Върху демографската криза разсъждаваха зрелостниците по география

По-късно днес са изпитите по физика и астрономия, химия и др. специалности
29 авг 2022 15:43, Петя Славова
18
Върху демографската криза разсъждаваха зрелостниците по география
Снимка: БГНЕС

Кои белези на демографската криза в България се отразяват върху работната сила?

На този въпрос отговаряха зрелостниците на днешната матура по желание по география и икономика. Те трябваше да покажат и умения да извличат, анализират и интерпретират информация от географски текст, графики и статистически данни, съобщиха от МОН.

15 държавни зрелостни изпита по желание се провеждат днес. Общо 598 зрелостници се явиха сутринта на матурите по математика, философия, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образоване и профилирана подготовка по руски език.

На изпита по философия учениците разсъждаваха върху дилема на семейство - да запази или да продаде наследствена къща в красиво планинско село, за да осигури следването на детето си в западен университет. Зрелостниците размишляваха какви ценности биха залегнали в основата на решението на семейството. Те имаха за задача и да съставят философско есе върху мисълта на Блез Паскал - „Колкото по-интелигентен е човек, толкова повече своеобразие открива у другите хора. За посредствения всички са еднакви.“

На въпроса: "Как българите постигнали църковна независимост през Възраждането?" трябваше да отговорят зрелостниците на изпита по история и цивилизации като съставят текста си след анализ на различни източници.

Задачите със свободен отговор по биология и здравно образование бяха за структура и функциите на биоорганичните съединения, функцията на нервната и отделителната система при човека. Бяха поставени и задачи, свързани с различни заболявания и тяхната превенция, с еволюцията на животните и човека.

По-късно днес продължават държавните зрелостни изпити по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и по различните нива английски, немски и руски език (общообразователна подготовка).


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда, хубаво есе бих написал по темата. Целият прованс се изнесе, че е по-лесно да се бачка в склада на Лидл за 2-3к, отколкото да се гледа градина на село. После рев до небесата как 3к не стигали в София. Е няма как да стигат. Това е мизерна заплата.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да си садист или напълно безмозъчен, за да създаваш деца в тоя свят, обричайки ги на мъки и мизерия!
8
1
 
9
 
! Отговори
Зрелостник преди 1 година
и аз така мислих мислих расъждавах, после пак мислих и накрая взех че си ударих една ч, та ми олекна.
7
1
 
11
 
! Отговори
българина преди 1 година
ще дам сюжет на темата. Какъв е смисъла да раждаш деца в България, след като целта на всеки родител е те ДА ЕМИГРИРАТ СЛЕД 12 КЛАС????? с което всеки се гордее след това. Горното е абсолютната истина и стига лицемерие. Невероятно постижение наистина, да си налягаш парцалите 20 г за да отгледаш работна ръка за др държава... и да плащат чужди пенсии. България е обречена да изчезне и няма връщане назад. Колкото по рано всички го разберат, по малко ще си губят децата времето на тази територия .
6
2
 
4
 
! Отговори
българина преди 1 година
що за глупост е това?? една *** мислила мислила па зела че умряла накрая. Това е бг случаят, от есета анализи и доклади физически ще изчезнем и от тази територия до 50 г, както от Волжка България. Просто сме един генетичен ..,.... да не го казвам аз. брутални действия трябва за стопиране емиграцията и връщане чрез пари на българите. инвестиране извън софия в инфраструктура и бизнес
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А знаят ли какво е демографска криза и, че за да има деца трябват едни два пола, а не участващите в София прайд.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под съпровод джипси Кинг Ноу стоп 24 часа в денонощието и пиячка и едини до припадане
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а върху украйнската и газовата кога?
2
2
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Демографска криза има от никой не ще ,а са жени за некоя татуиранъ *** дека има саму голема уста,могу претенции и нимой да върши нищу! И тя му възпитава дяцата !
1
7
 
13
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
От 12-годишното ПРОВАЛЕНО управление на ГЕРБ, прокудило близо милион българи, до упадъчните напъни на ПП, което прогони още толкова".