Проф. Тотев: Повече студенти ще останат да учат тук заради кризата

Отливът на студенти ще се отрази най-много на медицинските студенти
14 май 2020 02:50, Ния Христова
15
Проф. Тотев: Повече студенти ще останат да учат тук заради кризата
Снимка: БГНЕС
Настоящата ситуация с кризата около коронавируса ще накара повече студенти да останат да учат тук. Това каза проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите и дългогодишен ректор на Минно-геоложкия университет пред БНР. 
 
"От една страна притеснението, от друга страна приемът от европейските или други страни на чужди граждани вероятно ще бъде ограничен. Така че това ще бъде в полза на нашето образование, защото нашите деца биха останали тук, при нас", каза проф. Тотев. 
 
Според него отливът на студенти ще се отрази най-много на медицинските студенти. 
 
До 8 юни ще продължи общественото обсъждане на проекта за постановление на Министерския съвет за списъка на професионалните направления и защитените специалности. Проекта е изготвен съобразно с недостига на специалисти от определени професии на пазара на труда. 
 
Проф. Тотев изтъкна, че не това дали една специалност е защитена или приоритетна, ще накара определен брой кандидати да се запишат. 
 
"Действително в момента на пазара на труда липсват и инженери, липсват учители, липсват математици, липсват физици, но дали е защитена или приоритетна специалност - това няма да накара хората да отидат там. Условията на обучение и впоследствие това, което ще се случи с този, който е завършил – дали ще се реализира, дали ще получава едно прилично възнаграждение – това ще го накара да отиде да учи за инженер или за математик". 
 
Във всички държавни и частни университети в страната има достатъчно обявени свободни места. Броят на завършващите и потенциални кандидат-студенти е ограничен, отбеляза Тотев. Той смята, че картината няма да се различава много от миналата година. 
 
"Намаляването на бройките за прием в държавните висши училища ще доведе в определена степен до повече конкуренция, но няма да се стигне до модела от миналото за едно място да се борят 10-15 души", допълни проф. Тотев.
 
По въпроса с увеличения платен прием проф. Тотев каза: "Няма лошо в това, стига да има достатъчен брой кандидати. Платеният прием е нещо, което би подпомогнало дадения университет, стига той да е атрактивен, да подготвя добри кадри, да има качествено обучение и да има кандидати за там". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чукундуре,В бившия коментар 10, дето го няма, Ч... беше попитан дали е съдил по собствената си щерка, когато е написал коментар 8.Не мога да разбера защо някои с такава наслада се опитват поне на думи да принизят българското младо поколение и особено чудесните ни момичета? Но изглежда, че при такива хора нещата се развиват като в баснята за лисицата и гроздето, което според нея било кисело.
9
0
 
1
 
! Отговори
Чукундуре, преди 3 години
Въпросът от коментар 10 е отправен към теб.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Медицинските студенти" да не би да са онези, които следват медицина?И този министър ли е като онези, които ни управляваха допреди 30 години? Ако се съди по начина му на изразяване ...Или някой преразказва по този начин казаното от министъра?
7
5
 
9
 
! Отговори
Пътуващ преди 3 години
2000г. София - Мадрид автобусна линия. Седнах до шофьора, автобусът пълен с млади и красиви момичета. Викам на шофьора ..брей...какъв късмет..пълно с хубави хора. Шофьора ...4 автобуса на седмица изнасям с такива, и се връщам празен после......стана ми тъжно, но от 2000г знам истината за България по трудният начин. Само който няма възможност да избяга ще остане, и тъпите мутри също.
6
4
 
10
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Да, да, миналата година бях на шофьорски курс и се шашнах. 15 човека, завършили преди месец 14 от тях приети да учат навън. И всички - млади, хубави и умни деца. Доста гадно ми стана.
5
3
 
11
 
! Отговори
Т. Шак преди 3 години
На фона на Мерките на Короната у нас, все повече младежи ще бягат да учат в Свободния свят. Кой иска да учи и живее в диктатура. И все по-рядко ще се прибират заради Карантината. Младежи! Нито крачка назад! Зад вас е България!PS: Значи такива тънки сметчици си правели другарите в НС, докато гласуваха Диктаторския закон за здравето
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко е нещастен, горкия. Ще му се сичкото нормален да ходи по чужбина, та да може ДС и рапоните да си отглеждат тука.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те западните са *** и няма да са на дистанционно::: Само ректорите ще си останат с държавна поръчка и някакви илюзии , че вируса ще ги върне в България и ще си напълнят джоба от таксите.
2
8
 
13
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
На пазара на труда липсвали инжинери,математици и др.Че кой ще ви работи за без пари бре?Всеки си хваща сика под мишница и беж на запад.Всеки бяга от тука.Пък и за каво да седи при тоя див и *** (народ).Да не говорим,че има напълно безмислени специалности.Ама важното е висшуту.Да не работим уж че учим нещо.Един за беш години в харчи на бубата 20 000лева да завърши,друг по тарикат,изкарва 20 000? евра в Германия и са пребира с пара.Акъл се иска кузум акъллл!
1
13
 
15
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Спете бре ***!Какви студенти кви беш лева бре?Бе то всичко тръгнало висшу да изкарва.Учи мама да не работиш.Учи мама да не стоиш на село.Па гледаи да земиш някой гражданин,че аз като са ожених за баща ти навремето бял ден не видях.То и преподавателите толкова стока.Сигурно повечето от тях са с преписани десертации или компилация от няколко.Ама кой да провери?Жалки сте ! Спете бре.