Децата ли са основната жертва на пандемията?

В някои гадове в страната учениците вече се обучават дистанционно
17 мар 2021 03:30, Ния Христова
41
Децата ли са основната жертва на пандемията?
Снимка: БГНЕС
Миналата седмица учителите от неформалното обединение "Учители за безопасно образование" написаха отворено писмо до всички отговорни институции с искане за преминаване на учениците от 5-и до 12-и клас към дистанционно обучение.
 
От петък това е факт в някои градове от страната, а от вчера вече и в други.
 
"Видяхме какво се случи есента след започване на присъствените учебни занятия. Седмици след това случаите започнаха да нарастват, до момента на обявяване на частичния локдаун, който даде много добри резултати. За съжаление условията в училище не са се подобрили по никакъв начин – няма вентилация, не може да се спазват добре мерките, говоря за дистанция, нищо че се носят маски, което неминуемо води до много голям брой заразени", коментира пред БНР Лилия Стоянова, учител във Варна и представител на неформалната група на "Учители за безопасно образование".
 
"Британският щам също дава отражение, защото той поразява младите хора и децата. Продължаваме да твърдим, че училището е един от най-големите фактори за разпространението на епидемията. Там се случва събиране на много хора на едно място при лоши условия и невъзможност за спазване на мерките."
 
На въпрос дали учениците са изкупителна жертва на пандемията Стоянова отговори:
Още по темата
 
"Няма начин да говорим за жертва в случая. Мисля, че жертвите, които дадохме само за последното денонощие, говорят достатъчно. Никой не обвинява децата, но е факт, има много проучвания, че училищата са най-големия двигател на пандемията."
 
"Изготвили сме доклад за последиците от преболедуване на коронавирус при деца. Това, което пише в доклада за мултисистемния възпалителен синдром, за дългия Covid при деца, е много по-страшно от ( възможните психологическите последствия - б.р. ) Децата не са защитени, дори напротив в новия, британския щам, боледуват много повече и по-често. Затова на първо място трябва да поставяме живота и здравето от там нататък е всичко останало."
 
Темата коментира и Надежда Цекулова, директор програма "Кампании и комуникации" в Български хелзинкски комитет, както и майка на три деца:
 
"За съжаление ние като общество упорито отказваме да влезем в смислен диалог относно мястото на децата в борбата с пандемията и ролята, която ние като възрастни играем затова те да имат по-добри шансове."
 
"Моето дете, което е в прогимназиален етап, през изминалите 55 седмици, това е година и три седмици, е било присъствено на училище точно седем седмици. Абсолютно всичко в тази държава е работило по-дълго."
 
"Имаме недостиг на болнични легла, прибрани деца по домовете и на този фон имаме – отворени заведения, молове. Напълно разбирам икономическата ситуация на хората, които работят в тези сектори, смятам, че държавата трябваше много отдавна да е взела мерки тези хора да бъдат адекватно подкрепени, за да може балансът на мерките да позволи различните социални групи да понесат относително балансирано удара на пандемията."
 
"За всеки човек, който отглежда деца на възраст под 16 г., защото над 16 вече са достатъчно големи и самостоятелни, вижда, че децата не са добре. Въпросът е в баланса на усилията, които обществото прави, за да осигури на децата максимално добри условия предвид ужасното положение, в което всички се намираме. Тук в България не полагаме никакви усилия да подкрепим децата, напротив те са първата и най-лесна жертва, която ние дадохме с готовност."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво бе! Значи пак даскалите виновни! Не искали да се ваксинират! И като се ваксинират какво става?? Умират! Значи родителите да си кютат неваксинирани, дай другите да мрът! Родителят общува с децата си, помага им, споделя разл.неща с тях, дава им практически познания и умения, а не просто да ги храни!
38
0
 
5
 
! Отговори
Петя преди 3 години
Ами съвременото възпитание доведе до това, че на 16 години не можеш да се оправяш сам вкъщи. Иначе секс правят по-рано, ама горките деца не можели сами да останат вкъщи и да се оправят сами. Едно време поне това беше добре, сами се събуждахме, оправяхме и ходихме на училище още от първи клас
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са децата. Егоизма на родителите страда тежко в тези условия
36
1
 
1
 
! Отговори
неформално преди 3 години
МРАЗИМЕ ДЕЦАТА И ИСКАМЕ ДА ГИ НЕМА
35
0
 
0
 
! Отговори
неформално преди 3 години
УЧИТЕЛЬКИТЕ ЗА БЕЗУПАСНО УБРАЗУВАНИЕ СА МНОГУ УБРАЗУВАНИ И ИМАТ МОЗАЦИ В ГЛАВИТЕ СИ А НЕ ТИКВЕНИ СЕМКИ
34
1
 
4
 
! Отговори
Кривондел преди 3 години
Моловете (няма и един човек на 20 квадрата), с високи тавани и климатизация с филтри работели, а пък училищата (25 деца в 40 квадрата, без климатизация) били затворени - и за дамата от Хелзинкския комитет това е изненада. Ниво, както винаги.
33
0
 
8
 
! Отговори
Аборигенски бал преди 3 години
Като че ли преди "пандемията" учениците бяха много добре подготвени и получаваха адекватно образование, че и сега. При изцяло онлайн образование, повечето учители със супер високите заплати от 1200 ще станат излишни, разбира се нищоправещите чиновници в МОН и инспектората ще си останат.
32
1
 
8
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Децата не са виновни. Но те се заразяват наравно с възрастните, а градините и училищата са прекрасни развъдници на въздушно капкови инфекции. За втори път го гледаме на живо.Какво чакаме? Липса на места в детските отделения? Деца на антибиотици по 10-15 дни? Как ще се отрази лечение с два венозни антибиотика за 10 дни на организъм на 2 години? Как щи се отрази на психиката им престой в болница, без придружител? Изборите са си избори, но не смейте да рискувате здравето на децата!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
африканския щам който донесоха от занзибар удря и деца така че може и да е добре да затварят училищата преди да ги покоси
30
5
 
7
 
! Отговори
Малоумници преди 3 години
Като чета, някои хора как мразят децата, да дадът предложение всички под 18 г да бъдат избити и да се свършва.Така и така в тая държава не можим да се отглеждаме деца, камо ли да ги образоваме.Само пречат на великите стърчоци, катъри и двуполави, жендъри и останалата ***.
29
4
 
15
 
! Отговори
man преди 3 години
Моите деца се справят отлично с дистанционното обучение, 5-ти и 8-ми клас. Успеха им даже се повиши, определено не им е толкова стресиращо, колкото суетнята около присъственото обучение - ранно ставане, пътуване с метрото, закусване, обяд "на крак".Вечер са нон стоп с приятели онлайн, контактите не им липсват.Явно е въпрос и до дете, моите са повече от ОК дистанционно.
28
0
 
4
 
! Отговори
ТролиТролевТролистия преди 3 години
Всички правим вятър с уста, едни повече други по-малко... Това е положението, само баце не разбрах защо не е поръчал колкото ваксини е могъл,? С тези тънки сметки на българските политици дето все излизат криво за народа...
27
5
 
15
 
! Отговори
Tanq преди 3 години
Детето ми е с Ковид и го кара не много леко. Още 5 6 деца от класа са също болни.Но е истина че училищата са двигателите на Ковид инфекцията.
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние, Зоро, защо изгърмяхме и, едновременно с това, си позволихме и лукса 1 година да оставим децата от образование?Смешници. Не са ви криви децата. Но нали сте навикнали виновти да търсите.Само истински необразонан пуяк не осъзнава какво самоубийство за всички бе това решение.
25
6
 
9
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Те в Европа затова изгърмяха, защото ги държаха присъствено.Ама им увря акъла и сега не мърдат. Правят си опита а наште зайчета. Чрез нашия послушник.
24
5
 
8
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Изглежда запада решиха с нас да правят експеримента дали училищата разнасят вируса. Затова ги пуснаха отново. Присъствения 1 книжник веднага се е съгласил, защото го държат с компромати.
23
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, основна жертва са, защото така е най-лесно.Само тук децата вече цяла година не са на училище. Няма друга такава в Европа. Затова и обираме последните места в образованието. Защото *** човек не може са го цени.А липсата на нормално образование е нормално да потриса на този етап основно образованите. Само те са наясно с бъдещите последици от това.Останалото ще си страда от това, но няма капацитета да го осмисли.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знаех че и Г.аню са сложили в графа цензура.
21
7
 
8
 
! Отговори
голямото общуване преди 3 години
Какво общуване е да дремеш с още 29 в една стая. По-добре да се събират да ритат мач или друго. Ученето онлайн не е проблем за общуване, а присъственото няма нищо общо с общуване. Общуване може да има ако ги събират но по 5-6 и да обсъждат нещо. Тогава и ковид няма да има. Но ще трябват много повече учители. А *** е стиснат иска без пари или с малко пари.Винаги е скъп на триците, затова е евтин на брашното.
20
10
 
6
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Децата разнасят Ковид- а най- много. Всички вкъщи.