Юлиян Петров: Българските ученици да вкарват в практика наученото

България се справяла по-добре от другите образователни системи
14 юни 2022 09:43, Анисия Иванова
11

Защо учителите продължават да отхвърлят идеята за започване на учебната година по-рано и учат ли по-малко нашите ученици от европейските?

"Преди 6 години направихме подобно упражнение, където увеличихме учебното време с по седмица-две. В крайна сметка видяхме, че резултатът не е толкова добър. Видели сме, че не действа, затова и българските учители не го приемат", заяви председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По думите му основните причини, които можем да отправим към обществото, е, че това няма да доведе до по-добри резултати.

"Не е вярно, че учениците тук учат по-малко от тези в Европа", допълни д-р Петров.

Промените трябва да са първо към излизане от двусменния режим на организация, второ - трябва да помислим за намаляване на учениците в група и паралелка. Да се помисли за намаляване на 20-22 ученици. Министерството на образованието гледа първо към учителите, че трябва да променят нещо, но къде са родителите, къде са институциите... Възпитанието и дисциплината са много важни, иначе образованието върви надолу. В България се справихме много добре с дистанционното обучение. Това, което отчитаме като резултати от външното оценяване - България се справя по-добре от другите образователни системи", изтъкна д-р Юлиян Петров пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че като цяло трябва да премахнем материала, който през годините е наслагван в различните етапи и класове.

"Учениците трябва на едно високо ниво да вкарват в практика това, което те са учили в училище по съответния предмет. Това е нещо, което не се случва. И с намаляването на обема на учебното съдържание и повече практика ще ни приближи към учебните изисквания. Всичко трябва да се промени, но разумно", заключи председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Хоясан преди 1 година
До Немо ПродължениеНе става и да се учи... Pascal на хартия, на тетрадка... толкова ни е западнало образованието, материала, който се учи. Майка ми е на 60 години, ми не е ок и тя, и сегашните деца да учат едно и също нещо. В университетите е още по-хард, неща от 60-те години се учат, които в днешно време просто не са приложими или науката работи по друг начин вече - с модерна апаратура, модерни методи, модерно мислене... ония нафталинените мумии - "доценти", "професори" и са само за заплатата
8
1
 
4
 
! Отговори
Качаков преди 1 година
Поредния говнRp който обяснява колко по-добре се справяме от другите в това или онова, но не може да обясни защо сме последни по стандарт в ЕС.
7
1
 
5
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Все родителите са ви в устата ей :) Време е да се проумее, че децата имат едно поведение вкъщи, и друго в училище. Възрастните сме по абсолютно същият начин! Факт е, че масово индивидите в България не покриват минимално ниво на интелект, но как да е друго като разсипахте училищата? Учителите в целия този процес са тези, които имат поглед върху поведението на децата в училище!ТЕ трябва да имат добър контакт с родителите и да информират!Проумейте го! Не да седят и да пишат двойки! А да КОМУНИКИРАТ
6
0
 
5
 
! Отговори
Немо Продължение преди 1 година
Четвърто- също следствие от финансирането - масово разкриване на "специализирани" паралелки, в учебни заведения, които нямат нито база, нито традиции, нито преподаватели с нужния профил, за да предложат адекватна подготовка.Не може в 9-ти клас, в паралелка с ИТ профил, в "елитен" техникум, по инф. технологии да се правят презентации в PowerPoint.И не на последно място - също функция на финансирането - дисциплината и вътрешния ред.Въвеждане на адекватни правила и санкции.Тук роля има и МВР дори.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете се вече с тоя 1.09! Идете в БГ училище и вижте каква адски жега е в момента. Как се учи и работи на 35 градуса бе хора? Тия в учрежденията са на климатици, децата са на течение. Училищата нямат пари да плащат климатици и сметките за ток. За това решението трябва за е на държавно ниво. Първо оправяте проблема с адската жега в стаите после мислите за 1.09. Затворете се 30 човека в 1 стая, затворете прозорците за да може да пуснете щорите, стойте 6 часа на 38 градуса и ще разберете!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно съгласен с 2... Образованието е като здравеопазването...в училище и в държавните заведения се убива номера и накрая..."Заповядайте в частния ми кабинет за преглед/или на частни уроци" ! И в двете сфери се наливат едни чували с пари, правят се невероятни експерименти та белким нещо стане и нещата потръгнат но парите потъват, надеждите на родителите и пациентите за адекватност също....
3
0
 
7
 
! Отговори
Немо преди 1 година
Проблемите в образованието са многослойни и комплексни, но има някои фундаментални проблема, които трябва да се решат.Първо и основно - финансирането.Докато се финансират училища на "глава ***", всеки ще се стреми да привлече повече деца -все едно как.Второ - може би донякъде следствие от горното - в поне 70% от училищата няма пълноценни кабинети по природни науки (повечето заедно с хранилищата станаха класни стаи).Какво значение има тогава съдържанието на учебниците по природни науки??
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"но къде са родителите" - а ич ги няма бе, само дето постоянно плащат за частни уроци, извънкласни занимания, учат децата у дома, след часовете, за да може накрая някой самозабравил се учител да им пише ниска оценка, че тия уроци не са при него. Въведете механизъм за по-сериозна проверка на учителите и по-лесна проверка, дали са оценили правилно децата. Натиснете ги да си плащат данъците от частните уроци. Та там са родителите, дърпат напред образованието въпреки "образователната ни система".
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То първо децата нищо не са научили с груповатата ви учебна програма по всичкология. Второ за да вкараш нещо в практика им трябват пари. Иначе може да вкарат по един билет за Германия или Англия.