Красимир Вълчев: Тестовете след 7 клас ще станат комбинирани

Въвежда се нов предмет "Дигитални технологии", променят и скалата за ДЗИ
25 юни 2020 13:21, Анисия Иванова
50
Красимир Вълчев: Тестовете след 7 клас ще станат комбинирани
Снимка: БГНЕС

През учебната 2022-2023 година тестовете за национално външно оценяване ще бъдат интегрирани. Така децата вече ще полагат комбинирани изпити по български, заедно с обществени науки и по математика и природни науки.

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на пресконференция, посветена на бъдещите промени в образованието, формата на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване.

Промените са основно в прогимназиален етап, основната е в провеждането на НВО след 7 клас.

"Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда от оценките и от малкия брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети. Затова идеята ни е изпитът по БЕЛ да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните”, поясни министърът.

Увеличават се с половин час часовете по математика в 5 и 6 клас, както и тези по география в 6 клас. В обучението по природни науки ще отпаднат редица термини, които усложняват учебното съдържание.

"Новите учебни програми съдържат 60% време за придобиване на нови знания и 40% – за упражнения. Когато това време не е достатъчно, учителят препуска през материала и учениците се демотивират. Най-често проблем има при математиката, особено в 5-6 клас. Затова предлагаме увеличение на седмичните часове по този предмет с половин час”, обясни Вълчев.

Не се предвиждат промени в програмата заложена за предметите – български език и литература и история.

В 5 и 6 клас с е въвежда нов предмет "Дигитални технологии" - комбинация между "Компютърно моделиране" и "Информационни технологии".

Учениците ще надграждат знанията с дигитално моделиране и креативност, заяви министърът. Дигиталната креативност ще бъде увеличена за сметка на час по чужд език, добави Вълчев.

За първи и трети клас се предвижда да бъде въведена една седмица за проектни дейности, които да включват дейности по интереси. Промяна ще бъде направена като името на предмета "Околен свят" ще стане "Родинознание". Всички теми остават, но ще има отпадане на понятия.

Промените ще влизат поетапно в сила – в пети клас промените ще са от учебната 2021/2022 г, в шести клас – от 2022/2023 г., а в седми клас от 2023/2024 г.

„Опитваме се да направим концептуална промяна в целодневната организация на учебния ден. В момента тя е слабо регулирана и върви по рамка, поставена преди десетилетия. Учениците, които са на целодневно обучение, нямат време да се включат в други дейности по интереси. Опитваме се да направим преход от занималня към личностно развитие”, каза още Вълчев.

Очаква се да има промяна и в скалата за оценяване на матурите. "Минималният праг за успешно полагане на изпит ще бъде 30 точки при максимално 100”, каза министърът. Досега за оценка "Среден 3" бяха достатъчни 23 точки. Промени се очаква да има и във ВУЗ-овете у нас.

"Висшите училища трябва да развият повече интегрални специалности, да заложат на придобиването на повече знания и умения извън професионалните направления. Ще има по-сериозен контрол при формирането на крайната оценка. Скоростното учене от сесия в сесия не е ефективно. В някои университети студентите са изпитвани всеки ден, дават им се проекти. Така трябва да бъде навсякъде”, категоричен е министърът на образованието. Ще има съвместни програми между европейски висши учебни заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
13
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До 13,Не е нужно само да знаеш език, а и трябва да има какво да кажеш на него. Децата трябва още от детска възраст да се занимават с точни науки и до 9 клас да са прочели 1000 книги всяка от която да е 600 страници.Всичко останало е ала бала и роби, които да знаят езикът на господарите си. Една конфекция, а не хора, които цял живот се учат. Нямате си на представа за каква чудовищна конкуренция става на въпрос, която очаква децата ни. :)
19
0
 
11
 
! Отговори
Физкултурник преди 3 години
Най добре да включат физическото.
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eдно голямо нищо - изпит по Всичкология.
17
1
 
5
 
! Отговори
Чейнчаджия преди 3 години
До ПрограмистПрав си баце, аз едно време на магурата големи сметки правих и много пари ударих.
16
3
 
14
 
! Отговори
Okk преди 3 години
Този човек дали разбира, че ще трябва да се сърба попарата на действията му? Задължителни детски градини от 4 годинки, реформи тип - имитирам мозъчна дейност...за всичко ще трябва да плащат нашите деца. Вземете сложете някой друг кадърен и да се приключва. Не ми се напуска страната заради липсата на адекватно образование за децата ми.
15
12
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 10Казваш "Светът не е и никога не е бил само БЕЛ и математика."Така е. Светът Е математика. Останалите - в макдоналдс, кауфланд и автомивките.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14А, стига сте измествали въпроса към етносите!Коментира се абсурда матурата да включва няколко дисциплини.И основното образование е до 7. клас. За какъв 8. клас пишеш?! Понятие си нямаш какво се случва в образованието, обаче от етноси много разбираш.
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо разбиха правилния прием след 7.клас?Който иска да учи в математическа гимназия, да кандидатства с математика.Който иска да учи в езикова гимназия, да кандидатства с език.Който иска в паралелка по биология и химия, да кандидатства с биология и химия.Който иска в гимназия с икономическа или техническа насоченост- математика.Всичко друго е неуместно.
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредният опит подрастващите да станат немислещи и безмозъчни индивиди (подобно на "експертите" в мон)"Дигиталната креативност ще бъде увеличена за сметка на час по чужд език" Езика е 300 пъти по-ценен от дигиталните идиотщиони, които предподават (на ред с всичко материала е от преди 10г. ), като знаят език децата ще могат да четат и разбират документацията (която рядко е преведена на български).
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви тестове и какви матури бе читак. Всичко трябва да стане незадължително. 99% от завършващите средно знаят само две неща - да четат и да смятат до 100. Нека всеки да се замисли дали му е останало нещо повече като знание от средното и ще се убеди че е така. То и за голяма степен от вишистите е валидно това. Даскалите обучават, но от едно влиза от другото излиза.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво било някога, го забравете! Някога не сте имали компютри, някога светът не е бил отворен. Сега изоставаме тотално! Масово родители и учители казват: Не мъчете децата! Но тези деца не живеят в затворена среда,след някоя-друга година ще бъдат хвърлени на пазара и няма да са конкурентни нито с индийци нито с виетнамци, нито с араби. България си затри производството, с това си унищожи е възможността за приемственост и развитие на кадри.
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами дано. Светът не е и никога не е бил само БЕЛ и математика.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минимален праг за взет изпит трябва да е 60%.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сегашният формат на матурите фаворизира езиковото образование и изтласква в трета глуха образованието, от което зависи напредъка на всяка държава. С въвеждането на автономия на университетите и с плащането спрямо бройка се приемат инженерни специалности с матура по български. След това искайте здрави сгради пътища и развита индустрия. Ще станем абсолютно обслужващ придатък.
6
4
 
3
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 години
Скъпи съотечественици,с тия ръчички ваши дечица и това ви е много!
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев, с това онлайн обучение тотааално осрааахте пейзажа!Няма такава простoтия никъде!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОН да популяризират сред населението какви са изпитите в страните в ЕС, в Израел и други развити страни по избор. Нашите хора мъркат, ама целта да станем прости като американците, поставена от тъмносиния министър Методиев, е на път да стане реалност.Английският език не бива да бъде единственият избираем. В много страни той е задължителен като ползване.
3
3
 
10
 
! Отговори
безумие!!! преди 3 години
Толкова неразбории около тоя човек и продължава да стои на поста.Всяка година матурите са с гаф. тая година- пак.И сега измислили поредното безумие- комбинирани изпити!!!Някога ученикът имаше право да бъде изпитан само по 2 предмета за деня. Ако някой учител иска да го изпита по 3-ти предмет, ученикът можеше да откаже.Матурата сега е по 2 предмета- БЕ и литература.А тоя ще прави колаборации!!!
2
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стъпка в правилната посока.Следващата стъпка трябва да бъде при матурите: 3 задължителни - БЕЛ, математика и според вида паралелка от гимназията. Всички специалности в гимназиалните паралелки трябва да имат възможност за матура. Може четвърта и т. н, по избор. Матурата по чужд език да се признава за взето ниво. в момента има истинско ограбване при изпитите за нива.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И каква каша ще стане в ученическите глави?Даже студентите нямат комбинирани изпити.Тоя какви ги плещи??!!