Седмокласниците се явяват на матурата по математика

За 150 минути трябва да решат 23 задачи
8
Седмокласниците се явяват на матурата по математика
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи, тестът за десетокласниците има 17 задачи

Учениците от VII и X клас се явяват на националното външно оценяване по математика.

За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор - числов, символен или словесен. Три задачи изискват разширен свободен отговор – да се опише и аргументира изпълнението на определена математическа задача.

Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор с необходимите обосновки. Изпитът продължава 90 минути, уточняват от МОН.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Оценката от НВО в VII клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в VIII клас. С резултата в Х клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: математикаматура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия що са с маски?
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МОН трябва да бъде закрито. Това е единственият начин България да се отърве от посредствеността там. Закрива се и се открива ново - на Просвещението,с малко чиновници,назначени чрез прозрачен конкурс, а за да бъдат допуснати до него,да има задължително изискване да са работили скоро поне 15 години в училище/детска градина/университет.Що за *** трябва да си,че да не си огледаш формулите? Ако учител или директор сгафи така,ще го разкостят.Но за МОН-ьовите калинки няма да има последствия.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде, връщайте разградската фъфла!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този сайт малко се бави с новините, та да ви информирам: на десетокласниците са им дали сгрешени формули на изпита! ...Мисля, че всички сме съгласни, че МОН има спешна нужда да се образова!
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега беше моментът връзкарите като знак на матурата си да пишат "Слава на Украйна". Никой няма да посмее да им анулира матурата, а и проверяващите няма да се взират в цифрички и буквички да търсят специалните знаци, за да знаят кого да оценят със 100 точки. Чиста работа!
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тъпaнар Хахахаха :))) Прав си! Ако има руски формули веднага трябва да се премахнат, за да не покварят крехката детска психика! :)))))
1
3
 
4
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
Тия от МОН да вземат да проверят, дали някоя от необходимите за задачите формули, не е измислена от някой расист да речем, че веднага ще се надигне вой.