Студентите искат стартова заплата от 1200 до 2000 лева, после да расте

78% готови да работят за компании у нас, които покриват изискванията им
Обновена: 14 апр 2020 11:42 | 14 апр 2020 11:36, Камелия Цветанова
457
Студентите искат стартова заплата от 1200 до 2000 лева, после да расте
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

78% от студентите са уверени, че в България има компании, които отговарят на всички техни изисквания, а 62% вярват, че могат да намерят желаното работно място у нас. Това сочат данните от проучване на социологическата агенция “Тренд“ инициирано от „Българската асоциация за управление на хора” (БАУХ) и „Българското дружество за връзки с обществеността” (БДВО).

Близо половината от анкетираните студенти (49%) биха искали стартовата им заплата в някоя от тези компании да е между 1201 лева и 2000 лева.

Още по темата

 
Сигурността и стабилността са сред ключовите фактори за младите хора при избор на работно място, показват резултатите от представително проучване „Най-желаният работодател в България“ проведено през месец февруари 2020 г.

Епидемията от COVID-19 оказва сериозно влияние върху пазара на труда у нас, затова сигурността и стабилността, която компаниите дават на хората в началото на техния кариерен път, придобиват още по-голяма важност.

Нивото на възнаграждение, възможностите за развитие, естеството на работа и балансът работа-личен живот са сред най-важните за интервюираните студенти.

Мнозинството от тях (78%) са убедени, че в България има компании, които отговарят на всички техни изисквания към работното място, а 62% считат, че могат да си намерят такава „идеална“ работа у нас.

Очакванията на младите хора стават още по-актуални в ситуация като настоящата, когато осигуряването на адекватни доходи, стабилност и грижа за служителите се превръщат в приоритет за участниците на пазара на труда. Ако компаниите бяха хора, то студентите искат от тях да са честни, съвременни, креативни хора, на които може да се разчита.

Основните мотиватори за работа на новото поколение на пазара на труда са справедливото възнаграждение (69%), научаването на нови неща и саморазвитието (68%), оценяването на усилията от страна на работодателя (51%) и връзката между личните постижения и възможностите за растеж (50%).

Своите качества, които те посочват като най-важни за започване на работа, са: знания и умения (60%), самоорганизираност (45%), умение за бързо учене (44%), креативност (43%) и чувство за отговорност (42%).

Специализираните портали за работа (40%), препоръки от приятел (29%) и социалните мрежи (21%) са трите най-често използвани канала, по които младежите се информират за потенциалните възможности за работа.
По-голямата част (77%) от следващите редовно обучение биха искали да работят по специалността си.

Предпочитанията на младежите към българските и чуждестранните работодатели в страната са на сходно ниво, с лек превес към международните компании (21%) спрямо 19% за местните фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


457
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
380
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казах, българските студенти имат много ниско IQ. За да ми противоречите дайте имената на фирмите със начална заплата от 1201 до 2000лв. Не знам, ще стигнат ли пръстите на едната ръка или ще има за две ръце.Решението е винаги терминал 2, както аз направих. Сега взимам почти двойна на 2000лв. ръка, ама в еврони. Брутната е фантастична, ама като навсякъде по Европа е някакъв фейк. На всеки който му кажа, че взимам 7,5к? ме счита за ненормален но това е истината - на ръка 3,8к?.
379
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а кой не знае питагоровата теория и той ли с 1200лв.
378
7
 
3
 
! Отговори
kiril преди 4 години
Напълно подкрепям младите!Браво!Така се прави!Свършиха времената на робския труд , 1 месец на памука и за заплата един китайски часовник!
377
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Баща ви кучета Ами те затова го пишат това - защото киснат цял живот на мизерните пари и козируват на шефове и ги е яд на всеки млад човек. Яд ги е не само на младостта, а и на възможността която имат младите да си оправят живота. За разлика от тях. Затова като от някоя медия ме облъчват да пазя "добрите стари хора" мога само да се смея. От саморазрушителната им завист и злоба няма как да ги опазя!
376
0
 
3
 
! Отговори
Мама ти и баща преди 4 години
До Баща ви кучетаТакива са днешните ''бизнесмени и работодатели'', 600 лева плащат и киснем.........тате!
375
3
 
3
 
! Отговори
Баща ви кучета преди 4 години
Авторът на поста и коментарите показват ниският интелект на старото поколение дъртаци.Значи може да учиш до 25 годишен и да не очакваш от 1200 до 2000 лв заплата, така ли? Брей че смешна държава. Та 1200 лв са една никаква заплата и те тръгнали да се ядосва в коментарите и да пишат "трябва ти опит" колко опит бе убитаци, по 20 години стаж имате и киснете на 600 лева.
374
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи студентите не стават за нищо. Не трябва да искат заплати. Може да им се вдигат заплатите, ако българският чорбаджия прецени, че са научили нещо. Разбират само от чалги, барове, пиене, не са дисциплинирани и т.н. Супер тогава не ги търсете за работа. Внесете си от Германия, Италия, Франция. Или може би в махалата са по-квалифицирани. Не се занимавайте с тях, нека да идат да гният на запад и после ще ви се молят за 800 лв заплата. И през това време работна и квалифицирана ръка от цял свят.
373
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно нека искат восоки заплати или да заминават в чужбина. За есна група "български" граждани от р омски произход, всичко е безплатно и само 1/4 от тях работят. Време е тези 3/4гласоподаватели да се научат да работят, плащат осигуровки и теглят кредити, за да върви икономиката.
372
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за да получиш трябва да дадеш , знания и умения
371
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 4 години
А студентките колко искат да взимат, по 100 или по 150лв на час? ;)
370
9
 
10
 
! Отговори
да понатрупат опит и преди 4 години
Нека да понатрупат опит 3-5 години и да искат заплати .. и без това всяко магаре днес е студент ...
369
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сбед 4-5 годишно постоянно раздуване на заплатите и съответно цените се стигна до това положение в момента, всеки да иска за малко работа да получава много пари. Коронавируса ще стартира обратния процес за следващите 3-4 годи намаляне на заплатите и съответно на цените, друг изход няма. Другият изход е тотално ограбване на всички и хиперинфлация, но това е по-лошият вариант.
368
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А положението с образованието е такова, както и във всички сфери, защото гледат как да си вържат доходите, а не как да обучат студентите. Ама така става като новите политкомисари ни насочиха към "светлото" този път капиталистическо бъдеще, където всичко е обърнато на търговия. Крайностите са вредни. Мислете следващия път като гласувате. Време е за Възраждане.
367
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Положението е следното: всеки човек, в това число и студентите, като си направи сметка колко пари му трябват за да си изкара месеца и да си плати битовите разходи (жилище, храна, дрехи, транспорт). Това е минимума при който има какъвто и да е смисъл да се почва каква да е работа. Така че тия с претенциите за парите и че трябвало да се почва с 600 лв. - айде улево. Заради ей такова насаждано с десетилетия РОБСКО мислене сме на тоя хал.
366
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Студентите да се научат да пишат, да не виждаме ежедневно "акций", "стой" и други подобни и така да искат пари. И без тва висшистите на кило ги "изписват" от университетите.
365
3
 
8
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
"Неадекватници" в България има колкото искаш,за съжаление им липсва трезва оценка на състоянието,в което се намира държавата!!!!Почти няма реално производство със висока продадена стойност,а те тръгнали да искат заплати.......много ме забавляват.......Аз от много време не живея в България защото съм разбрал как функционира така наречения "БГ бизнес"!!!!Докато бизнесмените в България си харчат парите за "лични",а не за "фирмени"дейности----резултатите които има ще стават все по-трагикомични.....
364
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавируса ще ви оправи. Като съкратят 200-300 хиляди души, като се върнат 500 хиляди от чужбина щото и там първи ще съкратят гастербайтерите ще стане така че минималната заплата ще ви се види като заплата лукс.
363
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кадрите ни са майко мила. Оня ден извиках едно момче от СОТ да смени батерията на централата. Ами той направи такова късо че му се стопи отверката и му излезе мехур на пръста, тока спря и то така че трябваше да се обаждам в енергото за да го пуснат.
362
3
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 4 години
България се напълни с хора които нищо не умеят но искат големи заплати. Нямаме толкова печеливш бизнес който може да плаща такива стартови заплати на хора които не са в състояние изобщо да ги заработят поради недоктатъчен опит и знания. Не слушайте Бойко за скъпите коли. 90% от тях са втора и трета ръка и на практика не струват повече от 20-30 хиляди лева.
361
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо лошо да искат едни 1000 евро, но проблема е друг, в бълагария 95% от специалностите в университетите не струват пукната пара, само губене на време.