МОН с три приоритета за новия мандат, сред тях присъственото обучение

Денков категоричен: То трябва да продължи, като се вземат всички мерки
Обновена: 21 сеп 2021 11:35 | 21 сеп 2021 11:35, Веселина Йорданова
49
МОН с три приоритета за новия мандат, сред тях присъственото обучение
Снимка: БГНЕС

Успешното начало на учебната година с присъствено обучение трябва да бъде продължено, като се вземат всички мерки за минимизиране на риска от епидемична вълна и с грижа за здравето на учениците и учителите. Това обяви министър Николай Денков, който направи отчет за свършеното.

Този първи приоритет на МОН в новия мандат ще бъде основна отговорност на заместник-министър Мария Гайдарова, която остава на позицията си от предишните четири месеца.

По думите му интегрирането на информационните системи на МОН и Министерството на здравеопазването осигурява всекидневен достъп до актуални анонимни данни за броя карантинирани учители и ученици, което позволява да се взимат гъвкави решения за присъствено или онлайн обучение на ниво училище и детска градина.

Статистическата информация за броя ваксинирани и преболедували преподаватели и ученици пък дава възможност за по-дългосрочна оценка на риска от разпространение на заразата в образователните институции, обясни Денков.

В следващите няколко месеца трябва да започне подготовка за изпълнението на новите европейски програми и проекти за образование и наука, съобщиха от МОН. Само в Националния план за възстановяване и устойчивост и в програма "Образование" са предвидени общо повече от 3,3 млрд. лв. за двете сфери. "Това ще изисква месеци работа. Ние ще я започнем, а следващото редовно правителство ще я завърши най-вероятно през пролетта на следващата година", каза министърът.

Дейностите по този изключително важен приоритет на МОН ще се управляват от нов заместник-министър. Това е Ваня Стойнева - експерт по европейски фондове и програми с три мандата като служебен заместник-министър по тези въпроси досега.

В изпълнението на този приоритет ще участват активно също досегашният заместник-министър за висше образование проф. Генка Петрова и новият заместник-министър за наука чл.-кор. проф. Константин Хаджииванов, който идва от БАН.

Служебният екип в МОН ще започне също подготовка на бюджета за образование и наука за 2022 г. и на актуализираната бюджетна рамка в тези сфери за следващите три години.

Денков отбеляза още три важни резултата от работата на екипа в предишния служебен мандат в МОН. Това са приетата Национална карта на висшето образование в България, подготвените промени в Закона за висшето образование за съвместно обучение на студенти и въвеждането на статута на проектните докторанти, а така също разработването на методика за определяне на статут на изследователски университети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: образованиемон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
Водят ни към нов локдаун! Явно това е техния приоритет. Ако беше присътвенето обучение, щяха да положат грижи за да го осигурят. В сегашната ситуация това е невъзможно.
44
0
 
9
 
! Отговори
6 преди 2 години
МОН говори за всичко , но не и за образование и възпитание.Учениците от гимназиите ходят на училище с по една тетрадка малък формат във вътрешния джоб, в лявата ръка телефона , а в дясната -цигарата!Чантата на един първокласник тежи точно 9 кила!?Частните уроци отнова в действие-училището е само проформа!Какво говориш бе Днков -ти си в небесата!?
43
0
 
13
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
Престъпно бездействие на МОН, МЗ и МВР. Ще повторят есента и зимата на 2020 г. Тогава при 2 пъти по-малко нови случаи 4 пъти по-малко смъртни случаи беше въведено изцяло дистанционно обучение. Сега тези ни говорят за изцяло присъствено обучение. Ако не ги беше грижа само за изборите щяха да направят ваксинационна кампания както в цивилизованите страни и да спасят присъственото обучение.
42
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Какво се чудите? Просто министър Николай Денков е брата на Соломон Лейн от "Синдикатът" в "Мисията невъзможна - 5"...
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сте учили при Денков в Химическия и не схванахте хумора за Каравастева. Няма да казвам кой късаше обявите за курсовете по инженерна химия, защото акад. Кралчевски и без това си отиде. Да живеят нашите бабички по университетите още дълги години!
40
1
 
12
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Поредния държавен чиновник, който си мисли, че в обикновеното средностатистическо училище, е като във Втора Английска или 119 - о. Реалността е съвсем друга, но държавния чиновник не го интересува.
39
1
 
13
 
! Отговори
до "тя" преди 2 години
Значи според "тя", трябва 700К ученици да учат присъствено, ама задължително присъствено.., "ако има учители" или "докато има учители", тоест докато ги изтребем. Ама разбира се, те учителите, ако може да й превъзпитават ученика денонощно, ще е най-добре. Важното е да е задължително "присъствено", за да може такива като "тя", да са свободни за СПА, маникюр, педикюр, а и да отскочат до любовника,..."докато има учители". Май сопа трябва, то бива простащина и егоизъм, ама вече прелива тотално.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Присъствено, ама две дечица са починали за последното денонощие от Ковид - на 7 и на 9 години. Това беше предизвестено. Хората трябва да се събудят. Трябва да им дойде акъла, а не да слушат престъпници като Мангъров или оня "политик" Копейкин.
37
1
 
11
 
! Отговори
Дамата с песа преди 2 години
Интересуват ги само предстоящите избори. Такова безхаберие на управляващите няма в нито една държава в света.
36
11
 
6
 
! Отговори
тя преди 2 години
Присъствено обучение , ако има учители!
35
2
 
2
 
! Отговори
Lina преди 2 години
***! И Диалекта - министър преди него, който позволи " модерното безхаберие " на даскалята и той. С бивш министър - председател , прочел 1 книга - така ще е. 3 - ка за българското образование, колкото е и оценката по литература на матурите на " Две хубави очи" .Провал! С " изливането на ръцете - както преценят училищата. И училищата пуснаха турките сериали и " преподават " по час - два на ден.Тежко ни ...
34
3
 
11
 
! Отговори
Ненко Ненчин преди 2 години
Приоритета е колкото може повече учители и деца ваксинират. Както преподаватели и студенти. Друго нищо не е приоритетно.
33
12
 
4
 
! Отговори
От кога това ? преди 2 години
Нормалното нещо като присъствено обучение да се представя като нещо специално и като приоритет? Тоя гущер пак иска върти парите от еврофондовете.
32
1
 
9
 
! Отговори
До Е, па... преди 2 години
Ами не е онлайн, присъствено е. Ела в УНСС и ще видиш тълпите на входа и по коридорите. Това сигурно ще те зарадва много.
31
9
 
7
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Уж приоритет е присъственото обучение, а точно министърът на образованието вчера каза, че за студентите ще бъде онлайн обучението, с изключение на практическите упражнения. И що за приоритет е тогава, след като изобщо не е вярно?
30
13
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
А бе, как ходехме приди на училище без маски, каски и всякви други щуротии, и ето ни на!?
29
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И новият министър със старата мантра: присъствено обучение та присъствено обучение... И щели да спазват мерки? Как по-точно ще ги спазвате тези мерки като съберете накуп големи неуправляеми маси хора и ги държите с часове в затворени помещения? Трябва на всеки здравомислещ човек отдавна да му е станало ясно, че спазване на противоепидемични мерки в университети, училища и детски градини е НЕВЪЗМОЖНО. И трябва да е ясно какви са последствията - по-силен епидемичен взрив и нови хиляди жертви.
28
0
 
12
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
КъФ МОН бе мен?!?Чели ли сте наскоро по какви *** учебници учат децата?Преди 2г.помагах на съседското лапе по математика, половината задачи не можах да ги реша- написано като за професори,а в унито съм взел 5висши математики-Анализ 1 и 2,ЛААГ, дескриптивна геометрия и теоритична математика. Така са написани, че децата с основание намразват предмета.Иначе матури да искаш. Съсипаха децата тия каттили.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя му слушах брифинга, приоритета на образованието е колко деца ще ваксинират и учители
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казано е вече: "Аз съм *** и вие сте такива. Затова се разбираме."