Омбудсманът: Матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да се отменят

50 000 родители са срещу провеждането им
20 апр 2021 10:17,
49
Омбудсманът: Матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да се отменят
Снимка: БГНЕС

Матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да бъдат отменени. 51 хиляди са учениците, които миналата година трябваше да се явят на матури в 10-и клас, но не го направиха, защото бяха отменени поради риска за здравето им. 50 хиляди са родителите, които се подписаха в петиция срещу провеждането им. Министерството на образованието защо отказва да чуе гласа им? Това попита омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ.

По думите ѝ дистанционното обучение при малките ученици не върши работа, а при големите мотивацията рязко намалява. Според Диана Ковачева учебната програма не предвижда нито един ден за подготовка и изпитите са безсмислени в тази ситуация.

Омбудсманът коментира и промените на Изборния кодекс, както и организацията на проведените на 4 април парламентарни избори.

"Изборният кодекс се пипа, но проблемите остават. Изборното законодателство не трябва да се променя минимум 6 месеца преди изборите, такива са препоръките. Трябва да намерят решения, част от карантинираните лица не успяха да гласуват, защото беше прието тези, които до 3 дни преди изборите са карантинирани да нямат право да упражнят правото си на глас", коментира Диана Ковачева.

Тя бе категорична, че е недопустимо да се ограничават конституционни права със закон и карантинираните лица трябва да имат право да гласуват до самия край.

"Получих жалби от техниците, които поддържат машините, проблемът засяга 2 хиляди души, част от тях не можаха да гласуват, защото те поддържат например в Плевен, а са регистрирани в някое село и не могат да се върнат. Имах жалба от ваш колега за служебно ангажираните лица. ЦИК трябва да им даде възможност да упражнят правото си на глас. Трябва да се реши и проблемът в чужбина с хора, които са в държави извън ЕС и имат ограничение до 35 секции, те трябва да бъдат увеличени", добави Диана Ковачева.

Относно изборната нощ тя допълни, че членове на СИК са се оплакали от унизителните и тежки условия.

"Не са спали, нямало е храна, нямало е информация от страна на РИК каква е организацията, този хаос не бива да се повтаря. Необходимо е обучение на членовете на СИК. Подкрепям предложението българите в чужбина да гласуват електронно, това ще помогне това да се случи по-лесно", каза още Диана Ковачева.

Тя засегна и темата за домашното насилие.

"Само в последните 2 седмици са убити 2 жени, а за 12 месеца 27. Проблемът гравира и се усложнява. Миналата година 350 мъже са се обърнали за помощ, една част от тях са хора с увреждания. Трябва да отпадне системният характер при наказанията в момента, за да бъде наказан насилникът трябва да има 3 последователни регистрирани сигнала, а една жертва може да убита от първия път. Личните лекари трябва да са задължени да сигнализират", отбеляза омбудсманът.

Относно новия закон за ВиК Диана Ковачева заяви, че трябва да защитава интересна на потребителите, а не на ВиК дружествата.

"Цената на водата се повишава, а качеството не мърда, това е несправедливо. Не мога да подкрепя повишаване на цената на водата. Изравнителните сметки за парно трябва да са по-ясни, нова фактура, нов формат, защото хората не могат да се защитят и да ги оспорят", каза още Диана Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
3
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
От слагащите минуси, стигам до извода че вие сте едни *** даскали, които ги е страх да не ви секне далаверата на гърба на ученици и родители. Но внимавайте, търпението на някой родители е на границата, и може утре да се окаже че парите прибрани от уроци ще ви трябват за нещо друго. Живота е кратък, и е като колело. Ако днес си велик и колиш, утре тебе ще те заколят.
14
2
 
1
 
! Отговори
ПРАВИЛНО! преди 3 години
Също ако се наложи може и нулева учебна година, заради дистанционното обучение по интернет от компютърно неграмотни учители както и деца, които не са имали нито достъп онлайн или пък ако са имали са цъкали игрички вместо да учат нещо.
13
1
 
7
 
! Отговори
За десети преди 3 години
Преди да се въведе външно оценяване и тия матури, много често най-добрите училища с най-много отличници бяха селски училища където учат в смесени паралелки.В момента който учителите в тези училища спряха да имат възможността да си оценяват взаимно дечицата-лъсна тоталната неграмотност в тези училища.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че за пари ги правят. И точно заради това няма да ги отменят. Кога се е случвало българският Гaньо таpикат да се откаже от печалба, за да се направи нещо както трябва? A тези матури са излишни по принцип, а не само сега с дистанционното обучение! Ама като става въпрос за пари що пък да не ги натоварим с още безсмислени дейности децата, те ще издържат все някак, родителите ще плащат за уроци все някак, едни пари ще бъдат усвоени за организация и провеждане на матури, всичко е точно!
11
3
 
8
 
! Отговори
Ама разбира се преди 3 години
Защо направо не вземат да спрат каквото и да било оценяване.Най-добре да им връчват дипломите с написан отличен.Тъкмо ще се издигнем в световната класация че сме държавата с най-много отличници.Точно след това онлайн обучение е просто задължително да има матура-да се види реално дали въобще са научили нещо децата или не.
10
3
 
7
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
И разбира се да допълня, образованието в момента е превърнато в една перфектна машинка за пари, която с години е конструирана и смазвана. Затова в момента да работи така гладко. Учителите прибират пари от частни уроци, срещу едно голо обещание че детето ще го приемат в "това училище". Ако случайно се появи знаещо дете, не подготвяно от "даденото светило" го режат за да влезе това което е "подготвяно при правилните хора". Затова повсеместна забрана за частни уроци и търсене на отговорност.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми да то стана след всеки завършен клас- матура. Какво ги изпитват толкова ? Само напрежение създават сред децата. Една матура след 12ти клас си е ок!
8
3
 
4
 
! Отговори
Трол Герберунгел преди 3 години
Къде да подам жалба че жена ми ме бие редовно??
7
3
 
9
 
! Отговори
Мин. на образование преди 3 години
Няма никакъв смисъл от тези матури, само тормозят децата ни. Но нали трябва да се вземат хонорари - те са по-важни от децата. Нямам епитет с който да назова неадекватната политика в БГ образованието. Поне лумп.ни такива вижте как са уредени нещата в съседна Румъния, Гърция, Албания...
6
3
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Моето мнение е че въобще не трябва да се учи! забранете ученето и -всички учителки да ходят при дивите капиталисти да работят за 600лв! А децата да търкалят гуми по улиците и да си играят с прасенца! Тази Държава е толкова пропаднала ч-е дори учителите не знаят какво проподават- кой е писал учебника и всичко е пълна пародия- Така става КОГАТ В ЕДНА ДЪРЖАВА НЯМА ЗАКОНИ И ВСИЧКИ НПОта се набутаха в училищата!!
5
8
 
3
 
! Отговори
Той преди 3 години
Шубелисаха ли се родителите.... Че ще се види, че децата им изобщо не учиха през тази учебна година. Отбелязват се в TEAMS платформата и лягат пак.. Щом не са подготвени за матури, да повторят годината, и да се подготвят бе....
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТО скоро и цялото училище ще трябва да го отменим, след като никой не учи и се правят ТВ спектакли на тема "дистанционно обучение".. И досега сигурно щеше да се случи и това, но нали трябва да се плащат заплати на лежащите по гръб хиляди даскали..
3
4
 
5
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Ами да ги махат разбира се. Едно време като нямаше матури бяхме по-образовани. Матурите в момента са само и единствено касичка за учителите за да има причина да привикват децата на частни уроци. Някой ще ми каже ли колко данъци внасят учителите от тези частни уроци? Нещо плащат ли учителите от СМГ като всяка събота дават безкрайни частни уроци в групи по 30 деца на желаещите да кандидатстват в СМГ ? И разбира се, родителите на всяко дете снасят по 30лв. на урок за това че са в група по 30 деца.
2
1
 
9
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 3 години
Честно казано матури, удължаване на срока на учене до 15 юни след това до 30 юни още от началните класове, превръща учениците в *** и поражда в тях тотален негативизъм към училището и ученето. Чаавъ още отсега почна да отсвирва даскалото, по тези причини. В началните класове, децата се претоварват със знания, които трябва да изучават в по-горните класове. Изучаване на история в 3 клас. Въпрос: Кой от българските владетели ви направи най-голямо впечатление. Отговор: Никой! Изводите си направет
1
2
 
6
 
! Отговори
28314 преди 3 години
Днешните рдители не искат да проумеят, че всичко зависи т семейното въъзпитание, което получава детето. Ако се погледнат тострани, ще забележат, че те с тяхното пренебрежително отношенше към "даскалите" демотивираат децата си. Да не преувеличааваме затрудненията на малките ученици. Детето на мо колежка е вече 3 клас и от миналата годинаа се справ чудесно с дистанционното обучение, защото от детската градина то знае, че в училищес те ходи не за игра, а за да се получават знания.