че най-добрите ни студенти избират най-често САЩ за своя дестинация и къде са успехите и пробивите ни в науката с изключение на шепа хора извън България?
43
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато се обучават и дипломират неграмотници в тях, така ще е.А от образованието ни, особено висшето, нищо не става!
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 37Програмата по физика както в Германия , така и в България е направена с презуммцията , че студентите ще учат до доктор на науките.. Там още от първи курс те готвят за доктор на науките. Ако някой иска да се отказва от физиката след бакалавър спокойно може да изкара магистър Инженер - в Германия приемат - автоматика , микроелектроника и други инж. специалности можеш да влезнеш с бакалавър по физика.