Над 70% от учителите са с повишени заплати

Това обявиха от Министерството на образованието
3 май 2022 20:52, Росен Стойчев
22
Над 70% от учителите са с повишени заплати
Снимка: БГНЕС

Едва половин процент от образователните институции към момента не планират увеличение на заплатите поради липса на достатъчно средства.

Още по темата
МОН ще провери дали са достигнати договорените минимални индивидуални работни заплати във всяка от тях, ще анализира проблемите там, където ги има, и ще търси решение съвместно с училищните ръководства и общините, съобщиха от Министерството на образованието.

Паралелно с това МОН ще проследи финансовото състояние на всички училища, детски градини и центрове при новите условия – увеличен бюджет от 1 април 2022 г. и намалени разходи след края на зимния сезон. При необходимост от допълнителни средства въпросът ще бъде обсъден в рамките на актуализацията на бюджета, която предстои в средата на годината.

Близо 72% от педагогическите специалисти са с увеличени заплати още от април, а останалите ще ги договорят по-късно, но считано от 1 април 2022 г. 87% от училищата, детските градини и образователните центрове, които са вдигнали възнагражденията, са достигнали среден ръст от 12,3% и дори са надхвърлили стойностите, договорени в Колективния трудов договор между социалните партньори и Министерството на образованието и науката (МОН). С над 13% са нараснали заплатите в 170 институции.

Това сочат данните от 3995 училища и други образователни институции, които бяха представени днес пред членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование. Под 10% е увеличението на 71 места. Общо 305 институции не са решили с колко ще бъдат вдигнати заплатите, защото още нямат утвърден бюджет с решение на съответната община или очакват изменението в Наредба 4 от 2017 г. за нормиране и заплащане на труда, което да отрази новите минимални размери на основните месечни работни заплати на педагогическите специалисти.

Всички повишения на работните заплати ще бъдат изчислени със задна дата от 1 април 2022 г., независимо кога ще се случат.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От октомври миналата година се говори за това. Това са 7 месеца!Ами то тия 100-120 лв отдавта са изядени от инфлацията!
18
0
 
7
 
! Отговори
Жиката преди 2 месеца
1400 беше актуално преди 6 месеца.Сега е нищо.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 11, зажадниялите за заплати под статията, вие май не осъзнавате къде се корени проблема на образованието? Далеч не са заплатите, а честното писане на оценки! Не разбирате или се правите, че не разбирате за каква чудовищна конкуренция става на въпрос, която вашите деца ги очаква. Парите за които ревете и само за тях мислите далеч не са най-важното нещо в този живот, но явно така е писано на голяма част. Толкова ли е трудно да надскочитите егото си?
16
1
 
5
 
! Отговори
един друг преди 2 месеца
До 16: какво значи в "края на годината"? Според теб предметът се казва по един начин в началото на първия срок и после по друг в края на втория? Ти от луната ли падаш?
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шивачката и да ми изкриви някой тегел не е фатално, но учителят, като ми изкара неграмотно детето от училище, вече е фатално. Пост 14 на един друг под моя.
14
1
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 2 месеца
Измисляш си човече! В края на учебната година няма как да имат Увод!!!
13
9
 
3
 
! Отговори
Да е ясно преди 2 месеца
В момента една учителка взима заплата колкото една шивачка
12
4
 
13
 
! Отговори
един друг преди 2 месеца
Днес сина ми трябваше да има Увод в програмирането първите 2 часа. Учителят дошъл в края на втория час и кзал, че няма вече време и да си поиграят на телефоните докато бият звъницте. Последните 2 часа трябваше да има Приложно програмиране (при друг училтел). Втория дошъл на време и казал, че си има работа на компа и да си играят. И така 2 часа. Питам се дали учителите са за повишаване или за намаляване на заплатите (и отговор не чакам).
11
3
 
8
 
! Отговори
Кирчо Джон Три Волта преди 2 месеца
Ние не може да ви повишим заплатата, но можем да ви понижим потребностите.
10
4
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 2 месеца
До Анонимен 2 - Ще престанеш ли най-накрая с откровено малоумната си риторика. Учениците на Теодосиев са минали през поне 10 други учители, докато стигнат до Теодосиев. Да си лекар е призвание, но ще те оставя да пукнеш като куче, ако ще се отнасяш така с мен!
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 7 - Когато след 10 години се пенсионират 80% от сегашните учители, ще си поговорим пак ...А ти чувал ли си, какви заплати са взимали учителите преди 9-ти? И защо?
8
1
 
13
 
! Отговори
Ами преди 2 месеца
В момента учителите са детегледачи,от тези *** производство на американската демокрация нищо не става.
7
7
 
16
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
На учителите им дават пари за да си траят за ликвидацията на образованието.
6
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще се съобразявате със средната за страната. Не сте богоизбрани, не сте по- различни от масовката, по разглезени сте.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От къде пари?
4
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
2 не съм учител , но ти защо не работиш без пари , повечето хора няма да започнат дори на тези заплати .Децата са много трудно , невъзпитани повечето .
3
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо не пишете че 95 % от учителите сме пред или пенсионирани. Къде са младите. Отидоха при еврогейците да мият чинии и вземат три пъти по високи заплати от нас дето се правим на учители.
2
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пари според резултати. Учениците на Теодосиев са донесли повечето медали на България по математика и физика. А е работел на половин щат, защото е бил мразен. И не се оплаква. Дори сега безплатно преподава... и не 20 часа и да спре като не му платът за повече, а 2000 часа работи до резултат. ОТКЪДЕ НА КЪДЕ ТОВА СЪСЛОВИЕ иска пари след като тази професия е призвание?
1
13
 
19
 
! Отговори
Лллл преди 2 месеца
Стига с тези учители и техните заплати !