Без приемни изпити за "Право", ще се влиза с оценки от матурата

Мотивите са свързани с епидемичната обстановка
18 май 2022 14:34, Анисия Иванова
77
Без приемни изпити за "Право", ще се влиза с оценки от матурата
Снимка: БГНЕС

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни изпити. Висшите училища могат да решат да приемат първокурсници само с една или две оценки от държавните зрелостни изпити (ДЗИ).

Тази възможност регламентират приетите днес от Министерския съвет промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право” и професионална квалификация „юрист”, съобщиха от МОН.

Измененията в документа са подкрепени от деканите на юридическите факултети в страната. Според становищата им е целесъобразно и през учебната 2022-2023 година да се запази начинът на прием от последните две години – с оценките от ДЗИ, без приемни изпити по български език и литература и по история на България. Мотивите са свързани с епидемичната обстановка и необходимостта да се сведе до минимум събирането на големи групи от хора на конкурсните изпити.

В последните две години последователно наредбата беше изменяна, за да се даде свобода на университетите за преценка и избор дали да осъществяват приема на студенти посредством писмени конкурсни изпити по български език и по история на България или за балообразуващи да послужат оценките от държавните зрелостни изпити.

От зрелостниците, които искат да кандидатстват „Право“ през следващата академична година, ще се изисква висока оценка на матурата по български език и литература. В някои от университетите обаче ще е необходимо и явяване на приемен изпит. Това става ясно от информацията за балообразуването във всички специалности във висшите училища за академичната 2022/2023 г., подадена до Министерството на образованието и науката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прайте сметка какви юристи
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам един приятел, който завърши Право в УНСС. Питам го нещо за правната уредба данъците да ми обясни. Той вдига раменете.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Запознат Причината че няма кандидати не са местата, а че дигнаха таксите. По 3-4 хиляди лева е доста скъпо. Освен това искат 6 години такси.
35
2
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
То пък правото много перспективна специалност и много се търси. Пълно е с прависти работещи за 600 лева в адвокатски кантори и носещи костюмчета втора употреба. Трябва поне 1 поколение да няма прием по специалност право, за да може пазара да се регулира. В бъдеще дори няма да има нужда нито от юристи, нито от адвокати.
34
3
 
4
 
! Отговори
Имало е време преди 1 година
когато за специалностите "Право", "Философия", "История" и "Българска филология" са влизали само децата на БКП активистите. Това бяха идеологически специалности, които бяха сведени до червено и затова зорко се следеше кой влиза в тях.
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иван Асен На конкурсите не търсят знания а на кой си човек и за кой си бачкал.
32
1
 
6
 
! Отговори
Н преди 1 година
Браво- едно време лекции по история, развиване на теми по литература, критика. Сега шапка на тояга.
31
0
 
4
 
! Отговори
39 преди 1 година
1980 г. не можеше да влезнеш ВМЕИ ако нямаш 6,00 и на изпити по математика и по физика. *** се яви само на испита по физика за да видиш колко е лесно.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква епидемична обстановка?! Закривайте ги тия смешни университети!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39 Навсякъде се влизаше трудно защото имаше много деца. Сега няма и всичко се закрива.
28
1
 
4
 
! Отговори
Иван Асен преди 1 година
Егати и юристите ще почнат да излизат,то и без това последните години от сто на конкурс не можеш да избереш и един със знания.
27
1
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
Местата за специалност "Право" в ЮФ на СУ са 380 - 190 мъже и 190 жени. От МОН тъй като видяха, че се бълват много юристи, а никаква полза от тях, им съкратиха местата на 300, тази година се очкава да им дадат 200 места - 100 жени и 100 мъже. И затова приеха да се влиза с оценка от Матурата, защото така по-лесно ще си запълнят местата, отколкото с приемните изпити. По-лесно е да се изкара висока оценка на матурата и по-трудно на приемен изпит. Пък и ще има такси :)))
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време най-трудно се влизаше "Медицина" и "Право". "Право" преди 89-та година се изучаваше само в СУ и в Института на МВР. В СУ простосмъртен не можеше да влезе "Право", чак след 80-та година стана по-възможно.
25
0
 
8
 
! Отговори
Правото преди 1 година
В БГ правото отдавна умря. В езиковите гимназии се е напълнило с деца, които едно време едва щяха да влязоха в обикновенна гимназия. Нивото, което имат преписвачите на матурите е отчайващо ниско.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Право трябва да се реформира и се съкрати на 1- 2 години за магистър обучение със само основните предмети. Останалите са пълнеж и загуба на време и са ги направили само професорите които са и съдии да се нагушат с такси и хонорари и частни уроци. Който иска да работи юрист после се явява на конкурс както е в другите професии.
23
0
 
9
 
! Отговори
.. преди 1 година
смятай..законотворците и защитниците неграмотни баДко. в бг да си юрист стана много зле звучащо за всеки работодател, а за тези от гилдията- просто с лопата да ги ринеш и няма пак смисъл
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26. Напротив, Виктория, точно това означава. Професорите и асистентите не им се занимава , пускат наред. Който не е влязъл, не е завършил. Половин дума да измъкнат, получават тройка. Дори и да ги скъсат няколко пъти, имат право да се явяват колкото си искат, докато вземат изпита. Във всички специалности е така. Положението е трагично.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 200 км. си личи кой е взел диплома за някаква Икономика с търсене в Гугъл и кой е завършил право в софийския. Обаче това да го различите се иска поне малко нещо в главата което повечето въздигнали измамния трейдър на съмнителни хранителни добавки трудно могат да различат.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А може и само по красота да ги класират, защо изобщо трябва да държат някакъв изпит?
19
7
 
2
 
! Отговори
виктория преди 1 година
Спокойно!Това, че ще влязат съвсем не означава, че всички ще завършат. Цели 6 г зубрене не всеки издържа!Право и медицина без учене няма да се получи. Ако е друга специалност, може да мине номера с преписване,мънкане.