Правилата за училищата в условията на COVID-кризата са готови

Всеки момент те ще достигнат до училищата, заяви зам.-министърът Таня Михайлова
26 авг 2020 11:27, Ния Христова
37
Правилата за училищата в условията на COVID-кризата са готови
Снимка: БГНЕС
При какви правила и условия учениците ще се завърнат в класните стаи през новата учебна година по време на здравната криза с COVID-19? Министерството на образованието и министерството на здравеопазването вече изготвят списък с мерки, част от тях ще са препоръчителни, а други задължителни.
 
От Асоциация "Родители" също публикуваха 12 идеи за това как да се действа през учебната година в кризата с коронавируса.
 
Предложенията им са взети предвид и са били в полза, а Асоциация "Родители" са част от работната група, която изработва правилата за училищата. Това заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова в ефира на bTV.
 
"Всяко училище ще го разработи, трябва да се обсъди с педагогическия екип на съответното учебно заведение, но до снощи обработвахме последните предложения, така че материалът всеки момент може да достигне до училище", каза Михайлова.
 
Михайлова обясни още, че училищата се различават по брой ученици и типове сгради, така че мерките за дистанция трябва да са съобразени с теци обстоятелства. Две неща се решават от МОН, които са задължителни за всички учебни заведения - правилата за дезинфекция и протокол за действие при установяване на заразен ученик или учител.
 
"Децата ни вече шест месеца са в тази ситуация и многократно сме им казвали да си мият ръцете и да спазват дистанция. Ние като възрастни трябва да им поставим границите, но това трябва да става предпазливо и по подходящия начин", коментира Яна Алексиева, психолог и изп. директор на Асоциация "Родители". Тя допълни, че не може да се осигури 100-процентна дистанция.
 
Тя предполага, че някои от предложенията на Асоциация "Родители" може да изглеждат смешни като това за наличието на топла вода и сапун в тоалетните, но също е факт, че такива на много места липсват. 
 
Алексиева повдигна въпроса и за правото на родителя да избере дали да изпрати детето си на училище или то да си остане вкъщи и да се обучава дистанционно. За момента този въпрос не е решен, а ако се стремим към гъвкаво образование, това трябва да стане.
 
"И в момента има възможност за неприсъствено обучение по медицински причини", заяви Михайлова. Тя напомни, че социализацията е важна за развитието на децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще стане мазало с тези мерки, взети от училището!Защото дребните директори не смеят да вземат решения и ще предпочетат РИСКА!!!
14
1
 
16
 
! Отговори
хм преди 3 години
Искат старите учители да измрат- пестят от пенсиите!
13
1
 
20
 
! Отговори
Тих преди 3 години
Бог да се смили над децата
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До провери!и не са останали неграмотни....
11
0
 
14
 
! Отговори
провери! преди 3 години
ПРИ ИСПАНСКИЯ ГРИП ПРЕДИ ЦЯЛ ВЕКСАМО ТРИ ГРАДА В СВЕТА СА ОСТАВИЛИУЧЕНИЦИТЕ ДА ходят на училище!!!
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само онлайн
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До оффСега пък усвояване на пари от СЗО?! Те самите в момента са пред фалит, ще тръгнат да плащат на някого за нещо ... Трябва да си спасяват кожата, иначе ще се саморазтурят. Ако някой е пострадал истински от пандемията, това е СЗО. С лоши перспективи.
8
1
 
19
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Пак Герберастите си избърсаха ръцете и прехвърлиха всичко на училищата! ОСТАВКА!
7
17
 
7
 
! Отговори
офф преди 3 години
Пускайте децата на училище! Стига с тая паника за усвояване на пари от СЗО!
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задължително трябва да има възможност за избор на електронно обучение! Не на всички им се мре!
5
5
 
18
 
! Отговори
Кина преди 3 години
Избора на формата на обучение да е СВОБОДЕН, а не отново свързан с благоволението на медицинските кадри !!!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън-дрън!общи приказки!
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Негодници, не си правете експерименти с нашите деца! Вървете по дяволите с фалшивия си вирус!
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всеки момент те ще достигнат до училищата"С пощенски гълъби ли ги пращате?
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ku ku Bulgaria! :)kolko broiki bg uchenici znaiat i mogat da pluvat v zakrit basein, reka, canal, esero? kolko broiki sa bg uchiteli po pluvane? v kolko bg sela ima dobre rabotesti zakriti pluvni baseini celogodishno? kolko leva dds ima plateni ot deinostta pluvane na bg grajdani i turisti v rbg?:-)))))