Учител: Народът е най-голямата сила, не партиите и правителството

Димитър Гилев по нестандартен начин провокира интереса към историята
6 сеп 2022 09:58, Анисия Иванова
23

Часовете по история са едни от най-трудните за учениците, но един млад преподавател по история от Свиленград решава да провокира интереса и вниманието на учениците си, като влиза в класната стая, преоблечен в дрехи от различни епохи и пресъздава сцени от живота на героите от нашата история.

По време на урока за Съединението използвам фотографии и стари вестници от 20 и 30-те години на миналия век, в които има статии за тази велика дата. Чрез мултимедийни презентации представям и още интересни факти, заяви учителят по история Димитър Гилев в ефира на "България сутрин".

"Учениците са силно заинтригувани, когато видят материалите представени на живо пред себе си - искат да разгледат, да пипнат. Учебникът по история е сух и не може да ги завладее. Не мисля, че той може да бъде интересен, ако пред децата не стои един учител с идеи и желание, който гори за работата си", коментира той.

По думите му децата трябва да бъдат научени да не си спомнят, че са българи само през няколко дни в годината, а да знаят, че сме с хилядолетна история.

"Уроците и поуките, които можем да вземем от датата 6 септември са много. Може би най-важното, което децата трябва да разберат, е, че сме били единни. Показахме на Европа, че не сме малък неграмотен народ, а че сме наследници на онези велики хора от Средновековието, които ги поставиха на колене няколко пъти. Народът е най-голямата сила, не партиите и правителството. Когато сме обединени, не можем да бъдем подчинени", обобщи преподавателят.

Гилев е на мнение, че любопитството на децата трябва да бъде подхранвано.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
0
 
! Отговори
будител преди 1 година
Всеки за себе си, бог срещу всички.
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дори, чест и почитания каза хахахаахха. Мъка мъкаааааааааа, добре дошли в 19 век, нека се изразяваме па руски.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е тоа айдук бе ? Пуснете видеото бе ей
15
3
 
6
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
В историята няма място за "герои". А преобличането в носии си е просто маскарад. Историята, сама по себе си е дати и събития. Без политизиране и тълкуване. Историята е такава, каквато е. А не интерпретиране.
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много автентично мьека. И портретче е гепнало от интернет и го е разпечатало на училищния принтер. И очилца е турило, един вид чело е нещо си там.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама ние не сме учениците му да трябва да му кимаме и да му слушаме елементарните къси мозъчни съединения. Честито Съединение!
12
4
 
4
 
! Отговори
Пффф преди 1 година
Какви глупости е надрънкал тоя - просто не е истина. На никой не му дреме за имагинерни понятия като "родина, отечество" и т.н. Още от средновековието хората са се обединявали за да защитят СОБСТВЕНИТЕ си ниви и имоти. Аз днес имам една панелка и кредит. Сещате ли се колко ми дреме за родина и отечество? Да си ги взема който ще. Да си воюва и отбранява този, който има какво да губи. Че и повиквателна ми бяха пратили военните преди време. Айде в коша!
11
4
 
6
 
! Отговори
Т.Живков преди 1 година
Ще избира тоз който има пари Бе. Как ще избираш като нямаш пари?!? С какво ще защитиш изборът си ако се наложи.....?Ти нямаш право да избираш.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако народа решаваше нещо, нямаше да има сини зони, а не само когато народа е наострен като днес да не ви взимат пари. реално народа има власт само по празници и то щото властимащите им дават малко власт в тия дни, а не че ги е страх
9
4
 
4
 
! Отговори
Дори преди 1 година
И на този светъл празник отново сме разделени.Отново всичкознаещи диванни критици ще намерят повод да оплюят някой, който наистина милее за Родината.Отново ще принизят величието на дедите и историята ни със злобни,плиткоумни политически коментари.Нали все отнякъде трябва да започнем да повдигаме духа и родолюбието си.Чест и почитания към каузата на това момче!
8
3
 
7
 
! Отговори
Браво преди 1 година
на това момче. Съсипаха образованието и падна народността. Повече такива учители-будители са ни нужни
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разграден двор сме. Затова имаме 30 и повече партии, регистрирани за избори. В зората на "демокрацията" бяха повече от 40. Всеки отвън хвърля по нещо, създава аватари, дубликати, така, за всеки случай.
6
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един скрит путиниз проповядващ, че българите са отделно, партиите са отделно, правителството е отделно. Не виждате ли как са ви разделили и са ви накарали да не вярвате на собствената си държава, бе! През последните 10 години основния, който налива масло в огъня и създава раздори в обществата е Путин.
5
5
 
3
 
! Отговори
Пришълеца преди 1 година
Добре, че се пръкнал глуповатия толуп, та да каже що е сила:)))
4
4
 
11
 
! Отговори
Уонко Нормалния преди 1 година
Бълха под куче сме си в Последна национална Катастрофа. Очевадно е! Пак некво псевдо патриотично се бичи, без Смисъл.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сила, ама без разум. Един разумен народ никога няма да създаде военнаФатмашка диктатура в демократична Европа и да избира разни чалгари,рапъри, шоумени и клоуни да го управляват.. За какво мислите хората са измислили демокрацията? За да се управляват без военни диктатори, шоумени с Ферарита и клоуни, естествено.
2
5
 
7
 
! Отговори
дедо от село преди 1 година
Ей, тоя'' умен'' даскал открил топлата вода, бре!!!!! Ха ха хаха !
1
9
 
6
 
! Отговори
Учител и мъчител преди 1 година
Учител, мъчител ,сладкодумец и " облюдок " .