Как пишем? "Кой" вместо "кого" сред най-често допусканите грешки

Интернет има отчетливо влияние върху книжовните норми
67
Как пишем? "Кой" вместо "кого" сред най-често допусканите грешки
Снимка: flickr

Сред най-често допусканите граматически грешки е употребата на кой - кого.

Например "Ти на кой каза" е нещо, което слушаме масово и редовно в устната реч, но книжовните норми изискват да се употребява формата "кого". Деепричастията – ходейки, мислейки, четейки, пеейки се предпочитат от днешните българи, най-вече с такива изрази да започва изречението. Това се смята за маркер за грамотност. Оказва се обаче, че хората не са наясно с условията, при които може да се използва тази форма. Това е най-масовата грешка, която установява нашето изследване, коментира доц. Руска Станчева пред БНР.

Широкомащабно проучване на Института по български език на БАН откроява най-често допусканите граматически грешки при употребата на книжовния език.

Анкетата е съдържала 38 въпроса и изследва отношението на днешните българи към книжовния език. Поставен е акцент върху правила от граматиката, при които е налице т.нар. масова грешка. Данните са максимално обективни, обясни ръководителят на проекта доц. Станчева.

Изследването е представително за страната, реализирано е от социологическа агенция "Екзакта". В екипа са участвали и представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Изследването много ясно показва, че днес владеенето на правилото за писане на пълен и кратък член далеч не е най-трудното и проблемно правило измежду деветте изследвани, подчерта още доц. Руска Станчева.

75% от анкетираните са посочили, че владеят правилото за "кой" - "кого", но когато се изисква практическото му приложение, едва при 30 на сто са установява познание как да приложат това правило.

Чисто възрастово не бихме могли да разпределим кои грешки са типични за Z поколението, изтъкна доц. Станчева. Задължителната матура влияе положително върху овладяването на книжовните норми, отчитат езиковедите.

Интернет има отчетливо влияние върху книжовните норми. Той налага т.нар. мрежов модел на комуникация, който за разлика от предишния не е йерархизиран, поясни доц. Станчева.

"Днес всеки, който притежава устройство, с което може да се свърже с интернет, може да направи достояние свои текстове на всички. И се създава представа, че книжовните норми се разколебават в много висока степен, или пък че са променени, а хората нямат представа кога се е случило това", каза специалистът.

Дошло ли е време за промяна на книжовните правила?

"Българската езикова общност е умерено консервативна. Тя като цяло не желае промени в правилата. Всеобщото впечатление е, че промяната в днешните правила би означавала до голяма степен профанация на езика", отбеляза Руска Станчева.

Липсата на надеждни източници относно правилата в интернет е сред основните причини за неспазването им, отчитат специалистите.

Очаква се финансиране от МОН за достъпен онлайн проект за правилата в българския книжовен език и често допусканите грешки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поради някаква причини, още държим да се говори и на Вие!!!Вие е било форма, която се е появила, когато тук е имало царе, царици, 100 титли между тях и 90% от населението, които е трябвало, да зная с кого си имат работа, видиш ли! Говориш им на вие, за да ти се наппомння, че си нещо по-нисше и смотано.
31
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До //"Пълен/кратък член дори не коментирам."Няма и защо! Това е *** и безполезната схема ... А не разбирам българите, за хора на които ВСИЧКО ИМ ПРЕЦАКАНО, защо са толкова взискателни към запетаята, пълният и краткия член,който и когото, даже стигат то крайности, обявявайки някого за неграмотен, за една-две грешки??!? Олеле! Че то по тая логика, България няма държава, няма администрация, български народ няма, нищо няма ... Някаква компенсация за всичко останало ли е, какво е?!?
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗрителТи си мазохист. Защо си го причиняваш това?!
29
0
 
15
 
! Отговори
Мъка преди 3 години
Те 80% не могат да осъзнаят смислово текст на български написан, вие ми говорите за деепричастия. Само с картинки, мемета, самйлита, стикери, емотикони и гифчета се общува.
28
3
 
4
 
! Отговори
От 15 преди 3 години
Окончание ого получават само думите, които заместват названия на одушевени същества. В останалите случаи окончанието винаги е -ой:
27
1
 
1
 
! Отговори
11 преди 3 години
Кой? Кой, кой, кой? Кой, Кой? Аз тука не виждам "кого".
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Еш па тоа ...
25
3
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Нашите Учени от БАН са като Магаданския БАН .КОЙ и КОГО са различни различни степени за Въпрос и Отговор .Не съм Вярвал че Доцент в България не различава Формите на Българският Език .Пример 1 .Ти на КОЙ Каза? - Отговор - На ПЕШО 2. Ти на КОГО Каза? - Отговор - На Съседа .За това се появи Нарицателното КОЙ за Делян Пеевски .*** и Доцентката - не знае как се ПИШЕ Правилно .
24
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме "президент" на който въобще не му се разбира какво говори!!!
23
2
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Правописа се изучава от 1-ви до 4-ти клас в училище, след което имате още 8 учебни години, в които да го практикувате и да се усъвършенствате. Много хора смятат, че това изчерпва нуждата от изучаване на български език в последствие, но това всъщност не е така. Правоговорът и правописът трябва да се усъвършенстват всеки ден, а изучаването на български език е право И ЗАДЪЛЖЕНИЕ на българските граждани, както е описано в Конституцията на Република България, глава Втора, чл. 36.
22
7
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Бе тия шо си губят времето, ами не зафанат писмена система на ромския език, че нещо чини ми се на менека, че т'ва ша да га е българете после 50 годин...:-(
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес, по-добре замълчете....
20
3
 
13
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Дорде си имаме Бойчо-Ра, дето пред всички разправя, че бил *** и хората прости и за туй са разбират, не може са говори за правописи разни разнообразни и що такива като мене бъкел граматика незнайли бе... То ако са напънем да понаучим, нали ша обидим началника бе-как тъй ще сме по-грамотни от него...Когато го пратят в килийното и учен и интелигентен човек издигнат, тогаз и ний ша си превключим на интелигентност.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма технически грешки, или пишеш правилно или не.
18
1
 
13
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Както в преводите ... има ли някоГо ... вместо ... има ли НЯКОЙ. Журналята както им дойде на езика, зависи от кое село са дошли в столицата.
17
0
 
6
 
! Отговори
До мдаааа преди 3 години
Че сериозен проблем си е. Кой ще прибере кинтите и на кого да прехвърлим вината :)
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хаха, какво ти деепричастие?! Татуираната ръка и силиконовите тсици, дори не са чували тази дума. Камо ли да я разберат, че и да знаят кога се ползва :) Доста високи очаквания. Дайте да видим за И и Й в мн.ч.. Както и не знам и незнам. Далеч по-просто и реалистично.
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И двете са правилни. Зависи как се използват.
14
0
 
10
 
! Отговори
До пунктуацията преди 3 години
Не е империализъм, а неграмотни преводачи. Слагат запетайки и кавички там, където ги намират в английския текст.А за заглавието, кой на кого каза, че е неправилно? Подлогът изисква кой, а допълнението кого. Сложно е само за хората, които са съвършено скарани с логиката.
13
0
 
17
 
! Отговори
What? :D преди 3 години
Днеса дават акъл относно правопис? :D :D :D :D :D :D