Връщането на децата в училище - риск, но пък управляем

Не било едно и също дали родителите им са млади или по-възрастни
43
Връщането на децата в училище - риск, но пък управляем
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Връщането на децата в училище е вид риск и той може да бъде управляван, както могат да бъдат управлявани и други рискове, смята пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Още по темата

Според него в условията на пандемия от COVID-19 не е един и същи рискът при едно дете на млади родители този при децата в по-горен курс на обучение с по-възрастни родители и евентуално с хронични заболявания, както и при деца с баби и дядовци вкъщи.

"Рисковете не са еднакви за всички деца и не можем да имаме едно решение за всички. Трябва да индивидуализираме решението и да дадем отговорността за това решение в ръцете на най-близко стоящите до вземането на това решение- класни ръководители, учители и директори на училища. То трябва да бъде на базата на ясно дефинирани предварително правила от Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването", каза той пред БНР.

"Коронавирусът се намества по такъв начин в нашия организъм, че е много трудно той да бъде блокиран, без да бъдат блокирани нашите клетки, т.е. страничните ефекти от подобно лечение биха били неприемливо високи. По тази причина, основните надежди, които се залагат, са на биологично активните средства, каквито са воксините, за да може организмът да си изработи антитела и клетъчен имунитет, който да ни предпазва", обясни пулмологът.

Той подчерта, че повторното заразяване става с мутирал щам от вируса и преминава по-леко. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Управляем риск - друг път. Такъв хаос ще настане с първите положителни проби в училище, че не ми се мисли. Имаха половин година да пренастроят уч. процес, те го проспаха. Варианти бол - намалени класове, намалени часове, трисменно обучение, предпазни прегради за катедрите, комбинирано обучение....
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През ноември ще започнат да говорят ,че всъщност става въпрос за грип и който оцелее.Майнатааа им.
31
1
 
3
 
! Отговори
До Мислеща преди 3 години
Брей, как пък го измисли чак сега това, което хората повтарят от месеци??? Много акъл, много...
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МислещаСега целта е да се заразят повече хора и да искат ВАКСИНАТА.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МислещаДойде отвън заповед... И беше почти в целия свят.Сега няма.
28
0
 
10
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
В началото на "пандемията", при много по-малко заразени, затвориха всичко- паркове, градини, площадки, дори ПЛАНИНИТЕ! Наплашиха ни до СМЪРТ колко е опасен този вирус. Сега ни убеждават, че всичко е под контрол и няма опасност. На кое да вярваме ние?!
27
0
 
9
 
! Отговори
Ивайло Иванов преди 3 години
До Анонимен Училище и семейство е едно и също. Некадърни са защото учителите нямат никакви права и ги праят в клас на маймуни. Едно време небеше така и седиш прав обърнат с лице към стената, и с вдигнати ръце :). Сега с телефони в час няма как да има образование :). Ако става въпрос те и в клас вече влизат напушени. Целта на училището е да ги държи далеч от улицата и да ги учи на идеали и ценностти. Това, че битката в днешно време е почти загубена не вина на учителите :)
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ивайло ИвановДа, възпитава!Но не само то!А и семейството! Ако са на у-ще, ще е 1/2 ден, а после пак са сами - друсат, играят и тн.И какво правим тогава?Училището не може да замести семействотоА и нали ще карат часове до обяд.Като не влязат, не напишат домашно - има си санкции.А и родителите , и у-щето учат на самостоятелност и отговорност. Тогава? Все над главите ли ще им висите? Затова в 12 клас са толкова безпомощни!
25
0
 
5
 
! Отговори
Ивайло Иванов преди 3 години
До Анонимен Социални контакти, възпитание и противопоставяне на влиянието на улицата! 5-6 4аса няма да учат повечето, а ще играят игри ако няма надзор! Като излязат с приятели риска не е ли същият като в училище... Предпочитате да са навън, да пият и друсат по цял ден забити на телефоните вместо да са в класната стая... Мислете, задавайте си въпроси и неприемайте всичко по тв-то за вярно :) Училището възпитава не по-малко отколкото дома!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия социални контакти! Учат 5 -6 часа на компа, пишат или учат- ако ще го правят, после излизат с приятели за социални контакти.Откога у-щето е място за социални контакти... само?
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо пък класният ръководител да отговаря??Той да не е слънце да огрее навсякъде?Ел.дневник, класна стая, шкафчета, вестник на у-щето, медицински бележки с подтвърждаване от родител, сега да отговаря и за това? Не са платили още лекторските часове и 2ри час на класа за март-юни!Няма и да се плати! Моите са 12 клас! Пълнолетни! Какво мога да направя?!
22
3
 
6
 
! Отговори
Ивайло Иванов преди 3 години
На дискотеката вечер се събират по 200-300 пияни, надрусани и един господ знае още какво... Никой родител не се притеснява от това, но училището се взема за супер опасно. Малките деца играят по 10-20 пред блока цяло лято, но когато дойде време за училище риска се увеличава многократнo... Да искаш детето ти всеки ден да е поне 10 часа пред компютър(основно играене на игри, само дете чакайте да учи :) ) , обездвижено, застоял въздух, липса на слънце, социални контакти... Има нещо много сбъркано!
21
0
 
7
 
! Отговори
НСР преди 3 години
Такава каша забърка световният елит с този социален експеримент, че вече няма оправия. Целта им е масово хората да свикнат да живеят под засилен контрол и с намордник.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ???Има единични случаи на повторно заразени. От тях още по-малко са доказаните. Но ваксините по принцип действат по по-различен начин от самия вирус, затова не се знае, знае ли се. Но дори и да не създават траен имунитет, имунитетът от 1-2 години е достатъчен, за да "задуши" вируса в човешката популация.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Той подчерта, че повторното заразяване става с мутирал щам от вируса и преминава по-леко."А който не преживее първото?
18
0
 
14
 
! Отговори
Играчите преди 3 години
Дали да ходят децата на училище? МОН подава топката на МЗ, то я връща обратно. След няколко атаки двете министерства се отказват, за да не си вкарат автогол. И тогава с дружни усилия прехвърлят отговорността от болната глава на здравата - всяко училище решава индивидуално как да управлява риска, каквото и да значи това. Отсега личи, че резултатът от мача ще бъде плачевен и ще доведе до бой между публиката - учители и родители. Там който и да спечели, наградата ще бъде купата "Ковид 19". Мерси!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 16Електронното образование изисква мноого компютри / сървъри които да подържат тази система.Всяка година системата /сайта за записване за детски градини увисва и спира заради прекалено много хора влизащи да се запишат ."МНОГО МАЙМУНКИ НА ЕДИН КЛОН" нали сте чувал/а? Вицепремиерът Томислав Дончев от ГЕРБ, през последните 10 години, бе натоварен със задачата да въведе електронното правителство ...а къде са парите за него? А къде е то ? Неочаквайте технологии в БГ ОБРАЗОВАНИЕТО -то е мит.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея съвсем изтрещяха!!!! То бива бива волни импровизации...
15
0
 
14
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Първо да се смени тоя министър дето не говори книжовен български и само става за присмех за учениците, които няма как да го вземат на сериозно като го чуят диалектния му говор и логорея
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18"Какво толкова ще стане като завършат образованието си 1 година по- късно?"Много неща, които в комбинация могат да провалят живота на част от учениците. Как си представяте всички ключови събития, свързани с образованието и професионалната реализация, да стават с една година закъснение?