Писател: Текстът за матурата на 7 клас не става за нищо

Мълчим за важните неща и хабим думите, смята Радослав Бимбалов
15 юни 2022 11:53, Анисия Иванова
29
Писател: Текстът за матурата на 7 клас не става за нищо
Снимка: Bulgaria ON AIR

Писателят Радослав Бимбалов представя новата си книга "Млък". Тя е сборник с разкази, в който няма политика, а само общочовешки теми. В контекста на случващото се с правителството на страната Бимбалов заяви категоричната си позиция по темата.

"България има нужда да се хванем за ръце, а не за палците си, за да излезем от тежката ситуация. Във външнополитически план пък съвсем. Държим се като безотговорни към ситуацията хора. Вотът на недоверие е несериозна проява. Безотговорно е да искаш в този момент нестабилност на държавата", настоя той в студиото на "България сутрин".

Писателят се съмнява, че повечето политици ще прочетат сборника му с разкази.

Още по темата

"Повечето в парламента са Христинки, поставени да натискат бутончета и тяхната функция е далеч от това да мислят. Дори да прочетат моя разказ, опасявам се, че няма да могат да го разберат. А в него се говори за това, че ние хабим думите. Четейки разказа, виждате как изчезват думите", посочи Бимбалов пред Bulgaria ON AIR.

"Мълчим за важни неща като насилието вкъщи, за различните хора, за расизма, за това, че патриотизмът не е да крещиш по площадите "Да живее България". Искам да млъкнат тези в МОН, които дават на матура за 7 клас разказ, който звучи като Facebook статус и няма никакви литературни достойнства. Категорията непознат текст може да включва много качествени текстове. Този текст от вчера е по поръчка, не е случайност. Текстът не става за нищо", определи го писателят.

Според него има целенасочено опростачване на нацията, а 12 години ни е управлявала върхушка начело с еднокнижен човек като Бойко Борисов.

"Той и хората около не се постараха да унищожат политическата класа. Няма хора, които да предават опит, всички са христинки. Това управление управлява в може би един от най-тежките ни периоди. След 12 години съсипия и ужасяваща корупция поемат управлението в изключително тежък момент", подчерта Бимбалов.

По думите му България се намира на толкова важно място, че може да бъде граница на злото. Не можем да бъдем повече сянка на Кремъл, изтъкна писателят. Той е на мнение, че влизаме в опасен капан, който ни е подготвян дълго време.

"Ако няма надежда, събирам куфарите", отсече Бимбалов за финал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Ането преди 1 година
Бих ви препоръчала,преди да коментирате,да прочетете "Българчета"от Ангел Каралийчев.И него ли ще оплюете?.Разкази,като този,които трогват и вълнуват,са нужни на децата ни в това опорочено време.Хубав е разказът.децата трябва да си припомнят,че един родител се лишава от много неща в името на детето си,така че то на свой ред да се научи да дава и лишава от нещо в името на добра кауза.Да се научи на състрадание,да постъпва благородно,да бъде ЧОВЕК.Явно тези ценни качества са чужди и на вас!
22
1
 
2
 
! Отговори
един преди 1 година
Бимбалов, ако се мислиш за интелигент си в голяма грешка. Образът ти е неприятен, затова си вземай куфарчето и върви в джендарските държави, подходящ си за там. А ние тук ще се радваме на малките човешки стъпки.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А стига, бе! Бачков и Чехов! Май не сте чели Чехов! А Бачков надейте!
20
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива като Бимбалов ще горят книгите на клада. Демократ -фашисти!? Разказчето е по чеховски простичко и чисто. Съвършена история за добротата на малкия човек, пощаден от политическите безумства. Няма перверзии, няма самодиви и шантави метафори, няма жертви на тоталитаризм. Идеално за изпитване. Написано от учител за деца! Браво на МОН за добрия избор!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ее, Анисия, бива ли така! Да беше цитирала в статията репликата му от 5:26 минута на клипа "Не е толкова важно какво ни се случва в задното дворче" щеше да е много по-забавно в коментарите... Изпуснала си шанса за кликбайт статия! :)))
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За целенасоченото опростачване на нацията е прав. Но това, което не разбира е, че и самият той е продукт на това опростачване. И ето точно така изглежда крайният продукт на опростачването - ошашавен, хейтещ, мислеш си, че "важните неща" са единствено "насилието вкъщи, за различните хора, за расизма"... Опростачването цели точно това вътрешно объркване, което води и до по-лесното инсталиране на фалшиви каузи. Също така и обезсилва хората.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много чукчи писатели. Писателката Венета Райкова написа 10 книги. Преди имаше място за чукчите писатели да пишат в хартиените вестници. След изчезването на хартиените вестници за 1 лев, дойдоха хартиените книги за 10 лева. Те пак са тук - чукчите писатели на България. Всеки български гражданин трябва да казва: "Гордея се, че не съм прочел нито една книга на българските чукчи писатели!"
16
0
 
10
 
! Отговори
Старческата болест ! преди 1 година
От всякакъв текст може да се поучи Хомосапиенса !
15
0
 
6
 
! Отговори
Ти не ставаш за ни преди 1 година
Хомосапиенса мисли и се получава от всичко . Ти явно си извънземен или мутирал папагал !
14
2
 
37
 
! Отговори
ЕнтелЕгенция преди 1 година
Съжалявам, но не мога да приема сериозно човек, който си е завил станиолче на брадата, накичил се е с гривни и герданчета, а ако има някое татусче или пиърсинг - съвсем!
13
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А този "писател" кой е и какъв му е капацитета? Поредният самоиздал се драскач предполагам...
12
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка на цялото министерство на образованието и всички превещи тези учебни програми. В света на технологиите карат децата на сила да пишат исторически книги и глупсоти ,които никъде няма да им трябват. Тези хора са вредни за нашите деца и бъдещето им. Неспособни са да вадят кадри. Приличат на Боби Михайлов ... бездарници
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав му път. Поредния Ялов ентелегент. На народа в качество на лидери и трябва интелигенция, но такава която въпреки ситуацията може да пали и води народа. А за жалост остана само такава, обидена че не разбрана от "неумния ни народ".А иначе е прав за обезценяване на думите, но освен разкази и 5мин по медии, си трябва още по голяма всеотдайност за истинско дело.А той щял да бяга.
10
7
 
16
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Прилича на реплика на герой от нискобюджетен приключенски фентъзи шорт филм
9
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От писател се очаква да може да се изкаже образно и да повлияе на аудиторията. А този повтаря една дума пет пъти в изречението. Да събира куфарите, едва ли ще липсва на някого. С хленчене и плюене по всичко не се представя книга.
8
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трибуна се дава само на купени творци като този и Господинов. Нищо не се е променило от соца насам, или по-скоро демонокрацията постави под лупа алчността и безгръбначието им, усили ги до чудовищни размери. Напънал се да пунтира Бегбеде. Смех!
7
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пръв път чувам и го виждам този !
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България ще излиза от ЕС и Нато.Нивото е потресаващо ниско.
5
4
 
20
 
! Отговори
11 преди 1 година
Да я напечата на еМека, белким да е полезен с нещо.
4
6
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
За матурата е прав