След третото класиране: Бройки има в Немската, СМГ...

Има 850 свободни места в столичните гимназии
1 авг 2019 13:38,
7
След третото класиране: Бройки има в Немската, СМГ...

Приключи централизираната кампания за прием в гимназиите след 7-ми клас. След третото класиране свободни останаха над 850 места, стана ясно по-рано днес.

Още по темата

„Над 850 са свободните места, така че има достатъчно. Отчитаме обстоятелството, че за първа година, от много години насам, имаме свободни места във всички желани училища“, заяви началникът на РУО – София-град Ваня Кастрева.

Три места са останали в 91 немска гимназия, три в Софийска математическа гимназия, едно в ТУЕС, информира още тя.

"Това се дължи на обстоятелството, че родителите имаха правото да направят своя онлайн избор да кандидатстват в различни области. Когато децата са класирани в две области и те всъщност имат правото да изберат къде да се запишат, то се получава незаписване в дадено училище и мястото остава незаето“ коментира Кастрева пред БНТ.

Предстои последният етап, четвъртото или още казано, директорско класиране, което вече е децентрализирано - местата се разпределят от директорите на училищата. 386 са децата, които не са се класирали на трите етапа, но сега имат възможност да подадат своите оригинални заявления в желаните училища.

Кастрева обясни, че при директорското класиране правилата се запазват, като се стремят да има публичност и прозрачност, и децата с най-висок бал да бъдат приети. Всички данни и графици трябва да бъдат оповестени на сайта на съответното училище, за да могат родителите да го проследяват.

15 са закритите паралелки до сега в професионалните гимназии, като се очаква това да се случи с още 5.

Директорите могат да приемат деца за четвърто класиране до 10 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 4 години
"15 са закритите паралелки до сега в професионалните гимназии, като се очаква това да се случи с още 5"Кои са тези 5 паралелки?Защо не го обявяват?Ако има записани вече деца в тези 5 паралелки,какво ще стане с тях нататък?Докато се обявят местата в по-желаните училища ще се заемат и от тези,които играят на двойно-не се отписват и подават в друго училище с копия илинотариално заверени свидетелства.Колкото и да ни уверяват,че записването става само с оригинали,зная,че има и такива.
4
3
 
5
 
! Отговори
За Е бан преди 4 години
Виша математика ударно се учи на село под звуците на пайнера приглушени от боботенето на комбайна.
3
6
 
1
 
! Отговори
от БАН преди 4 години
Добре де, не може ли в свободните места да запишат деца от кърджалийско, разградско, търговище, шумен да могат и те да научат немски език и виша математика а не да стават овчарчета на 14 години. Към всяко училище може да бъде разкрит пансион за такива деца. Те по родните си места иначе нямат никакъв шанс
2
2
 
13
 
! Отговори
Борисчо преди 4 години
Едно време края на 90-те по 5 паралелки не можеха да поемат децата... а сега няма хора няма деца... обезлюдяваме... и баловете не се усещат вече като едно време
1
1
 
21
 
! Отговори
знам,че преди 4 години
Директорско класиране е за ,,нАшите тъпички връзкарчета" нали Кастрева?Тази е толкова мразена и противна,но успя при няколко правителства.Корумпирана е и в червата.