МОН забрани училищни екскурзии до Италия и Китай

Учителите ще бъдат в служебен отпуск, децата - 14 дни вкъщи
27 фев 2020 15:16, Анисия Иванова
12
МОН забрани училищни екскурзии до Италия и Китай
Снимка: БГНЕС

Просветното министерство забранява пътуванията на ученици до Италия и Китай, заяви заместник-министърът Таня Михайлова.

Учителите от Каварна, чиято ученическа група беше евакуирана вчера от Италия заради коронавируса, ще могат да ползват болничен за домашна карантина, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНР.

Днес кабинетът изпрати правителствения самолет, за да евакуира ученическата група. В нея имаше 20 ученици и четирима преподаватели.

Зам.-министър Михайлова допълни, че въпросните преподаватели ще излязат в служебен отпуск:

"Абсолютно по разпореждане той да бъде служебен отпуск и да не е за сметка на платения годишен отпуск. Това като инструкция сме го дали още в понеделник, така че с болничните в нашата система проблем няма", обясни тя на пресконференция.

По думите й всички ученици, които се връщат в организирани групи от чужбина, трябва 14 дни да останат вкъщи - заради превенцията, а не защото има симптоматика.

Учениците от Каварна, завърнали се от Италия, които ще останат в 14-дневна карантина, ще бъдат обучавани дистанционно, за да не загубят много от учебния материал, съобщи началникът на Регионалния инспекторат на образованието Жоро Тошков.

По думите му преподавателите в професионалната земеделска гимназия "Климент Тимирязев" ще поддържат във форма учениците като им поставят задачи през интернет, докато тече превантивната мярка срещу опасността от коронавирус.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва да се забранят спешно от МОН и предстоящите ученически екскурзии в Европа! Моля, дайте гласност по този проблем!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
какъв правителствен самолет за екскурзианти бре а иначе НОИ щял да бъде източен
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Учителите да бъдат наказани. Къде са тръгнали в учебно време. Водят се на работа, а си прават безплатни екскурзийки.
8
3
 
7
 
! Отговори
Двоен стандарт преди 4 седмици
Значи за учителите можело платена карантина и допълнителен служебен отпуск (нищо че по принцип даскалите имат най-дългия платен годишен отпуск след депутатите). Лесно е да се разпореждаш не със свои пари, а с парите от данъците на хората, които по ирония на някаква нормативна уредба ще трябва да са в принудителна домашна карантина за своя сметка. Намирисва ми на огромна дискриминация на хората в частния сектор за сметка на тези в държавните институции.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А до Хърватска Австрия Гърция маже ли пак недомислие на един слаБоумник
6
0
 
3
 
! Отговори
Сульо преди 4 седмици
Уфф що не съм пpocт като тези от мон и що не съм дebил като тези от днес.бг които цензурират? А от екскурзия до Марс ще ги спрат ли?
5
0
 
4
 
! Отговори
Сульо преди 4 седмици
Уфф що ме съм *** като тези от МОН...А екскурзии до Марс забраняват ли?
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какви екскурзии бе, че кой туроператор организира до Китай в момента хахаха
3
0
 
20
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 седмици
Е това за екскурзии ученически до Китай не бях чувал. Може да има такива и до Каймановте острови с цел изучаване на био разнообразието .Тези в това МОН с конкурс по тъпоумие да ги бяха избирали по-кадърни щеше да има. Но така е когато хем си *** хем си корумпиран и чакаш комисионни от Америка за България да съсипваш добрите практики от миналото. Не мина нито една матура без огромни гафове от страна на МОН където точно от там изтичаха решенията на задачите .
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сетила се Мара....
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ех МОН, МОН! Тя белята приключва вие чак сега решавате. Да не би по европроект за 10 милиона екип от 50 човека да работи по това сложно и много трудно решение?