Между 15-20% скочило натоварването на учителите за година

Преподавателите вече могат да се пенсионират по-рано
18 яну 2021 14:55, Анисия Иванова
12
Между 15-20% скочило натоварването на учителите за година
Снимка: БГНЕС

По проучвания на Синдикат "Образование“ по време на дистанционното обучение, което продължава почти година, натоварването на учители и директори се е повишило с между 15 и 20 %, което неминуемо е довело и до по-интензивно прегаряне на професията педагогически специалист.

В България във всички проучвания безмерната бумащина си остава проблем номер едно за претоварването на учителя и основен аргумент за отлив от учителската професия. Синдикатът внесе предложение към МОН за облекчаване натоварването на учителите над 50 години с един час седмично. Това би било правилно политическо решение за съхраняване на учителите до високата им отредена възраст за пенсиониране.

Учителите вече могат да се пенсионират по-рано, без за това да ги задължават техните директори. По инициатива на Синдикат "Образование" министър Деница Сачева внесе проект за промяна в КТ на чл. 328, т.10, касаещ прекратяване на трудово правоотношение на педагогическите специалисти при условията на чл. 69в от КСО, като промяната стана факт след обнародване в Държавен вестник, бр.107 от 18.12.2020 г. Според новия текст учители и директори на образователни институции могат единствено по собствено желание да се пенсионират до 3 години по-рано от възрастта за трета категория труд.

Това беше важно, защото досега, ако учителите ползваха ранното пенсиониране дори и за месец, бяха лишавани от добавката от Учителския пенсионен фонд пожизнено. Тази добавка е около сто лева и учителите със своите вноски формират този професионален пенсионен фонд.

Това е несправедливо към учителите, защото възможността за ранно пенсиониране е придружена от рестрикция с отнемане на добавка и обричане на учителската професия на ниска пенсия.  От 2 години Синдикат „Образование“ предлага учители и директори, които ползват ранно пенсиониране, да получават поне половината от добавката от Учителския пенсионен фонд.

Безкрайно символична е националната политика за превенция на учителя от прегаряне, а традиционните за ЕС компенсаторни механизми са в предзародишно развитие. Ранното пенсиониране с до три години е само един от тях, като можем да добавим традиционната за много европейски образователни системи година без работа с ученици, за възстановяване, релакс и квалификация, след изработени 4 до 7 години в образователната система. 

Национална анкета на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ показа недвусмислени резултати, като 98% от анкетираните демонстрираха съгласие учителската професия да бъде прекатегоризирана към втора категория труд.
По повод на пандемичната ситуация и нейното влияние в образователните институции Синдикатът смята, че решението да се включат непедагозите в списъците за ваксиниране и удължаването на срока за записване е правилно.

Преди месеци Синдикат „Образование“ предложи учителите да могат да се тестват масово и безплатно за COVID19. Това се случи много спорадично, което беше неизпълнено обещание към учителите. Синдикатът предлага сега за сметка на МЗ, да се направят масови тестове за антитела на всички учители и директори, разбира се на доброволен принцип. Това ще определи броя на преболедувалите, ще намали нуждата от своевремeнна ваксинация на учителите с антитела.

Но най-важното, ще направи работата на хиляди учители и директори по-спокойна и уверена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
пенсионерка преди 3 години
Добавката от учителският фонд при мен стигна почти 200лева .Зависи от много неща.Тя не е еднаква при всички и не я получаваха всички.Имаше строги изисквания.Дано сега да я получават всички.
11
0
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Аз пък съм учител и казвам, че на мен и на всички мои колеги им се "тръгва на работа", защото от доста време работният ни ден е ненормиран.
10
5
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Като толкова ги е страх от Короната и навсякъде тръбят колко са заразни децата !? (Всякаш другите не са .)Защо сега не искат да се ваксинират ? Това е информация от столично училище. От 30 души персонал се записват 3ма !
9
8
 
3
 
! Отговори
Моля...? преди 3 години
Те от една година насам въобще не са работили
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Освен натоварването, заплатите им също скочиха май!"И пак са под жизнения минимум, ако разчитат на само на тях.
7
6
 
4
 
! Отговори
Ъ преди 3 години
Освен натоварването, заплатите им също скочиха май!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"традиционната за много европейски образователни системи година без работа с ученици, за възстановяване, релакс и квалификация, след изработени 4 до 7 години в образователната система"В България шансът това да бъде въведено и прилагано е същият като този да се въведе 4-дневна работна седмица. Никакъв шанс "българският бизнес", т.е. малограмотните мутри, да са ок с това. Същевременно, нормираната работна седмица във Франция е 35 часа, като за всеки час отгоре плащат извънредно. Тук - друг път!
5
1
 
6
 
! Отговори
a преди 3 години
До АнонименАми да не тръгват.
4
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 3 години
Моята съпруга,беше преподавателка,пенсионира се по-рано,и за 31години педагогически стаж,благодарение на "великия питриот" валери балевски,от 01.01.2021 година,вече получава пенсия от 300 лева.
3
10
 
14
 
! Отговори
Мисля си преди 3 години
Намразих добрите ученици. Отговарям им до 24,00 на въпроси и оценявам работите им. Обикнах слабите, защото все пак ми остава време да сготвя и да отида до магазина. Не 20 %, а 120 % скочи натоварването при он-лайн обучение. Обичам работата си, но това вече не е работа. Половината от учениците преписват или от Уикито, или от съученици.
2
17
 
18
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Лъжат.Намалете им заплатите с 30%, за да има справедливост.
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам познати учители и изобщо не им се тръгва на работа.