Учителите по информатика са най-търсени, IT секторът да помогне

Диян Стаматов: Учебното съдържание да се осъвремени и олекоти
25 авг 2022 09:18, Анисия Иванова
45

На прага на учебната година все повече училища изпитват затруднения в намирането на учителите по български език, математика и информатика, алармират директори. И това при условие, че стартовата заплата за преподавател е 1500 лв.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов каза, че е най-трудно да се намерят учители по информатика, защото стартовата заплата в IT сектора е 2-3 пъти по-висока от учителската.

"Учителите по информатика са най-търсени. Невероятен късмет е да се попадне на един кандидат, а на шестица от тотото се равнява да се намери много добър кандидат. След като няма кой да подготвя учениците по информатика, след 2-3 години при тях ще дойде същият проблем. Подкрепа от IT сектора е много добра възможност. Трябва да има гъвкавост на нормативната база за назначаване на учители по дефицитни специалности", коментира той в "България сутрин".

По думите му в София се въртят около 20 кандидати за всички позиции по български език и математика в 200 училища. Според Стаматов много учители са се пенсионирали, а на много места допълнителните часове по БЕЛ и математика са довели до недостиг на преподаватели.

"Ако не се разработи национална програма, която би подкрепила студентите, желаещи да учат БЕЛ и математика, този казус ще стане национален проблем. В подобна ситуация бяхме преди години по почти всички предмети. В момента дефицитът е леко наваксан. Стартовата заплата даде своето добро отражение", подчерта училищният директор пред Bulgaria ON AIR.

С новата наредба учениците в 5, 6 и 7 клас с още един допълнителен час на ден ще се прибират по-късно и натовареността им ще стане още по-голяма. Проблеми в учебното съдържание няма да има, стана ясно още от думите му.

"Дребни опити за промени като броя и продължителността на часовете са единствената реформа, която беше направена през последните 12 месеца. Тя няма да се отрази върху по-доброто учене. Учебното съдържание трябва да се осъвремени и олекоти. Трябва да се остави повече време за преговор и решаване на различни казуси", категоричен е Стаматов.

Той е на мнение, че трябва да има промяна в начина, по който се избират училищните директори, а предложението му е в процеса да влязат учителите и родителите.

"Ако те избират, това би елиминирало елемента, че назначеният директор е наш човек", отбеляза Стаматов.

Директорът няма притеснение по отношение на евентуална Ковид вълна с началото на учебната година. Притесненията му са свързани с отопляването на училищата, с доставките на газ и цената на тока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До #38 Напротив педагогическата правоспособност е необходима ,защото не е достатъчно да владееш дисциплината ,която водиш. В Университета бъдещите учители учат Педагогика социална и възрастова , Психология ,Методика на обучение по съответния предмет ,,Български език, и мн.други. Всичко това не се изучава от инженера да кажем. Ако ще се назначават електротехници да кажем да водят Математика и Физика то тогава трябва да се закрият Педагогическите факултети и да не се подготвят учит
38
1
 
1
 
! Отговори
######### преди 1 година
Този некадърен директор да не говори глупости от името на цяла България. Напротив най търсени буквално под дърво и камък се търсят учителите с Педагогика на обучението по Химия и Физика. От 15 години тази специалност е закрита ..Има Математика и Физика , Математика и информатика. Биология и Химия. Така място не може да бъде заето защото не отговаряш на специалността. Ако имаш правоспособност по Химия нямаш по Физика и обратно. Във Варна и областта има над 10 места и няма правоспособни
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами такава информатика се учи. като я преподават педагози и то по яловите програми на министерството.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък една информатика се учи в училище .... Пускат компютъра и игрички . Това казва синът ми -ученик в 3.клас
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25 е прав! "щото искат педагогическа правоспособност" Ето това е ключът от бараката!!! Кой нормален човек ще тръгне да завършва педагогика, вместо да работи на добра заплата? Трябва да може специалисти да преподават и без педагогическа правоспособност! Иначе още по-малко преподаватели ще се намират в бъдеще и все по-некачествени!
34
2
 
3
 
! Отговори
Доктор преди 1 година
Имам докторантура по компютърни системи, комплекси и мрежи. И Не преподавам. Трябва да издържам семейството си, а с преподаване .Докато не се помисли за образованието, няма да има учители
33
1
 
8
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Помага, умнико. Зад всички нови машини стоят десетки милиони редове код.
32
9
 
5
 
! Отговори
от село преди 1 година
търсят се и работници за полето , IT сектора що не помага ?
31
1
 
2
 
! Отговори
Тълкование преди 1 година
Сладостта е мяря на несъществуващото, но съществуващото е относимо на страсното и относителното. А отиди го тълкувай. --------------------------------------Като а обладаеш в задния двор ще каже че е било много сладко и готино, обаче е нямало такова нещо, несъществуващо е било щото я е срам да си признае, но същевременно е била чykaна там, щото е изпитала страст, но е същевременно е много относително къде страстта е по голяма в шy nдaтa или задния двор
30
2
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
В моя дом не е стъпвал крак на нагъл сивак бачкатор, който не плаща данъци. На т. нар. майстори им плащам с кредитна карта. Всички, които идват при мен, си плащат данъците, повярвай ми. Както аз плащам, така и те ще плащат. И аз държа всеки да го прави. Сивата икономика не спонсорирам. Пари в брой не използвам.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ИТ сектора взимаме по 12++к месечно и не бихме се занимавали с обучение на ученици. Все пак, има хора, които обичат да работят с деца и имам не един и двама приятели, които преподават като хоби. Но не от всекиго става учител. Дъжавата скъсана един болничен 3 дни не може да ми плати и взимам някакви си смешни 80% от мизерния праг, камо ли да ми плаща за учител...
28
2
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 1 година
До До 23... По същата причина, по която и фаянсаджията, и бояджията, и пр. майстори например, не плащат данъци. Ако искаш да плащат, ще си го калкулират в цената, но на теб няма да ти хареса.
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е данъчните инспектори на НАП да посетят Първа английска гимназия в София. Да ревизират директорката, ама сериозна ревизия! Защото тя е мултимилионер! При положение че получава не повече от 2000 лв заплата, как има спестени милиони и три апартамента в чужбина?! Данъчните, алоооо!? Стига тормозете само дребните търговци
26
5
 
6
 
! Отговори
До философа с #22 преди 1 година
Философията е безсмислено и непрактично бръщолевене, осигуряващо часове на най-безполезните учители нищоправци и натоварващи учениците с безумно глупости! Инженери трябват, не философи!
25
4
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
За частните уроци да плащат данъци.Защо НАП не предприеме законови санкции?Много учудващо...
24
2
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
философията е много трудна. За да я разбираш трябва да си леко шашав. Щото ако един философ ти каже примерно - Сладостта е мяря на несъществуващото, но съществуващото е относимо на страсното и относителното. А отиди го тълкувай
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами щото искат педагогическа правоспособност..да ти пише 'учител по'... Нови евро щуротии... едно време всеки инженер можеше да преподава по технически предмети.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой пък в днешно време се интересува от природни науки? Айде в информатиката има хляб. Ама в БГ с физика , химия,ще си умреш от глад. Затова всеки учи право, икономика, там са парите.
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любимият ми предмет в училище беше Философията. Това е науката, която ме накара да преосмисля своето съществуване, да погледна към света от съвсем друга гледна точка. Да разсъждаваш логически и по-трезво. Смятам, че философията трябва задължително да се изучава и в университета от всяка специалност, не само в училище. Различните философски течения оказват влияние на всеки, стига да ги осмисли и прилага
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето и всеки учител по информатика, който е под 40 годишна възраст, в един момент видя, че за сравнително ленса работа, може да започне на 2500 лева стартова заплата, като в училище, това ще му е макса, ако е с магистратура и взима допълнителни часове, докато на другата работа, може спокойно да стигне 5-6000 лева, без да се тормози с ученици и проблемите им.