Едва 10% от младите учители остават в системата, 59% напускат до година

Образованието губи и специалисти в най-активната възраст
70
Едва 10% от младите учители остават в системата, 59% напускат до година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Eдва около 10% от новоназначените учители в страната остават трайно в образователната система. Повече от половината напускат още след първата си година в училище. Най-критична е втората година – след нея си тръгват средно 60% от тези, които са се задържали там до този момент. След третата година сменят професията още 56% от новопостъпилите педагози.

Това сочат данните от проучване на Световната банка (СБ) за периода 2014-2018 г., съобщи МОН.

През 2019 г. отпадналите преподаватели след първата година са по-малко - 23%. Това вероятно е резултат от кампанията за привличане на млади хора към учителската професия и повишаването на заплатите в образователната система. Този ефект обаче може да е временен, ако не се вземат допълнителни марки за задържане на специалистите в системата, посочват авторите на изследването.

Още по темата
Естествено, най-многобройна е групата на напускащите педагози поради пенсиониране. На второ място са учителите във възрастовата група 31-40 години. За 2019 г. те са били 18,7% от всички, излезли от училище. Това означава, че системата губи специалисти в най-активната възраст, които имат най-голям потенциал да се развиват и да въвеждат иновативни практики, коментират експертите на Световната банка.

По поръчка на Министерството на образованието и науката (МОН) и с финансиране от Европейската комисия банката изготви „Пътна карта на политиките за учители“.  Тя беше представена днес на кръгла маса, организирана от СБ и МОН. В центъра на събитието бяха ключовите потребности и политики за развитието на учители в България.

В документа са разписани краткосрочни мерки за квалификация на педагозите спрямо нуждите им и тези на учениците. СБ предлага програма за въвеждане на начинаещи преподаватели в учителската професия. Тя ще се основава на наставничество през първите две години в училище и ще включва различни мерки за тяхната подкрепа. Заложени са също обучения за учителите-наставници, за да бъдат максимално полезни на по-младите си колеги. Целта на друга програма е постоянното повишаване на квалификацията на учителите с цел преподаването да стане по-ефективно. Тук фокусът е поставен върху повишаване на четивната грамотност на учениците.

Дългосрочните мерки, предложени от СБ, включват подобряване на управленския капацитет и преосмисляне на модела за професионално развитие на педагогическите специалисти. Ще бъдат апробирани партньорства между различни училища, в рамките на които учители и директори ще обменят добри практики за обучение и за управление на образователните институции.

От Световната банка препоръчват да се създаде звено за събиране на данни за работната сила в образователната система, както и механизъм за измерване на компетентностите на база на уменията за преподаване по даден предмет, на дигиталните умения, мотивацията, авторитета, ефекта върху ученето на децата и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДедоИ в Шуменско е така.Същите проблеми.
32
5
 
15
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Сам аз бях така - отказах се от тази професия, след като 2-3 пъти подред попадах в скaпани училища. След 7-8 години пауза, реших да се върна, НО само при условие, че си намеря добро училище... е, намерих си !!! Има си и ниско качество, то къде ли го няма, но имам и страхотни ученици, дето е удоволствие да се работи с тях.
31
2
 
28
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
До Дедо - напълно вярно !!! В системата съм и мога да кажа, че младите учители се задържат, когато са в добри училища, защото заплатата не е всичко. Човек трябва да чувства и удовлетворение от работата !!! Защото в случаите, посочени от теб какво излиза? - Учиш сума си години, нахъсан си, ентусиазиран си... и осъзнаваш, че трябва да се занимаваш с някакви изpoдени подобия на хора, които дори не могат да говорят членоразделно. Мислиш, че отиваш в училище, озоваваш се в зверилник.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и тия 10% ще напуснат и учители няма да имаме
29
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 26 За съжаление ги карат да учат неща, които не са верни. Къде е свързващото звено? Търсят го вече 200 години, а мутациите нема начин да са в основата на еволюцията, щото водят до поява на *** от които са несъвместими с живота. Но Дарвин, та Дарвин, евололюция, та еволюция. Поне да се научат да пишат и смятат. Колкото да не са съвсем зле.
28
3
 
26
 
! Отговори
Даскал преди 2 години
Ако става въпрос за заплати вече не виждам как учителите трябва да се оплакват като се гледа народа като цяло на какъв хал е и как оцелява. Ами тези татковци и *** дето си мислят ,че чедата им до един са вундеркинди и всичко им е разрешено в училище да вземат малко първите седем години на децата им да да получат елементарно възпитание!
27
9
 
19
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Направете чиста заплата 3000 лева и така ще ги задържите!!!Нали на всички е приоритет образованието????Агент Саманта Уйлгроувс!ЦРУ!!!
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тралала Бъркате, само директорите, които са Тралала не напускат. Нормалните хора не са луди да се трепят 24/24 7/7 365/365 за заплати на чистачки по офисите....
25
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема се корени в това че децата ги задължават да учат неща които не са им интересни.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сатира Не виждам някой да се оплаква. Просто хората опитват и после напускат. Нещо против?
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Образование и здравеопазване-йок! Тия инжекции окончателно ще ни досъсипят. И надежда всяка оставете, роби ваксърски. Децата ви ще сричат до 70 годишна възраст, а после ще преминат в ръцете на здравеопазването. Може и по-рано. И ще ви благодарят, много ще ви благодарят.
22
29
 
4
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
Оправиха им заплатите няма какво да се оплакват. Но мързела и липсата на човешки и социални качества си натежават. По-добре да отиде в Лондон да чисти в някой ресторант, от колкото да преподава География в някое училище!
21
1
 
45
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Да си учител в днешно време е най-тежката работа. Нещо като да си миньор в комунизъма. Само че по безнадеждно. Да се помолим за тези добри хора - учителите! Полкон!
20
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниско е заплащането.Всички се спасяват на Запад.Вече няма учители,лекари,мед.сестри.
19
2
 
32
 
! Отговори
Баба Даскалица преди 2 години
На образованието учители не му трябват, както се разбира от статията. Трябват му проучвания на експерти от Световната банка, пътни карти, политики, кръгли маси, краткосрочни и дългосрочни мерки, практики за обучение и управление, звена за събиране на данни за работната сила, механизми за измерване на компенетности, умения, мотивация, авторитет, ефекти... И пари, разбира се, много пари. Но не за образование, а за всичко изредено по-горе.
18
1
 
31
 
! Отговори
Скучна, преди 2 години
бюрократизирана,не добре платена и не развиваща личността професия от затворен тип.Какво друго да стане?
17
7
 
11
 
! Отговори
Бай Хой преди 2 години
А учителки младички има ли?
16
1
 
53
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
В търновско е УЖАС!Млади,завъшили току-що педагози,се сблъскват,БУКВАЛНО,с неграмотни sиганета и ОЩЕ ПО-НЕГРАМОТНИТЕ им родители!Не могат да ги гонят,щото школото прибира едни пари за бройка,и директора им се кара (на учителите!),не могат и да изгонят проблемните,защото родата се сбира и бие..Проблемни малки кеLеши,развалят дисциплината,карат се,бият се с другите деца и родителите на "белите" ги отписват от школото...УЖАС,хора!
15
8
 
3
 
! Отговори
Данчо от Биримирци преди 2 години
Свалям стари плочки 9лв кв.м
14
1
 
8
 
! Отговори
КЪСНО Е ЧАДА МОИ.... преди 2 години
....ВСЕКИ , СЕ ПАТИ ОТ ГЛАВАТА....ХА,ХА,ХААААА...