Плануват 1900 лв. стартова учителска заплата

Има недостиг на учители по математика, информатика, езици
20 фев 2023 19:03, Анисия Иванова
78
Плануват 1900 лв. стартова учителска заплата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Около 1900 лева се очаква да достигне минималната начална заплата на учител у нас. За целта в проектобюджета на държавата за тази година са договорени 400 млн. лева. Това съобщи в Русе председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева.

Тя обясни, че се очаква законът за бюджета за тази година да бъде приет в края на месец май, а увеличението на работните заплати ще влезе в сила със стара дата - от 1 януари тази година.

"Сега ни остава да договорим и другите средства - за увеличаване на транспортните разходи, за стипендиите на учениците, за издръжката на училищата. Искаме 1,3 млрд. лева повече в бюджета за 2023 година за образование спрямо бюджета през миналата година", каза Такева.

По думите ѝ в последните три години има голям интерес към учителската професия, за което спомага добрата материално-техническа и дидактическа база в училище, екипната работа, както и мотивацията за трудовото възнаграждение, предаде БТА.

Такева обясни, че в големите градове за едно учителско място се борят между 20 и 40 кандидати. Все още има недостиг на учители по математика, информационни технологии и чужди езици. Тя каза още, че през тази учебна година в България са били назначени 4200 млади учители. По думите ѝ в последните две-три години не са закривани училища в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тия с 4 мес. Отпуск и 4 часов работен ден неможем да ги изхраним.
25
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А работещите бедни с мизерните заплати.Тия изедници нямат намерение да решат проблема с бедността и социалното неравенство.
24
9
 
26
 
! Отговори
До Ееее преди 1 година
"Ей не се наядохте. Аз със моята 810 какво да кажа ? Не ме разбирайте погрешно, нека да има увеличение ама да не е толкова голяма разликата между заплатите на учителите и заплатите на другите." --------------- Ами щом твоята заплата е малка, пък на учителите голяма, що не станеш учител? Ако си бакалавър или магистър по някаква специалност, можеш да запишеш СДК и да придобиеш учителски права за 1 г. и 2000 лв. такса. После тези пари ще си ги избиеш за 1 месец с "голямата" учителска заплата.
23
12
 
39
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
За едно учителско място се борят по 50 кандидати. Образованието е пълен погром. Наливат се пари само за заплати. На никой не му пука за качеството на образованието. Първо разточителство. В Германия всички училища има по един зам. директор. В ужким бедната България плащаме заплати на двама, трима зам. директори във всяко училище. Учителите по физическо нищо не правят, но вземат заплати. Последния ден от учебната година никой не работи, Некадърни учители получават същите заплати като кадърните.
22
1
 
9
 
! Отговори
дo 19 преди 1 година
Защото има по-голямо търсене отколкото предлагане. Ей, не си научихте урока от 33 години насам. В главите ви е все комунистическа шуробаджанащина.
21
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23. Затова масово за ПП и ДБ трябва да се гласува. Иначе е ясно.
20
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София може и да има недостиг на учители, но в страната не е така. Като направят минимална заплата 1900 лв. в селата с голяма безработица, познайте как са назначенията. И не само в селата. Пълна корупция е в училищата. Тотална и повсеместна. Започвайки от местата за чистачки. Отделен е проблемът какво заплащане имат преподаватаелите в университетите. Учителските заплати не бива да бъдат по-високи от университетските. Тук т.нар. автономия на висшите училища е явем саботаж на образователната с-***
19
7
 
31
 
! Отговори
Моряк от Бургас преди 1 година
Крайно време е да се въздаде заслуженото на заслужилите учители! За да не стават грешки уточнявам: Става дума само за учителите, които наистина учат и превръщат децата ни в хора! Не и за преподавателите, които си изпяват урока и въобще не им дреме за чалга поколението , което са "произвели"...
18
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо повечето учители се занимават с частни уроци и защо допълнителните доходи ги укриват и не им се облагат???
17
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко е. Стартовата учителска заплата трябва да е колкото депутатската. Фактът, че има недостиг на учители, особено по определени дисциплини, е пределно ясен. Принципът "търсене - предлагане" е изключително показателен и за пазара на труда. Независимо дали ви харесва, или не.
16
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДОКАТО КОМУНИСТИЧЕСКАТА БАБИЧКА ТАКЕВА Е В ОБРАЗОВАНИЕТО ТО ЩЕ ОСТАНЕ ПЪРВОБИТНО
15
3
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
па и дзруго нящо мъ посмути :..-"Такева обясни, че в големите градове за едно учителско място се борят между 20 и 40 кандидати. Все още има недостиг на учители по математика, информационни технологии и чужди езици."...?!?!?!..Хем има такъв наплив от кандидати,хем ибало недостиг..?!?!..Как става тая работа,некой да обЯсни !
14
1
 
6
 
! Отговори
До колегата преди 1 година
Оди да планираш с планера
13
25
 
20
 
! Отговори
Ееее преди 1 година
Ей не се наядохте. Аз със моята 810 какво да кажа ? Не ме разбирайте погрешно, нека да има увеличение ама да не е толкова голяма разликата между заплатите на учителите и заплатите на другите.
12
2
 
18
 
! Отговори
Вервайте ми преди 1 година
30-40 желаещи се бият за всяка бройка, и дори така има недостиг?!
11
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Ако има даскале у форумо,нека кажат кое е правилното:-"Планува",или "Планира" ?
10
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари за пенсии няма, а за учителски заплати има. Има доста учители които са си купили дипломите и ще ми учат деца.
9
6
 
8
 
! Отговори
Късно, много преди 1 година
Закъснях те. Това, което надробиха комунистите през последните 33 години в образованието, половин век няма да можеме да го преглътнеме. Прос народ лесно се манипулира. Да, ама тоя народ пълни хазната и банковите ви сметки.
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не знам от къде ще намерят пари за увеличения.
7
22
 
41
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
До Анонимен 4 Ами влез ти всеки ден да изкараш тези 5 часа по 40-45мин. (към които трябва предварително да се подготвиш), вкъщи до късни доби попроверявай тестове, задачи, писмени работи, нека те "наградят" и с класно ръководство и ти гарантирам, че тези 3 месеца почивка ще ти се сторят много, ама наистина много, малко.