13 учени от СУ "Св. Климент Охридски" сред най-добрите в света

В класацията на Станфордския университет са 73 наши изследователи
46
13 учени от СУ "Св. Климент Охридски" сред най-добрите в света
Снимка: БГНЕС

Тринадесет учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" са сред първите два процента на най-добрите учени в света, съгласно класацията на Станфордския университет за 2021 година. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти. Тя е съставена въз основа на комплексен анализ, който обхваща информация за брой цитирания, H-индекс, коригиран в съавторство Hm-индекс, цитати на статии при различни позиции на авторство и други.

В класацията фигурират имената на 73-ма учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски", от Българската академия на науките и от други български университети. Българските изследователи са от различни области на науката и заемат челно място в класацията на американския университет в съревнование с милиони свои колеги от цял свят. В класацията на Станфордския университет от 2020 г. българските учени бяха 50.

Изявените учени от Софийския университет са: проф. Иван Христов от Физическия факултет (242 място в Оптоелектроника и Фотоника), акад. Николай В. Витанов от Физическия факултет (216 място в Обща физика), проф. Валентин Попов от Физическия факултет (966 място в Приложна физика), чл.-кор. Стойчо Язаджиев от Физическия факултет (1533 място във Физика на ядрото и елементарните частици), проф. Иво Грабчев от Медицинския факултет (1303 място в Органична химия), акад. Николай Денков от Факултета по химия и фармация (727 място в Химическа физика), акад. Петър Кралчевски от Факултета по химия и фармация (1956-2000 г.) (1148 място в Химическа физика), проф. Иван Иванов от Факултета по химия и фармация (1936-2018 г.) (1713 място в Химическа физика), проф. Георги Вайсилов от Факултета по химия и фармация (1902 място в Химическа физика), чл.-кор. Красимир Данов от Факултета по химия и фармация (1915 място в Химическа физика), чл.-кор. Димитър Цалев от Факултета по химия и фармация (1123 място в Аналитична химия), проф. Ирина Караджова от Факултета по химия и фармация (2284 място в Аналитична химия) и доц. Мича Каравастева от Факултета по химия и фармация (366 място в Мини и металургия).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По нищо не си личи!
8
1
 
8
 
! Отговори
Каналин преди 2 години
Този Витанов от ФзФ не е онзи от БАН - Института по Механика. Единият е класа, другия малко над средна ръка учен. Единият се занимава с фундаментални изследвания, другия с приложни. Единият е Физик другият приложен Математик. И най важното никой от двамата не е епидемиолог. Единият го знае :)
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една добра статия ще обясни тези индекси: H-индекс, коригиран в съавторство Hm-индекс, а не би оставила незапознатите да се чудят що за животни са!
6
2
 
5
 
! Отговори
Wow преди 2 години
Този който ни информира относно Коронавируса Проф.Николай Витанов на 216 място. Впечатляваща позиция си е,
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам кои места са заели и многото категории, то в изследването сигурно са класирани 50 000, а ние имаме една шепа, половината от които са некъде извън 1000 в категорията. Ми закривай, кво друго.
4
0
 
11
 
! Отговори
от СУ преди 2 години
Поздравления за колегите! Те наистина правят световна наука и получават признание. Ос Повечето колеги от хуманитарните области сме обречени да правим национална и локална наука.
3
5
 
2
 
! Отговори
Статия преди 2 години
кьор фишек!!! Нали видяхме класацията за университети-Софийски не влиза в 1200 на най-добрите в света! Стига с това биене в гърдите, учени ала бала. България в никоя сфера не е фактор и няма и да бъде, точно обратното показват абсолютно всички други параграфи! Хубава работа ама българска
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УАУ колко са "учени" щом страната копае под дъното. СПРЕТЕ С ПРОПАГАНДАТА!!!
1
3
 
10
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Нееее, как така ?!? Ама те не са от Харвард...значи са прости ! От Харвард са най-учените, най-можещите, най-знаещите, най-красивите..само стойте и гледайте. Голям смях ще е. Нищо, че ще е за наша сметка.