Средната възраст на учителите е 54 години, само 7% са до 29

Над 70% от младите педагози не издържат в системата първата година
36
Средната възраст на учителите е 54 години, само 7% са до 29
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Синдикат „Образование“, в партньорство с МОН определят като изключително важна политиката за привличане и задържане на млади учители в системата на образованието.

Младите учители в България са едва 15.26%, а над 70% от тях не издържат в образователната система още през първата година. Това, от своя страна, поддържа една рекордно висока средна възраст на българските педагози от 54 години, възраст, с десет години по-висока от средноевропейската.

В момента едва 6.5% от учителите в България са на възраст до 29 г. Тези данни са устойчиви за последните 5 години, съобщиха от синдикат „Образование“.
 
Причините за текучеството са високият стрес от изискванията, сравнително по-ниските заплати, липса на социални умения, липса на чувство за подкрепа и интегриране, както и (назначаването им на срочни договори), че директорите имат право да прекратяват договорите в края на годината,  както и голям обем административна тежест и допълнителни непедагогически дейности, с които са натоварени.

Като контрапункт нараства броят на студентите в педагогическите специалности, като за последните четири години само  Пловдивският университет, който е най-добър в учителските дисциплини, е увеличил с една трета броя на кандидат-педагозите. Разбира се, съществуват още 12 ВУЗ -а, които подготвят учители, но и се разбира, че  далеч не най-добрите ученици избират да станат учители.

Недостигът на учители съвсем не е отминал проблем, както невярно сочат някои анализатори. В София и някои големи градове този недостиг е безспорен, а в по-малките градове, поради бруталната безработица, този недостиг е по-малко осезаем.

След като анализира внимателно причините за отлив на млади учители, Синдикат „Образование“, съвместно с МОН, ще работи за повишаване на рейтинга и статута на младите учители; подобряване на общественото доверие и оптимизиране на институционалната подкрепа за младите в образователната система; намаляване на институционалния натиск към младите учители; намаляване на бумащината в системата; промяна в обучителните програми за педагогически специалности на висшите училища, за повече часове за практически знания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: училищеучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То с тия деца ***.ч.е.т.а как да искаш да си учител..
12
1
 
17
 
! Отговори
Песталоци преди 1 година
Колкото по *** и неграмотен толкова по компетентен по въпроси като образование, медицина, финанси и т.н. А синдикатите в образованието що не вземат и да обяснят защо държат още дада Янка. Същата не спира да води група компрометирани директори по Дубай, Китай и т.н. на уж образователни семинари. Обучават се как до 80 години да водя синдиката. А политиците мълчат щото ги е страх да не вдигне Янка протест
11
2
 
16
 
! Отговори
С.П. преди 1 година
Не говоря за езиковите гимназии.Имам работа с деца от селата,гимназисти,идват ***,не знаят какво е баня,не ги интересуват учебните занимания.Занимаваме ги допълнително,но те *** не поемат.Защо само от нас изискват?МОГА ДА КАЖА ЛОШ ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ!
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И образованието ни падна жертва на демокрацията, както здравеопазването.
9
1
 
7
 
! Отговори
синдикалист преди 1 година
синдикатите пак подават данни с цел индикации на заплатите и пак преди избори -Тачева като пенсиониран стар вожд знае как с еправи в резерват БГ само че досега синдиката не съм чул реформи д аправи в сектора а неграмотноста с еувеличава -заплати срещу свършен а работа така с епарви Тачева не с изнудване
8
2
 
13
 
! Отговори
либерал преди 1 година
все тая, учениците не учат и не желаят да учат . искат да си снимат джуките за инстаграм, да пребият някой съученик и да се ***. закривай всички държавни училища и това е
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има директори- феодали, докато не се въведе мандатност на същите, положението в образованието няма да се промени никога!!!
6
16
 
6
 
! Отговори
Иноватори, Сър преди 1 година
Най глупавите и откровено чалнатите стават учителки. После защо и децата се чалнаха и са функционално неграмотни
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 7 клас образованието няма никаква стойност.Днешните деца трудно учат до 14 г възраст, а след това хич.
4
0
 
12
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Уволнение за всички соросопитеци в образованието... ===)))
3
5
 
12
 
! Отговори
Иван преди 1 година
То деца няма в България,вие за учители ми говорите,пазарна икономика е като не им изнася има над 200 000 свободни места в реалната икономика,нали били висококвалифицирани ще ги вземат все някъде.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЪДЕ ГО ОНЯ ГОУЕМИЯ АКАДЕМИК??? ДЕТО ОПРЯ ДО ТОВА ДА НАМАЛИ ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ!
1
3
 
13
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
То пък тия до 29 едни учители.... Само 0.5% от тях стават за нещо, останалото още мисли за рокличките, за дРискотеките, за мЪдикюра.