Вдигат заплатите на учителите с 25% над средната за страната

Детските градини стават безплатни, във ВУЗ-овете проверки за плагиатство
Обновена: 18 яну 2022 11:13 | 18 яну 2022 11:09, Веселина Йорданова
266

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата ще увеличи обхвата на децата в детските градини, като ги направи напълно безплатни. В момента родителите на тригодишните са освободени от такси само в отделни общини. За в бъдеще няма да плащат в цялата страна, съобщиха от МОН.

От ведомството представиха приоритетите си през настоящата година, като основната цел е децата, учениците и студентите в България да получават по-качествено образование.

Ще бъдат увеличени учителските заплати, така че размерът им да надхвърля с 25 процентни пункта средното възнаграждение за страната. За първи път от 10 години, извън повишението на заплатите, ще се увеличи и стандартът за издръжка на образователните институции.

Ще бъде създадена и тествана нова методика за оценка на добавената стойност на обучението. Тя ще бъде използвана като основен компонент на оценката за качеството на преподаване в училищата, отчитайки техните обективни специфики, например тип населено място, образователен статус на родителите и др.

Ще започне практическата разработка на Единна електронна платформа за образователни услуги и съдържание, т.нар. електронен образователен облак. Той ще осигури достъп на всички учители, ученици и техните родители до наличните електронни образователни ресурси, събрани на едно място.

Друг фокус е професионалното образование. Ще се работи за подобряване на материалната база най-вече със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Там са предвидени пари за цялостното обновяване и преоборудване на 24 професионални гимназии, които ще бъдат училища - хъбове в своите региони.

Предвижда се да се развиват още по-тесни връзки с бизнеса чрез привличане на преподаватели от реалното производство и инвестиции в мрежата от професионални гимназии. МОН поиска допълнително финансиране за увеличен план-прием в паралелките за дуално обучение, както и в тези по защитени професии и професии с недостиг на пазара на труда.

Предвиждат се сериозни инвестиции за значително обогатяване на извънкласните дейности. Наред с това МОН е поискало в държавния бюджет за тази година да бъдат включени допълнителни средства за ремонт на физкултурни салони и спортни площадки.

Във висшето образование се подготвя серия от мерки за гарантиране на високо ниво на подготовка на преподавателите. Една от тях е борбата с плагиатството. Вече ще бъдат проверявани всички научни публикации, а не само тези, които се използват в конкурси за академично израстване, както е сега. Ще се създаде двустепенна структура за проверка за плагиатство.

Чрез нормативни промени висшите училища и научните организации ще бъдат задължени да създадат свои комисии по академична етика. Те ще правят първоначалните проверки. Съществуващата национална Комисия по академична етика към МОН ще бъде втора инстанция, пред която ще могат да се обжалват решенията на комисиите от по-ниското равнище.

Отделно от това се предвиждат промени в акредитацията на професионалните направления в университетите и атестацията на преподавателите, както и преструктуриране на висшите училища. По тези въпроси предстои по-широка дискусия, за да се намерят най-ефективните решения.

През 2022 г. ще започнат част от дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост и по двете европейски програми - за образование и наука.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още по темата: МОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
4
 
4
 
! Отговори
до 165 преди 2 години
Друго си е да си склададжия с 2000лв. заплата на студент и да няма на какво да те изпитат. Ех, кеф.
139
20
 
2
 
! Отговори
до 164 преди 2 години
Моето вече е ваксинирано, както и 50% от децата в ЕС. Твоето ще го гледаме само как властва по върховете и рине успехи! Ама на полето при берачите.
138
1
 
13
 
! Отговори
До Защо преди 2 години
Явно купуват гласове и също грабят държавата до пълен фалит колкото издържи. После тези хора от властта имат къде да си ходят с домове и дебели сметки в чужбина.
137
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На нормалните хора, кога се ще се вдигнат е?? Ше ва е.. и само на държавните служители
136
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо? На какво основание точно сега. Пир по време на чума.
135
15
 
22
 
! Отговори
Това е падение преди 2 години
Учители ще броят пачки пари за сметка качество и никаква справедливост. Да има система която да оценява всяка година качеството на преподаване на учителите? Не НЯМА. Да има контролни изпити и тестове за самите учители дали са годни изобщо да преподават??? Няма ОБАЧЕ ЛАМТЯТ за ПАРИ.
134
10
 
11
 
! Отговори
Поквара преди 2 години
Явно учителите са покварени вече в България затънали в греховен, живот, пороци и алчност. Да си учител е призвание, а НЕ просто БИЗНЕС за избиване на пари. НЕ трябва да се раздават така парите пълен комунизъм. Има некадърни учители, има учители червиви с пари и нямат нужда от още добавки и увеличения. Също така има точно пресметнато че възрастен човек живеещ сам без луксове може да живее и на 900 лева напълно достатъчни средства.
133
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По скромни сметки би следвало средната учителска заплата да надхвърли 2000лв.. Еми, жалка картинка, при условие, че склададжия с малко извънреден труд и 1-2 уикенд смени изкарва в чужда компания вече над 4000...
132
12
 
9
 
! Отговори
до 155 преди 2 години
900лв. са достатъчни?! Баце, родителите ми са пенсионери със сумарни пенсии 2400лв. и работят всеки на по 2 места, за да живят нормално. Айде слез на Земята! Не всички сме роби и някакви си 900лв. (което е по-малко от вноската на колата ми, например) са ни достатъчни. Борим се за успех и доходи.
131
8
 
4
 
! Отговори
до 153 преди 2 години
Нашите деца не ги мисли. Гледай си там твоите бъдещи берачи на малини и кофражисти антиваксъри борци са правда и свобода, а нашите бъдещи успели хора не ги гледай.
130
21
 
13
 
! Отговори
До Васке преди 2 години
Учители угоени и напоени с много пари до нищо добро не води това. Сам възрастен човек с учителска професия са му напълно достатъчни 900 лева на месец. Няма да ходиш на СПА, фитнес и без автомобил тези неща не са задължителни и не са нужни за нормален и скромен живот подобаващ на един учител. От къде ТАЗИ АЛЧНОСТ У ВАС?
129
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво произвеждат учителите ? ПРОИЗВЕЖДАТ АБСОЛЮТНИ НЕГРАМОТНИЦИ И БЕЗХАБЕРНИЦИ !
128
5
 
8
 
! Отговори
Браво преди 2 години
До Васка Ще взимаш повече пари от родители и работещи хора на техен гръб и в тяхна щета. Много са ти дори тези 1900 лева
127
9
 
16
 
! Отговори
до 149 преди 2 години
Именно, и аз това казвам. 1900лв. взимат из супермаркетите да редят рафтове. Това е заплата за ученици и студенти. Подигравка е учител да взима тези пари. На студенти на 21 в ИТ сектора начално им даваме по 3200, а учителят, все пак, нещо е учил. Факт е, че по цял свят са нископлатени, ама не и колкото продавачки.
126
13
 
10
 
! Отговори
Васка преди 2 години
Правилно. Едвам свързвам вече двата края. Учителка по математика на гимназисти съм. Ако не давам частни уроци не знам какво бих правила са и със заплатата. С извънреден труд максимум 1900 нето стига заплатата сега.
125
7
 
16
 
! Отговори
Тъмните пари преди 2 години
Учителите изкарват пари на тъмно с частни уроци и други дейности на тъмно. Това е лудост по време на криза да раздават ей така пари.
124
3
 
7
 
! Отговори
данчо преди 2 години
Конфискувайте парите на Боко Тиквата,Пеевски и сие.Милиарди са откраднати,а все още няма нито един осъден.Липсата на справедливост в България неминуемо ще избухне в посока неприятна за мнозина.
123
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средната заплата у нас е 1600лв. (вкл. сивия сектор). Иначе казано реалните цифри са много по-високи. Иначе казано младши учител би следвало да получава около 2000лв., което е заплата на продавачка. Айде малко по-сериозно...
122
5
 
5
 
! Отговори
До 138 преди 2 години
Все тая какво е ... това ще натовари всички други хора да загубят пари и високи данъци и такси за да има пари за учителите. Удара че да дадеш нещо трябва от някъде другаде да вземеш не може от нищото да се дават пари ей така. Това е било по Комунизма, който е рухнал и сега отново ще издънят държавата.
121
0
 
7
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Добре е това, а кога ще се вдигне МРЗ? Кога ще оправите ваучерите за храна на хората във фирмите? Кога ще се справите с високите цени на всичко или чакаме инфлацията да ни убие преди ковида? По-бързо работете, вие докато се натуткате в България няма да остане никой само м . а н г алите и пенсионерите.