Синдикат: На 15 септември в училищата, а не пред компютъра!

Бюджетът да поеме PCR тестовете в училище
10 авг 2020 11:35, Анисия Иванова
90
Синдикат: На 15 септември в училищата, а не пред компютъра!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Не е възможен хибриден модел на образование - частично присъствено и частично редовно. Това твърди в свой анализ, изпратен до медиите, Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

"По повод идеите, които предлагат родителите да имат избор между редовно и дистанционно обучение, като се ситуират хибридни варианти на обучение, такава хипотеза в ЗПУО няма заложена и ние, учителите, няма да допуснем това да се случи", твърдят от синдиката.

Дистанционното обучение имаше своя исторически ефект и своите достойнства. Но то е вече част от историята, пише още в анализа им.

Първото, което не трябва да оспорваме е, че учебната година започва РЕДОВНО, категорични са синдикалистите и допълват, че са нужни модел, който МОН да предостави на всяко училище, учител, директор, на всеки ученик и родител за справяне с коронакризата.

"Какво се случва, ако се установи заразен ученик и група ученици? Какво се случва, ако се установи заразен учител, директор или група педагози и служители?", питат експертите.

В анализа се припомня, че няма мярка, която да е безплатна. "Синдикат „Образование“ ще поиска информация какъв е размерът на финансовите средства, които образователните институции са направили за превеция от пандемия (дизенфектанти, предпазни средства, бонус-риск за квестори и много други) и каква целева субсидия са получили от МФ за това. Синдикатът няма да допусне оттук насетне от парите за ученици и учители, да се заделят превенция за пандемията, за заместници на болни учители, за назначаване на допълнителен персонал и още много други. Защото правителството многократно заяви, че има милиарди, които да се ползват срещу пандемията от коронавируса", категорични са те.

За сравнение синдикалистите дават за пример Дания, където тестовете за CIVID-19 са безплатни, а маските, които не са задължителни, се раздават също безплатно.

В анализа се поставят и въпроси:

- Кой ще плаща за тестове на ученици, ако се наложи?
- Кой ще плаща за тестове на учители, ако се наложи?
-  Кой ще плаща за допълнителен персонал/педагогически, административен и обслужващ/ в училище, при ситуация на реорганизация, по повод на огнище?
- Кой ще плаща за дизенфектанти и защитни средства, ако се наложи?
- Кой ще плаща за липсващите в момента медицински работници в образователни институции без такива/Безспорната отговорност на общините/?

"Българските учители питат защо образователните институции ще поемат единствено отговорност за деца и ученици, които нямат никакви ограничения да ходят навсякъде извън училището и детската градина? Защо родителите не гарантират с декларации, че децата им са здрави?", се пита още в анализа.

Синдикат "Образование“ предлага правителството да поеме разходите за PCR тестовете на учители, деца и ученици, при съмнение и препоръка от директора на образователната институция.

Нека кажем категорично, че започването по различно време на различни випуски и излизане в междучасия по различно време, блоковата организация на учениците, намаляване на броя на учениците в класовете, почистване и дизенфекциране по няколко пъти на ден е трудно, и по скоро невъзможно, с тези финансови средства и в този вид на делегирания бюджет, с този наличен персонал и при тези възможности на физическата среда.

Синдикат „Образование“ няма да допусне да се отклоняват парите за образование на учениците за дейности по превенция и борба с грипни епидемии, дейности за които носят отговорност финансово държавата и общините!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
7
 
! Отговори
Д-е Хаус преди 3 години
Училищата да не отварят!
86
0
 
7
 
! Отговори
Odjd преди 3 години
Има родители, които си пускат децата болни и пример е от януари до март. Детото ти е болно, защо го пускаш със сополи, кашлица и температура? Масово бяха болни и нямаше контрол. Сега как ще стане контрол като този е коварен или чакаме възрастен да умре и ще се изследваме!? Ако ще ходят децата да сложат един пръскащ апарат на входа, да се мият класните стаи, да модернезират училищата. Новата ни стая ще е супер малка как ще се съберат 24 деца и даже няма място за 1 на чин
85
2
 
9
 
! Отговори
До 82 преди 3 години
И с какво Ви възмущава коментарът на Майка ? Доста по- грамотно и аргументирано е написан от истеричните писания по- долу. Аз съм съгласна с нея и също така искам детето ми да посещава нормално училище, особено след като всички останали аспекти на социалния живот са възстановени и вървят с пълна пара. Или истината не Ви изнася ?
84
3
 
7
 
! Отговори
До Оставка преди 3 години
застрашени от училищата ... Мъчно ми е за България, която тъне в блатото на чалга и неграмотност. Важното е на празници и сбирки с роднини да се ходи, а децата може и без образование да минат, важното е диплома някаква да им се издаде... Защото същите тези възмутени по- долу в момента са на морета / почивки / ресторанти и хич не се сещат за ковид. Между другото опасния вирус се оказа без симптоми при нито едно от заразените до сега деца, но нейсе - нали трябва да се ликвидира образованието.
83
3
 
5
 
! Отговори
До Оставка преди 3 години
Не се мъчете да обяснявате на неграмотни и манипулирани хора реалността - очевидно е, че повечето от тях са учили само до средно образование, при това с капацитета на прехваления онлайн от последните месеци, за това им се вижда достатъчно, че ако някой помаха от екрана на детето им за 15мин на ден - това си е съвсем достатъчен образователен минимум. За повече се иска да си завършил университет, да си грамотен и мислещ и т.н... Та същите тези не са се спрели от нищо в ежедневието, но са много
82
3
 
7
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
И да довърша - не може да се разчита на баби и дядовци ,да не говорим ,че много семейства НЕ разчитат на такива поради липсата им по една или друга причина! И като теглим чертата какво излиза "Загрижени" родители - няма да ходим на работа с години за да може децата ни да се "ОБУЧАВАТ" от вкъщи заради опасната болест ,но опасността да СПИРА ДА СЪЩЕСТВУВА ,когато излезнат пред блока и се омешат с десетки приятели и познати?! Къде е причинно -следствената връзка ?!? Знам отговора- няма такава...
81
3
 
9
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Питам "УПЛАШЕНИТЕ" родители един въпрос : какво правим с децата от първи до четвърти клас? Техния статут е същият като на децата от детската градина - а именно подлежат на контрол от страна на родителите! Поне по закон е така! Не можеш да го оставяш само ...При дистанционно обучение от вкъщи за децата от 1 ви до 4 клас означава ,че родител трябва да е с тях - тоест даа НЕ работи!!! Е как да стане ,господа хомосексуалисти след като " страшната болест" е опасна за възрастните хора - ?!
80
2
 
7
 
! Отговори
Майка преди 3 години
До МайкаПисанието и тонът Ви издава както Вашата грамотност, така и манталитет. А обидите нямат място нито в реалния, нито във виртуалния живот.
79
11
 
4
 
! Отговори
До München преди 3 години
Много сте прав !! Цяла Европа върна децата в училищата, при това в държави, които са много по- подготвени и оборудвани технически за дистанционно обучение. Само в БГ искаме окончателно да скалпираме образованието за винаги! Детето ми с целодневни усилия от моя страна и двама скъпо платени частни учители едва закърпи според мен едно средно минаване на материала ( а учи в елитно частно училище ). Ако тази година отново е онлайн едно 5/6 поколения ще бъдат напълно провалени!
78
7
 
5
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Че стигнахме да ликвидираме училищата. Дори и да се наложи да емигрирам няма да позволя детето ми да затъне в това блато. Ясно е за кого са изгодни неграмотни поколения и деца, увредени от висене пред компютрите. Но НЯМА да СТАНЕ!!!
77
12
 
7
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Аз искам детето ми да ХОДИ В УЧИЛИЩЕ!!!! Хайде стига с тази простотия, няма да жертвам образованието и бъдещето на детето ми заради тази идиотска манипулация. Детските градини си работят, училищата в Чехия, Гърция, Германия, Франция приключиха миналата година присъствено и от това не се породи проблем. Ресторанти, магазини, молове, паркове, почивки, хотели, и така до без край МОЖЕ, а образованието се явява проблем, така ли нещастници?!!! Като че ли в БГ сме много образовани и успели, че
76
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внука ми цяло лято ходи на детска градина,защо 16годишният младеж да не стане и да иде на училище?Иначе с пвц-то бира е до полунощ по скамейките.
75
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом аз мога да ходя на работа и то може да ходи на училище.Цяло лято да не беше в къщи-молчета,барчета,купончета,почивки.Айде стига!Вашите да не са в манастира?
74
6
 
13
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Стратегията на синдиката е коварна. Да приберат колкото е възможно повече средства от държавата. Да прехвърлят отговорността на родители, учители и директори. А Синдиката и МОН целите в бяло! И когато дойдат проблемите, виновни ще са ученици, родители, учители, директори, че не са спазили мерките, които всички знаем отсега, че са практически невъзможни. Само те ще са си чистички! Ах, че подло!
73
4
 
19
 
! Отговори
77 преди 3 години
На площадките е пожелание,на заведение е пожелание!В училище е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!Родителите трябва да решат дали да пуснат децата си,а не синдикати или министри!Правете разлика!
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Munchen_DE За разлика от площадките, където човек може сам да реши дали да отиде или не, на училище ни задължават да заведем децата. Несъпоставими са примерите. А иначе да знаете, че каквото е в кварталите, това ще е и в училищата. Не си правете илюзии.
71
10
 
9
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
Вие сте ревнали за училищата... а с претъпканите детски площадки какво правим? В дните, когато не вали (повечето са такива) следобед след 4 часа и особено вечер преди мръкване е някакъв ад. В Овча купел има площадки с по 20 родители пиещи бира и с поне 30 деца хаотично тичащи насам натам (от различни училища). И едно да има заразено, какво ще стане после?В самото училище според мен повече има как да се спазват мерки и да се контролират, отколкото по кварталите, където никой нищо не спазва!
70
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия синдикати са пълни откачалки...
69
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ! И без друго дотам ще се стигне, но защо преди това трябва да се претъпкат болниците и да се загубят човешки животи?
68
4
 
22
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Неадекватни, нечуващи и невиждащи - както тези от МОН, така и от Синдикатите. Решенията на тези институции са опасни, неморални и непочтени. Нагло и арогантно поведение. Престъпно поведение! Защо го казвам ли? Когато октомври държавата пламне - ковид, грипове, вируси и настане пълен хаос, кой ще носи отговорност за хилядите деца, учители, родители - ще се окаже прав Мутафчийски - яко ще сме болни всички и за огромно съжаление мнозина ще умрат заради глупостта и ината на МОН!