На последно място сме в ЕС по медийна грамотност при учениците

Темата вече е в редовните учебни програми в Европа
29 мар 2022 20:45, Анисия Иванова
45
На последно място сме в ЕС по медийна грамотност при учениците
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темата за медийната грамотност и гражданското образование е ключова за ЕК и в много страни от съюза вече е навлязла в редовните учебни програми. Проектът "Клас" е един от пионерите в тази област в България. Първият етап от проекта е било разработването на наръчник по медийна грамотност, който поставя основните критерии за медийна грамотност, какво са медиите и как работят, и какво е дезинформацията и фалшивите новини в медиите. Това разказа журналистът Йоанна Николова в ефира на предаването "Смарт час" с водеща Живка Попатанасова.

Предварително проучване е установило, че родителите са притеснени за медийната грамотност на своите деца, а учениците не винаги успяват да различат дезинформацията. Били са проведени и практически занимания за създаване и разпознаване на фалшиви новини, разказа Николова.

"Когато учениците виждат колко лесно всъщност могат да бъдат манипулирани в интернет, интересът им се повишава и са по-склонни да бъдат критични в подбора на информация - да отделят малко повече време да проучат новината, която им се предлага в социалните медии, преди да я разпространят сред своите приятели."

Запитана кога е удачно да се започне подобни обучения за фалшивите новини, Николова заяви, че това трябва да е "колкото се може по-рано."

"Подобно на темата с екологията, когато децата бъдат обучени от най-ранна възраст, те помагат и на своите родители и семействата си да бъдат активни и ангажирани. Същото е с екосредата в интернет. Би могло още от по-ранните класове да започнат някакъв вид обучителни дейности."

България е на последно място в ЕС и на едно от последните места в Европа по медийна грамотност по данни на института "Отворено общество", каза Николова и даде за пример Финландия, която заема първо място в класацията, където има правителствена програма за фалшивите новини сред децата от ранна възраст.

В България са били са проведени обучения с учители и ученици от горните класове в четиринадесет града в страната, като цел е било да се проведат събития в по-малки населени места. Наричникът може да бъде намерен онлайн на интернет страницата на проекта "Клас".

Проектът "Клас" за медийната грамотност и гражданското образование е с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. В България проектът "Клас" е към фондация Европейски институт.

Каква е ролята и как могат да помагат учителите и родителите, как Украйна е провела програма за фалшиви новини след войната от 2014 г., какво е гражданско образование може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво сега искате да не сме на последно място и да мръднем напред ли ай моля ви се, какви са тези неща...
36
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 2 години
До Анонимен под номер 22Да Философията ,като наука предполага мислене и анализиране на фактите ,но понякога взависимост от съответното "философско течение" се превръща в "догма",която в много от случаите ,ако се приеме "буквално" пречи да се "излезе от рамките на коловоза" и затруднява самостоятелното мислене и кръгозора на познанието.В България обаче преобладават "дървените философи".....
35
0
 
3
 
! Отговори
Ангелина преди 2 години
"Медийна грамотност сред учениците".....,то те самите медии в по-голямата си част не притежават тази "медийна грамотност"!!!Не именно "медиите" също имат своя "огромен принос" в създаването на едно в по- голямата си част бездушно не само след младите хора ,а въобще общество ,което да е "приспособимо" ,наречено по "купешки"- "интегритет" към "общата модерна тълпа"...Затова няма критично самостоятелно мислене ,дори и не винаги да е правилно,а се приемат "чужди модерни догми" !
34
0
 
3
 
! Отговори
Не сме вчерашни преди 2 години
Колкото успя кампанията по ваксинирането срещу ковид, толкова ще успее и проектът "Клас". Журналист Николова и водещ Попатанасова да потърсят други начини за популяризиране на медийната грамотност, а не чрез поредната манипулация да ни убеждават колко не сме смарт и не сме в час.
33
0
 
7
 
! Отговори
Тази преди 2 години
от къде се пръкна....Според техните идеи, медийно грамотен е този който вярва на това, което казва правителството, нищо че на практика не е така...И значи децата да бъдат обработвани още от малки, за да нямат критично мислене, а да следват повелите на вождовете....Това са всъщност уроци по МАНИПУЛАЦИЯ.....
32
0
 
4
 
! Отговори
Медийно грамотна съм преди 2 години
Проект "Клас" е на НПО - фондация "Европейски институт". Финансира се от Европейското икономическо пространство (вижте какви са му целите и политиките). Темата, заедно с гражданското образование, е ключова за ЕК. Данните за нивото на медийна грамотност в България - забележете, че не става въпрос за журналистите, а за българските граждани - са на "Отворено общество". Фактът, че всички тези институции стоят зад проекта ми навява мисълта, че това е пореден опит за "смарт манипулация" на българите.
31
3
 
1
 
! Отговори
До до 16 преди 2 години
Немският език е вторият най-изучаван език след английския, не само в БГ, но и в света. Германия е първа икономическа сила в Света и пуска пипала във всички краища на земното кълбо.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то и по обикновена грамотност сме си на опашката. И не само учениците. И журналистите на настоящата медия са слабо грамотни, и много от коментиращите.
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помня като ученик по философия в 11-ти клас, нашият господин ни даваше някакви текстове на Аристотел от Античността да ги четем, анализираме и тълкуваме. Страшна скукотия беше, направо главата ме заболяваше, нищо не разбирах. Толкова сложно се изразяваше...пък за философските есета да не говорим...беше ми писал 3 за годината поне защото редовно си пишех домашните
28
1
 
12
 
! Отговори
МЛАДО СОРОСЧЕ преди 2 години
НАЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ СА НИ ОСВОБОДИЛИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО ДРУГОТО НЕ Е ВАЖНО
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време изучавахме всички предмети наравно. По всичко учехме, понеже нямаше като сегашните профили - природни науки, математически, хуманитарни и т. н. С две дума - всеки предмет ни беше профил! По 5 часа седмично математика, химия, физика, биология. Руски език имахме 5 часа, а Български език 4 часа.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16 - И защо да уча този грозен нацистки език!?!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22 - Не и по начина, по който я преподавят навсякъде. За да рябереш добре философията ти трябвя IQ от поне 130 пинкта, а дори и тези, които ще го имат като върастни, на 14 оче не са напъшно рязвоти, така че е по-скоро въведение, а не яко изучаване.
24
1
 
7
 
! Отговори
Славянин преди 2 години
Путин ще ви ограмоти ама акъла няма да ви дойде...медийна грамотност......
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не са, кенгура, то не бе Пиза, сега нова глупост. Вие искате, да откажете децата от образованието.Само се чудите, как да унижите децата ни, за да ги изкарате некадърни. Нашите деца са умни, системата ви е скапана.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новини бе гледах до 28 годипна възраст, а днес ги гледам 1 път на месец ...
21
1
 
11
 
! Отговори
дрън-дрън преди 2 години
Данни на "Отворено общество"... Без да съм чел доклада, мога да го преразкажа набързо - вярвайте само на медиите, спонсорирани от "Америка за България", не си позволявайте да търсите други източници, не си позволявайте да мислите критично, повтаряйте като папагали опорките, създадени от "правилни" ***, не се отделяйте от балона си в социалките, където ще се надъхвате взаимно с другите зомбита, които до премала повтарят правилните опорки, и приветствайте всяка проява на болшевишка цензура...
20
1
 
9
 
! Отговори
"медийна грамот преди 2 години
Започнахте да си измисляте специалности и дисциплини ли? Смех! СМЕЕЕХ!!
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново, прокарване на джендърски идеали. Моето дете ще учи, химия и биология, защото ще кандидатства медицина. Не искам да учи философия, застраховане, конституция.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време как беше философския цикъл, бре - в 8-ми клас изучавахме психология и логика, 9-ти клас етика и право, 10-ти обществознание и 11-ти философия.