След 10 клас: Матурите по БЕЛ и математика – задължителни

МОН публикува моделите на НВО за учебната 2019 – 2020 година
Обновена: 5 сеп 2019 17:02 | 5 сеп 2019 16:52, Анисия Иванова
40
След 10 клас: Матурите по БЕЛ и математика – задължителни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Задължителни матури по български език и литература и по математика. Това очаква учениците, които тази година ще бъдат в 10-и клас.

Задължителна ще е и матурата по IT за измерване на дигиталните компетентности, по желание ще е матурата по чужд език.

Според идеята на МОН в 10 клас ще се завърша първи гимназиален етап. И затова те трябва да се явят на национално външно оценяване (миниматура) според изискването на Закона за предучилищното и училищното образование. Резултатите ще бъдат отразени в удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

На сайта на МОН са публикувани моделите, по които ще се изготвят изпитите по математика, БЕЛ, чужд език и дигитални умения.

Знанията по математика ще се проверяват чрез тест от 17 задачи за 90 минути (два слети учебни часа). Задачите ще са от задължителното учебно съдържание от VIII до X клас включително.

15 от задачите ще са с четири възможни отговора, от които само един е правилният;  2 задачи ще са с разширен отговор за решаването на които ученикът трябва в писмен вид да изведе доказателство на задачата.

При матурата по БЕЛ знанията ще се проверяват чрез тест с общо 23 задачи; времетраенето - 90 минути, а материалът ще е от учебните програми за VIII клас, за IX клас и за X клас.

14 от задачите ще са с избираем отговор; 6 задачи с кратък свободен отговор;  една задача ще е за редактиране; 1 задача - с разширен свободен отговор; 1 задача за създаване на текст.

Авторите, които МОН е включило, започват с Паисий Хилендарски и завършват с Димитър Димов и части от романа "Тютюн", "Дърво без корен" на Николай Хайтов и "Нежната спирала" на Йордан Радичков.

Една от задачите ще е учениците да създадат в писмена форма един от посочените варианти: резюме на научен текст; резюме на медиен текст; резюме на съдържанието на (откъс от) изучен повествователен текст; заявление или CV.

По задачата с разширен свободен отговор десетокласниците ще трябва да формулират теза или антитеза по зададена тема за есе по морален или по граждански проблем (вкл. и интерпретиран в изучен откъс от литературен текст).

Резултатът от НВО по математика и БЕЛ в края на Х клас ще се вписва в удостоверението за завършен първи гимназиален етап и ще се изразява само с количествен показател – в брой точки, без да се приравнява към оценка.

Въз основа на резултатите от НВО в края на Х клас ще се извършва прием в ХI клас на ученици, които са завършили първи гимназиален етап на средното образование в обединените училища, съобщават от МОН.

Моделите на НВО по БЕЛ и Математика в X клас за учебната 2019 – 2020 година можете да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само стресирате децата допълнително! Да вървят тези ,които не учат! Защо трябва заради едни да го отнасят и другите? Наистина ли е вярно,че ако някой примерно по математика получи двойка ще повтаря или ще се явява пак? То тогава няма никакъв смисъл,колкото пъти и да се яви все същата оценка ще получи! Махайте ги!
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От матурите има смисъл само ако тях зависи дали ученикът ще премине в по-горен етап на своето образование. А какво прави МОН - налага ги, но в същото време и налага правилото, че и 0 точки да изкара ученикът, това няма никакво значение - спокойно си продължава да "учи", стига да иска. Матурите в този си вид са инструмент за тормоз над учителите по БЕЛ и математика и над директорите и цялата колегия, без да се отчита невъзможността хлебарят да приготви бял хляб от трици.
30
0
 
14
 
! Отговори
до 11 Петров преди 4 години
Аз смятам пък,че не трябва да има матури. Децата,които са съвестни са подложени на тормоз,с тях се заяждат учителите и им занижават и оценките в дипломите да не им стигне някакъв БАЛ от оценкиТия дето си щракат с телефончето,са разглезени мамини синчета дето знаят,че ще се дадат пари ,,под масата" и ще се набутат дето трябва да влязат.Преди доста време имаше новина как в Английската гимназия в София са приети 25 деца над определения брой ученици.Накрая разглезените отиват в свободен университет.
29
0
 
13
 
! Отговори
нека си го кажем преди 4 години
Всичко е направено с цел родителите да дават пари за частни уроци!!
28
0
 
14
 
! Отговори
лично мнение преди 4 години
Толкова българи емигрираха с децата си, деца които даже не знаят и дума на български,а останалите в България, МОН третира като опитни мишки.Не знам друга държава,в която през една година да се ходи на какъвто и да е изпит още от началното образование. То май и за детските градини имало някакви ,, задачи", детето трябва да рисува хубаво,за да го приемат,за 1-ви клас пак някакви точки се събират. Нямам думи!!
27
0
 
9
 
! Отговори
честно преди 4 години
Като прочетох новината за изпитите дето ги искат от МОН освен съкращението МОН намразих и HBO. Досега HBO го свързвах само с кабелната телевизия дето пускат филми.
26
0
 
10
 
! Отговори
до 23 преди 4 години
Ако въведат математиката като задължителен изпит, 75%,че и повече ще са скъсаните ученици. Ще се дадат задачи,които ще са много сложни за повечето деца. Ще стане като последните резултати по математика.Минимален брой ученици от математически гимназии с 3-ки. Нарочно са с завишена трудност и НЕ са решавани в училище или ще са с объркано условие. Да се стимулира мисленето самите учебници трябва да са написани на разбираем език в това число и математиката и да са обяснено всички задачи
25
0
 
10
 
! Отговори
направо УЖАС! преди 4 години
Мале звучи страшно!! Всяка година ли учениците ще ходят на изпити? Матура в 4-ти клас, изпит след 7 клас, изпит по чужд език след 8 клас, сега 4 изпита след 10 клас ли са( По математика, БЕЛ, ИТ и пак чужд език), в 12 клас матура, и за някои кандидатстудентски изпит. Аз дете на тая държава НЯМА да родя! Нямам излишни пари за толкова частни уроци!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23"За да стане държавата ни просперираща, са необходими мислещи кадри в насока техника"За съжаление плановата икономика в образованието обикновено не действа. А това да догонваме "азиатските държави" под флага на ЕС чpез въвеждане на задължителна матуpа по математика е малко налудничаво.
23
0
 
6
 
! Отговори
20... продължение преди 4 години
4. В момента поради стремеж да се запълни бройка, с цел да има приходи висши училища приемат за учител по математика с оценката от матурата по български, също и за инженери. Какво качество на кадрите очаквате? Не съм против никой учебен предмет. Но твърдо съм на мнение, че човек трябва да се учи да прави отговорен избор,а не да търси за момента най-лесното.Много станаха "езиковите" паралелки,а и други с модерно име. Който е записал испански,да заляга над испанския,като може, да се яви и на англ
22
1
 
6
 
! Отговори
Кирето преди 4 години
Нека да върнат и пионерчетата
21
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъдете така любезни да не перифразирате! Държа математиката да се въведе като задължителна по няколко причини: 1. Образованието ни е комплексно и документът за завършена степен трябва да показва тази комплексност. 2.Сега е възможно да се полагат изпити само в хуманитарно направление, което изкривява общата представа. 3. За да стане държавата ни просперираща, са необходими мислещи кадри в насока техника. Азиатските страни силно изпреварват Европа в математика и природни науки, затова икономически
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Да перефразирам предложението ви: държите на математиката, защото в частност е необходима на инженерите. Също така държите на философията и английския и сте против биологията и испанския. Тогава възниква въпрос - какви ще са тези инженери с философски наклонности? И въобще защо искате да се профилира цялото образование в математико-инженерна посока? Учениците са с различни интереси и способности, както и обществото има нужда от различни специалисти и хора с по-широк миpоглед.
19
1
 
1
 
! Отговори
20 продължение преди 4 години
Оценката по специалния предмет като трети задължителен за матура може да е и по изкуства, спорт или практически професии. Съответните специалисти да си изготвят баланса между теория и практика задължително на национално ниво. Професията ми ме среща с хора, завършили изобразително изкуство или музика, с изключително бедни знания по история и теория на изкуството. А искат да имат репутация на хора от културата, интелигентни.
18
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много важна стъпка в правилна посока е задължителната матура по математика. Следваща стъпка трябва да е също задължителна матура по математика след 12-ти клас и друга - въвеждане на оценката от матурата по математика като задължителна за прием за инженери и др. Според мен е правилно като трети задължителен изпит да се въведе основният предмет на паралелката. Не да е парал. "Биология" или испански, а да полага изпит по философия или английски. Ще се замислят, когато се записват, наистина да учат
17
1
 
13
 
! Отговори
Gost преди 4 години
Тормозят децата,щото е най-лесно. Що не пуснат изпити и матури за депутати министри служители на мон.Културната мин.при Симеонов заяви че любимият и художник е Панчо Владигеров,други от мон не знаеха кой е авторът на химна. За какво са .им матури в 10 клас само тормоз за съвестните ученици,тъпанарите и мързеливите ги пробутват за да не губят бройката и субсидията
16
0
 
10
 
! Отговори
Gost преди 4 години
Синът ми мина матурите в четвърти клас с отличие и естествено към него бяха прикрепени двама илитерати, които минаха и в пети клас не могат да си напишат името. Тормозят най-старателните ,мързеливите ги пускат и за това вторите в пети клас не знаят цветовете на нац.флаг и химна,елементарни неща и абсолютно неграмотни
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз докато стигна до 10 клас сигурно ще ни карат да ходим до луната да им донесем каманяци. То от тия граждани от селата всичко може да се очаква. Толко са умни горките че като ходят до тоалетната мажат по вратите.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До !"Ненормална история - тези матури трябва да се премахнат изцяло."Ами не трябва да се махат. Винаги трябва да има и външно оценяване. Ако оставите на учителите да оформят крайните оценки, има голяма вероятност способните ученици на съвестни учители да имат по-ниски оценки от абсолютно неграмотните. Тъй че ще трябва да се примирите с факта, че на учителите им се плаща, без според вас да са си свършили докрай работата.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Матура по математика? Ох мале. Масово ще има тройки на дипломите.