Децата - тихата жертва на кризата с коронавируса

Последствията за малчуганите са здравни и образователни
Обновена: 28 апр 2020 16:18 | 28 апр 2020 16:17, Камелия Цветанова
49
Децата - тихата жертва на кризата с коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Много родители се успокоиха, след като изследвания за коронавируса установиха, че децата рядко проявяват симптоми на заболяването и обикновено не са изложени на голям риск от него. Това обаче не значи, че те са защитени от глобалната пандемия, пише Адам Минтър за Bloomberg.

Всеки родител е запознат с ежедневните предизвикателства от разпространението на коронавирусната пандемия на фона на затворените детски площадки и мерките за ограничаване на социалните контакти във все по-топлото и примамливо за разходки навън време. По-значителните последици от кризата обаче ще дойдат от две сфери - здравната и образователната.

Още по темата

Извънредните ситуации, подобни на коронавирусната криза, обикновено имат негативни последици върху детското здраве в дългосрочен план. При епидемия фокусът на лекарите и техните усилия се насочват към най-неотложните за момента дейности. Мерките, предназначени да предпазят здравето на работещите и по-голямата част от населението, може също да значат, че здравните представители не са в състояние или не трябва да имат контакт с най-малките пациенти.

За децата това може да доведе до дългосрочни последствия. В разгара на епидемията от ебола през 2014 г. броят на извършените пренатални консултации например, за които е доказано, че подобряват физическото и психическо състояние на децата в дългосрочен план, се е понижил с 40% на годишна база.

В подобни моменти броят на ваксинираните деца също нямалява. През 2013 г., преди избухването на епидемията от ебола, на 73-процентен дял от децата в Либерия под една година са били поставени всички необходими ваксини. От юли до септември делът на ваксинираните деца се понижава до 36%. Само броят на поставените ваксини срещу морбили се понижава с 45% на годишна база. Спадът на ваксинациите създава “имунна пропаст”, която позволява по-лесното разпространение на други болести.

Последствията са видими - от 2016 г. до 2017 г. 49% дял от установените 2954 случая на заболели от морбили в Либерия са при деца под 5-годишна възраст.

Вероятно настоящата пандемия ще има същия ефект. В края на март Световната здравна организация призова поставянето на превантивни ваксини да бъде преустановено в световен мащаб, за да се позволи спазване на мерките за социална дистанция. Въпреки че може би това беше правилен призив, дори здравните експерти, които подкрепят мерките, са наясно, че тези рестрикции ще повишат заболеваемостта от други болести, което може да се окаже продължаваща с години тенденция. 

Друго сериозно притеснение - за родителите и света, е, че около 1.4 милиарда деца живеят в райони, в които училищата са частично или изцяло затворени. За повечето от тези деца не е ясно кога образователният процес ще може да продължи. При затварянето на учебните заведения в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне заради еболата, ученици бяха пропуснали 1848 часове занятия.

Подобно продължително отсъствие от училище може да нанесе щети по отношение на образованието и развитието на учениците, особено при тези с по-ниски доходи. Програмите за дистанционно обучение могат да бъдат неефективни дори при идеални обстоятелства. В по-бедните домакинства, където е по-малко вероятно родителите да имат възможност да останат по домовете си, процесът допълнително се утежнява. 

Смекчаването на всички тези вредни ефекти ще бъде огромно предизвикателство. След епидемията от ебола международните организации и правителствата по целия свят допринесоха за създаването на нова програма за ваксиниране, веднага щом пристъпването към нея се оказа безопасно.

Въпреки последните си проблеми СЗО също ще трябва да координира подобна кампания и да установи как тя да стартира при първа възможност. Правителствата на отделните страни трябва също да дадат приоритет на детските консултации и пренаталните услуги по време на пандемията, както и да търсят начин отново да отворят училищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Абе много си зле! Даскалите и айтитата ви бъркат много яко нали!!!!? Кой за каквото е учил! Пещерно човече! И не си стоим а работим с умните ви дечица!
40
0
 
1
 
! Отговори
фанимае преди 3 години
след колко време се вижда резултата от това за което им се плаща?справки .крими новини
39
2
 
1
 
! Отговори
фанимае преди 3 години
здравейте всички, сметнах колко е часовата ставка на /учителите??/за годината.интересна цифра е,може малки отклонения ,но 50%от работещите в друга сфера ще поискат да си сменят професията, ако могат да направят сравняване с техните часови ставки
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре им дойде извънредното положение на даскалите, които са масово купени герберастки калинки. Вземат си заплатката (утре тиквата може да реши и на тях награди да раздаде), а родителите на децата им вършат работата!!! Такова блато сътвориха с училището, че не се знае как ще се оправим!
37
0
 
3
 
! Отговори
Мама Росо преди 3 години
До глупавата Мама РосоДа си глупав не е поправимо.....Те неграмотниците са шефчета и началници ....ама да си ментално ограничен е страшно.Дали си копая с мотиката в ТКЗС-то или си копая гроб ...Това наистина не засяга никой!!!Вината е колективна ,и моя и ваша .Мълчанието е съгласие , мълчахте и вие и аз...
36
1
 
3
 
! Отговори
Мама Росо преди 3 години
До глупавата Мама РосоДават лек пример със северозападна България , малко селце...........идилия.Кметът е от ГЕРБ , синът му е собственик на селската Кооперацийка.Монопол на власта и на зърното от десетилетие насам....не е луд тоз ,който яде баницата !!!Луд е този ,който му я дава.
35
3
 
5
 
! Отговори
Глупава Мама Росо... преди 3 години
ИЗОБЩО ВЕЧЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА , КОЙ -КАКВО ЩЕ СРИВА И ГРАДИ....!ВСЕКИ --САМ СИ ИЗГРАЖДА СЪДБАТА И СИ ИЗКАРВА ХЛЯБА , КАКТО МОЖЕ И ЗНАЕ!ИМАМ СИ СВОБОДАТА , И ПАРИ СЕ ПЕЧЕЛЯТ!А , КОЙТО НЕ МОЖЕ ...ДА СЕ СЪРДИ НА СЕБЕ СИ И СОБСТВЕНАТА СИ НЕКАДЪРНОСТ!СТИГА СТЕ ПРЕХВЪРЛЯЛИ , СОБСТВЕНИТЕ СИ НЕУДАЧИ ...НА ДРУГИТЕ !
34
5
 
5
 
! Отговори
Глупава Мама Росо... преди 3 години
НЕКОЙ ДА ТЕ СПРЯЛ ДА СИ ОТИДЕШ НА СЕЛО...??!!КАТО ТИ Е ТОЛКОВА МЪЧНО ЗА СЕЛО , ЗАЩО НЕ СИ ОТИДЕШ ТАМ И ДА СИ НАПРАВИШ ЕДНО ТКЗС , ПА ДА КОПАШ ,КОПАШ, КОПАШ.......ДО ЗАБРАВА!ОГРАБИХА СЕЛАТА ТИЯ , КОИТО ВЗЕХА НАСИЛА ИМОТИТЕ И ПОМИНЪКА НА БЪЛГАРСКИЯ СЕЛЯНИН И ГО НАКАРАХА ДА РАБОТИ ЗА "БЕЗ ПАРИ" НА БКП!ДНЕС ПРАВЯТ СЪЩОТО:КОМУНИСТИТЕ-КАПИТАЛИСТИ , НИ КАРАТ ДА ИМ РАБОТИМЕ ЗА 300-лв/мес. ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ НА НАШ ГРЪБ!НАГЛИТЕ ХОТЕЛИЕРИ --ИСКАТ ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА "ЧАСТНИТЕ СИ ХОТЕЛИ" !
33
3
 
6
 
! Отговори
Мама Росо преди 3 години
До Генчо ГунчевГодини наред се борим да сме граждани , а на КПП-тата обеждавахме ,че сме си от село.Принципът е разделяй и владей...на граждани и селяни , на богати и бедни , на българи и роми...Селата ги съсипаха ,ограбиха каквото имаше.Затвориха училища и градини ....който има пенсийка или някаква работа не се е забързал да напуска.Сега и икономиката в градовете ще сринат...
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сравненията между България и Либерия са удачни, горе долу на същото дередже сме. Макар че в Либерия май са малко по-добре.
31
0
 
14
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Да, ама живот се живее га си свободен. Всичко останало е пунта мара работа.
30
7
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
До Анонимен 23 Живота е по голяма ценност от свободата.
29
5
 
9
 
! Отговори
ех преди 3 години
Много полезен период.Малко и децата да се затъжат за училище, родителите им-за работата си, гражданите-за село.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уф, най-тежкото е дистанциония секс с готина любовница кога ти прай стриптиз по Скайпа!!!!!"Очи пълни - ръце празни!"
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционното обучение е най-голямата глупост - имате ли представа как се учи така в математическа гимназия първа година??? Ще ви кажа - НИКАК!
26
0
 
28
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
И представа си нямаш как се държат в къщи 2 деца на 2 и 4 години. Не знаеш и какво означава за имунитета на дете да не излиза. Много неща не разбираш но смело обобщаваш. Води кучето в парка да ака, може и да не чистиш по важно е.
25
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тихи ли? Пред моя блок е врява от сутрин до вечер, супер им е на децата да не ходят на училище. Кеф, родителите им са в повечето случаи абсолютно необразовани, така че и да искат не могат да помагат, така че си почиват по цял ден, а да и крещят, разбира се...........
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току-що в Irish News пиаха, че се наблюдава недостик на яйца заради... Птичи грип!?!?!?!?Бе, кво става с тези вируси таз година, бе!!!!!!!!
23
2
 
7
 
! Отговори
Генчо Гунчев преди 3 години
До Мама Росо: От как се писахме "демокрация" и всички станахме "граждани", а не поданици, винаги със смях, ирония и без грам подигравка обичах да коментирам : всичко е пак за гражданите, на селяните им таковаха мамата. Но, от както е карантина та с кеф споделям, че няма по хубаво от село с двор, а на гражданите, наистина им се ..... мамата!
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 века седяхте под турско робство, 40 години под руско, и сега има няма 30 години по - късно под робството на Тиквата. Свободата е най - голямата ценност, дори по - голяма от живота, но българинът не я цени и това е! Жалко за саможертвата на апостолите.