Половината от завършилите основно образование не стигат до диплома за средно

Това сочат изчисления на ИПИ
2 май 2023 19:20, Стела Стоянова
68
Половината от завършилите основно образование не стигат до диплома за средно
Снимка БГНЕС

Само половината от завършилите основно образование у нас завършват и средно, съобщават от Института за пазарна икономика. Тревожният извод е на база публикуваните преди дни данни на НСИ за образованието в България през 2022 г.

72 хил. успешно са изкарали 7-и клас през 2018 г., а 36 хил. са на изхода на 12-и клас през 2022 г. Причините не са само демографски, а и отпадане поради нежелание или емиграция, както и двойки на матурата.

Учениците с диплома за средно са намалели с близо 5,5 хиляди в сравнение с 2021 г. Значителен е спадът на завършилите в професионалните училища.

Анализът на ИПИ сочи още, че успешното завършване на средно образование следва да е цел не само за върнатите в училище деца, но и за тези, които присъстват в системата, но по някаква причина не успяват да издържат зрелостните изпити и да получат диплома за средно образование.

Почти всяка година наблюдаваме увеличаване на дела на слабите оценки на матурата по български език и литература, като през 2022 година той беше 17%).

От ИПИ обобщават защо е много важно колкото може повече ученици да завършват поне средно образование. Това е гаранция за тези хора, че ще бъдат изложени на много по-нисък риск от изпадане в социална изолация и бедност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Голям прас. В ЕС повечето са на това ниво. Ето например Зозка... Важното е да има банани!
35
2
 
11
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Повечето висши училища (да не кажа всички) са в плачевно състояние. Като оставим настрана изключително немотивираните кадри (които се мотивират да напишат оценка едва когато видят банкнотите в книжката), мързеливите учащи, както и повсеместния разпад на училищната база, не остават много причини за висше в България. Ако сметнем и бруталната корупция в места като Варненския Свободен или Югозападния, където кадрите излизат без абсолютно никаква реална подготовка, то остава въпроса има ли смисъл ?
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е децата да имат скъп телефон и старо БМВ на 18г.
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Матурата - насилническия тормоз над учениците в неадекватните училища и задължителните частни уроци и курсове могат да откажат всеки среден ученик от образованието! Давайте все така МОН!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 клас едвам насила учат.После хич....Ккаво образование е това?Висшето е бизнес за пари.Какво е това?
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да е далеч времето, когато средното няма да съществува в тази глупава форма.
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрация нация и т н в рими и оглупсция да завърша
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кто оназ варненската кючекчийка, дето на 21 завършила 1 висшо и учила за още 2.....смех в залата :)))
28
4
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Ха ха ха англичанин да получи бг заплата на месец, той ще помисли, че му е за една седмица и ще каже гууд гууд , после няма )))) и ще изтрезнее айде бегом
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОЕТО МОЖЕ ДА Й СЕ СЛУЧИ НА БЪЛГАРИЯ! УНИВЕРСИТЕТИ В КОИТО СЕ ПРИЕМАТ СУЛЮ И ПУЛЮ 2 каджии и 3 каджии щото иначе ще останат празни..Нито Софийския у-т не е това което е бил нито който и да е друг. С такъв *** като материал нито спортистите нито нищо. ЛОШОТО СЪСТОЯНИЕ НА СТРАНАТА ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИЯ СА САМИТЕ ХОРА ! АКО ХОРАТА НЕ ТРЪГНАТ КЪМ БОГ КЪМ ЛЮБОВТА КЪМ ВСИЧКО КУЛТУРА ВЪЗПИТАНИЕ И ЖИВОТ- НЕ ГИ ЧАКА НИЩО ДОБРО! ТОЯ КЙТО ВИ Е ДАЛ ЖИВОТА Е БОГА! АЛЧНИ И Неосъзнати индивиди
26
5
 
3
 
! Отговори
мама и тати преди 1 година
това е защото учителите са лоши и не се грижат за децата ни . мдааа !
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всеки втори е неграмотен и върти баничарка и изплаща 20 годишен Кайен и телефон за 3 бона, а иначе реве че няма ко да яде. правете си изводите
24
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво като нямат средно, няма да работят ядрена физика. Средното образование не е толкова необходимо, не се учи нищо кой знае какво което да трябва в живота.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...А англичаните да живеят в България и красивите бг . села.. поколение което не знае какво е ДЕТСТВО ИГРА НА ТОПКА ФЕДАРБАЛ ИСТИНСКИ СПОРТ А ГО ЗАМЕНЯ ЗА ФИТНЕС И ТЕЛЕФОНИ И НАРКОТИЦИ *** КОИТО ВЪНШНО И ВЪТРЕШНО ИЗГЛЕЖДАТ ЕДНАКВО С *** МАЗНИ ФИЗИОНОМИИ И РАНИЧКИ НА ГЪРБА КОИТО НЯМАТ ВЪЗПИТАНИЕ КУЛТУРА МОРАЛ УВАЖЕНИЕ ЛЮБОВ КЪМ БОГА КЪМ СЕБЕ СИ И БЛИЖНИЯ! А ОТ МАЛКИ СА УЧЕНИ НА ОМРАЗА КЪМ БЪЛГАРИЯ С АМБИЦИИ ДА БЯГАТ В ЧУЖБИНА.НЕ ЗНАЯТ РАБОТА МЕТЛА НИВА ГРАДИНА.. Е НАЙ ЛОШОТО
22
4
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Ето 18 ти написа. Тотоировки и халюцинатори )))))Образование ?)))Казваш добър ден те имат за шматка.Пръснеш уригнеш се и казват о, хубав човек ))
21
2
 
13
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 година
Светло бъдеще и 3000 евро на квадрат в Младост-4
20
2
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Преподавателите ни по икономика НЯМАТ ЕДИН БИЗНЕС, ЗА ДА И БЪДАТ РЕАЛНИ ПРИМЕРИ, ДА НИ НАУЧАТ КАК СЕ ПРАВИ БИЗНЕС???? КАК КАК? ДА ТРЕНИРА БОРБА И БОКС ИЛИ КАРАТИ ПОСЛЕ ДА СЕ ИМА С МУТРИТЕ И СТАВАТ НЕХРАНИМАЙКОВЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ ДА РАБОТЯТ ВСЕ ЗА НЯКОЯ МУТРА. ПРЕБИ ОНЯ УЕ, ИЗПЛАШИ ТОА БРЕ, АРЕЕ ЧАЛГААА ТУФ ТАТА... ЕТО ГИ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ))))))
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИЯ Е ХУБАВА СТРАНА! БЪЛГАРИЯ ИМА СПЕЦИАЛНА ЕНЕРГИЯ е казал ВЕЛИКИЯТ ДУХОВЕН УЧИТЕЛ ДЪНОВ!!!БЪЛГАРИЯ Е БОГАТА! А ХОРАТА СА БЕДНИ - ДУХОВНО!Но държава , а държавата това са хората! , Които плюят по пътя, хвърлят цигарите си *** през прозорци зад и пред блока където им падне, проявяват непрестанно агресия на улицата в колата злоба завист омраза - състояния на ниско ниво на вибрации и на ДЯВОЛА! Дъържава, в която простите хора невежи бягат в чужбина да работят чистачи касиери
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз едва завърших гимназия, не ми беше приоритет образованието :))) Те сега завършват висше, но не могат да си напишат името, не съм пропуснал много явно :)))
17
2
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
"Аз съм с основно и имам пет професии. Изкарвам по 5 000 лева на месец. Шефовете се допитват за всичко до мен." ------------- Може ли да споделиш малко повече за уменията и професиите си? Какво работиш например, в какви сфери на труда даваш съвети?