Ученици от Вършец създадоха робот за разделно изхвърляне на отпадъци

Как едно българско училище се дигитализира и как това промени отношението към ученето
22 юни 2021 19:15, Анисия Иванова
6
Ученици от Вършец създадоха робот за разделно изхвърляне на отпадъци
Снимка: YouTube

Технологиите от бъдещето вече навлизат усилено в българските училища, а учениците в страната вече имат възможност да създават и програмират роботи, чрез които да решават разнообразни проблеми. Героите на тази история са младежите от Средно училище „Иван Вазов“ във Вършец, които са разработили свой робот за разделно изхвърляне на отпадъците, както и роботизирана пазарска количка.

Училището дигитализира своята дейност с бързи темпове и акцентира върху използването на LEGO Education. Образователните роботи на LEGO са специално създадени да стимулират креативността на учениците, да ги запознаят с основите на програмирането, да подкрепят цялостното им развитие, както и да надграждат уменията и мирогледа им, подготвяйки ги за техните бъдещи професии.

Центърът по роботика в училището във Вършец разполага с 15 комплекта LEGO Education SPIKЕ Prime, а част от учениците са преминали успешно през два модула - „На пазара“ и „Отговорност към природата“. Преподавателите в училището споделят, че практическата работа с тези роботизирани комплекти мотивира децата да участват активно в учебния процес, да работят в екип и увеличава интереса им към поставените задачи.

“Горещо препоръчваме включването на LEGO® Education в учебните занятия, особено в прогимназиален етап. По този начин времето в класната стая минава неусетно и под формата на игра и забавление децата научават много нови неща и получават необятни хоризонти за развитие на техния интелект” - посочва директорът на учебното заведение Ани Ангелова.

“Екипът на СУ "Иван Вазов" в гр. Вършец и неговите възпитаници извървяха дълъг път и постигнаха сериозни резултати в работата с LEGO Education решенията. За по-малко от година, те вече преминават към по-сложни задачи и предизвикват децата да мислят критично, да програмират и да решават проблеми” - допълва Димитър Дряновски от Център за творческо обучение, който е основен партньор на училището при внедряването на LEGO Education образователни продукти и други технологични решения.

През следващата учебна година учениците от Vа и Vб клас на СУ „Иван Вазов” ще работят по нов модул, наречен Стандарт+. С негова помощ се надгражда учебното съдържание по български език и литература, математика, технологии и предприемачество и информационни технологии. Заниманията с LEGO Education комплектите ще се провеждат в часовете по роботика и програмиране и включват изработване и презентиране на краен продукт. Така петокласниците ще направят своите първи и най-важни стъпки към STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) дисциплините.

Още за образование и икономика четете на сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо с асе изхвърлили в заглавието. Иначе трябва да не създаваме такива отпадъци. Илюзия е рециклирането. Китай спря да приема отпадъка за рециклиране. Малайзия също.
5
1
 
1
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Благодарение на модерните реформи лансирани от велики капацитети вече няма училища за деца със специални нужди. Техните възпитаници се разпределят в регулярните училища. По този начин свалят нивото на всички училища в страната, за да направят доброто образование платено и достъпно само за хора над средната класа. Политиката на духовно осакатените и мазни *** е за конвертирането на населението в био маса. Възгледи, присъщи за средновековието. Така, че подобни новини палят искрица надежда!
4
1
 
1
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Център по роботика във Вършец ахахахах ще се пръсна помощното училище за деца със СОП било център по роботика, мега малоyмни сте.
3
1
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Браво, българчета! Ако апликирате същият принцип и за създаване на робот за разделно извърляне на mалцинства Майка Природа ще Ви декларира аристократи на Българскиятъ народъ. Смело напред!
2
1
 
3
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
ако го пуснат в автономен режим ще терминира половин северозападна българия
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казва се Мюмюн