Бизнесът изпитва остра нужда от специалисти във всички сектори

Изследване: 1/3 от работодателите искат български студенти от чужбина
Обновена: 6 юни 2022 17:16 | 6 юни 2022 17:00, Анисия Иванова
188
Бизнесът изпитва остра нужда от специалисти във всички сектори
Снимка: БГНЕС

1/3 от работодателите у нас полагат целенасочени усилия да привлекат българи, учили или работили в чужбина. 56% от българските студенти в чужбина от своя страна заявяват, че в България липсват възможности за работа и кариерен растеж. Това показват данните от изследване, цитирано от БГНЕС.

Водени от общата кауза да връщат българските таланти в България, двупосочното проучване, което nPloy, Bulgaria Wants You, ДНК и ИАНМСП - Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, осъществиха, даде заявка за подобряване на комуникацията между работодателите и квалифицираните кадри, които тепърва навлизат на пазара на труда у нас.

В двата анализа се проследява поведението на българските работодатели спрямо привличането на таланти, както и поведението на български студенти, които се обучават в България, но и тези, които учат в чужбина, заедно с мотивите за техния избор и нагласите им към кариерно развитие в България.

„Вярваме, че гледната точка на младите студенти, без значение дали завършват образованието си тук, или в чужбина, е непренебрежимо важна за развитието на страната ни, а още повече и когато бизнесът изпитва остра нужда от специалисти във всички сектори на икономиката.“ – споделят организаторите и допълват:

„Допълнително изследвахме дали компаниите разполагат със стратегия за привличане и задържане на ценни кадри, адаптивни ли са и какво са склонни да направят, за да развият работодателската си марка, с цел да бъдат актуални на динамичните времена, в които живеем.“

От анализа става ясно, че 89% от работодателите изпитват затруднения при подбора на кадри. Най-големите предизвикателства пред тях са липсата на квалифициран персонал в конкретни райони на страната, както и липса на технически умения и квалификация.

В същото време 56% от анкетираните български студенти в чужбина заявяват, че в България липсват възможности за работа и кариерен растеж (63%), което посочват за основна причина да не искат да се върнат в родината след завършване на своето образование.

1/3 от фирмите признават, че полагат целенасочени усилия да привлекат специалисти, учили или работили в чужбина, като делът на компаниите, които оперират само на българския пазар, спада до по-малко от 1/4. Все пак работодателите, които инвестират в осъществяването на Employer Branding стратегия, полагат повече от средното ниво усилия (40%), за да привлекат таланти от чужбина.

Освен това, студентите в чужбина посочват масово, че не могат да преценят дали очакванията им за заплащане са покрити от българските работодатели.

„Това ни довежда до извода, че би било добре и за двете страни заплащането или поне диапазона на заплащането да бъде комуникирано ясно в обявите за работа и стаж, още преди регулацията на ЕС да влезе в сила“ – коментират от платформите за търсене на работа и кариерно развитие.В анкетите взеха участие 270 компании от различни сектори, развиващи дейността си на българския пазар, както и 1200 студенти, изучаващи най-разнообразни специалности тук и зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като вземат да дават достойни пари тогава специалисти. За такава заплата толкова работа.
161
1
 
0
 
! Отговори
AVP Dev преди 1 година
В момента взимам 8.6к и да ви кажа чесно пак не стигат. От 2016 не са ми вдигали заплатата. Под 20к на месеца с тази инфлация не си струва да се говори за нова работа..След година сигурно трябва да са 30К. най-доброто от вируса е, че сега се работи от където искаш.
160
0
 
2
 
! Отговори
Чорбаджия преди 1 година
Много комунисти ,много нящо в тоя форум...Изтокоха и очите да ни броят парите на нас -чорбаджийте!!!!
159
0
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
заглавието е непълно. бизнесът изпитва остра нужда от специалисти във всички сектори, които да съвместяват 3 длъжности минимум и да опинят за минималната. после оня каскет вика "мене всички инжинери ми избегаха да мият чинии в германия".
158
1
 
11
 
! Отговори
емо преди 1 година
много сте стиснати,затова няма кадри!
157
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Баце търсихте ли го? Той сега е айляк,ще помогне.
156
0
 
9
 
! Отговори
Сосидж преди 1 година
Тези специалисти имат нужда от пари- да се знае.
155
2
 
1
 
! Отговори
Георги преди 1 година
И още нещо интересно - в Япония като кандидатстваш за работа искат да си напишеш молбата ръчно и обръщат внимание на почерка :).
154
2
 
17
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Няма кадри, скоро няма да има.. Масовото схващане, е че добрият кадър е този с хубаво образование и опит. Обаче нещата са много по-сложни. На младите им липсва семейната и социална среда. Преди образованието е важно в какво семейство си израстнал, да са те възпитали добре. После се учиш в някаква сфера, после работиш. Аз като си търся работници понякога дори не ги питам какво знаят. Избирам ги по това какви хора са, в последствие каквото не знаят се научават.. простаци и нехранимайковци не искам
153
0
 
12
 
! Отговори
Er преди 1 година
Това е проблем на бизнеса, не е мой проблем. Какво ме занимавате с чужди работи, всеки да се спасява както може.
152
0
 
1
 
! Отговори
era преди 1 година
радвам се, че от нищо не разбирам и мога да работя само като хамалин. Работете аз ще си карам на помощи
151
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с мешни жалки Работодателчета първо плащаите добри заплати тогава имаите претенции скапаняци
150
1
 
23
 
! Отговори
Пахахахаха преди 1 година
Стратегия за привличане? Заплащане и развитие. Точка. Но децата и внуците на червените *** и кукумявки искат всичко за себе си.
149
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бизнеса нека да повиши заплатите и специалисти ще се намерят. С трици маймуни не се ловят. Господата с мерцедесите и майбасите дайте достоини заплати на хората стига сте държали хората в мизерия. Какви бизнесмени сте след като минмална заплата от 1000 лева не можете да плащате но пък карате коли за 200 000 лева. Кожодери.
148
2
 
19
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Докато ВУЗовете печатат дипломи на килограм така ще е. Мой познат си купи от Свободния Университет от Варна диплома. Към 3000 евро вървели. Викам му защо ти е и той не знае. Правете си сметката какви специалисти имаме!
147
2
 
11
 
! Отговори
... преди 1 година
Бре кви специалисти бре!? Значи таз година випуска бил към 47000 души! Но пък то в университетите имало места за над 65000 студенти прием! Та то 1 човек може да завърши и две вишета бре! Все специалист ше е! Как така липса на специалисти!? Ееее земте малко се осведомете! ееее!!!
146
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами да си "отгледат" - да финансират някое училище, да дават стипендии на по-добрите ученици......ама как така, това са пали? ще ми кажата- да, пари са, ама възвращаеми - сега да си вземат за работници от онези почти половин милион "българи" дето не работят
145
1
 
11
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
Чобани по 10л/ден, без осигуровки, арендатори К.Митев и Д.Русев Трояново,ЗтЗ
144
1
 
42
 
! Отговори
5e преди 1 година
ми плащайте заплати
143
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 1000лв. няма соециалисти драги работодатели, нестига че само помощи и дотации просите от парите на работещите пък и заплатите мизерни а със свръх пепалбата само апартаменити се копуват и това е до там им е акъла.