Харчове под контрол! Защо децата ни са финансово неграмотни?

"Българинът е спестовник, не разхищава", каза Росица Вартоник
23 май 2023 18:09, Анисия Иванова
99

България е на дъното на класация за финансовата грамотност сред младите. Проучване в САЩ показва, че поколението Z - младежите до 26 години, смятат, че е нормално да бъдат издържани по-дълго време, отколкото родителите им намират за приемливо.

"Всички данни сочат, че нивото на българските младежи по отношение на финансовата грамотност са по-ниски от тези на техни връстници по света. През 2018 година беше проведено проучване на PISA за финансовата грамотност и от 20 страни България е на 18-о място. Много са комплексни причините за това нещо. Финансовата грамотност на децата е огледало на нашите родители и това е нормално, защото тези умения и отношението към това да управляваме парите си, това е повече поведение", каза директорът на фондация "Инициатива за финансова грамотност" - Росица Вартоник, в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че възпитанието започва от семейството.

"Ако самите родители не са достатъчно финансово грамотни, децата им едва ли ще бъдат. Обичайно училището е мястото, което въздейства така, че разликите в социалното да бъдат минимизирани, докато в България това е проблем. От друга страна в училище няма предмет "Финансова грамотност". Няколко са нещата, които децата трябва да усвоят. Едно от тях е - не харчи повече, отколкото можеш да си позволиш. Това е основно правило", категорична е Вартоник.

По думите ѝ технологиите също са изкушаващи.

"Като включим към това и много бързия достъп до кредит, бързия достъп до различни финансови услуги, ако това не е подплатено със солидни навици за управление на личните финанси - една крачка е пътят до проблема. Младежите често прибягват до кредитите, дори бързите кредити не са толкова проблемни. Кредитът, какъвто и да е - той е инструмент и въпросът е как ще го използваме. Има голяма част от младежите, които отиват и взимат пари назаем, за да си купят телефон. Защо?", каза още директорът на "Инициатива за финансова грамотност" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вартоник припомни, че в България има традиция родителите да се грижат дълго време за децата.

"Въпрос е и на деца, и на семейна среда. Истината е, че има пораснали деца, които живеят с родителите си, но те допринасят за домакинството, те участват активно във финансите. Никой родител на желае да отглежда порасналото си на 30 години дете вкъщи. Те трябва сами да започнат да се справят с живота си", коментира още Росица Вартоник.

Според нея трябва да водим здравословен финансов живот.

"Трябва да поставим под контрол харчовете си - да направим бюджет. Българите не се замислят за две неща - едното е как да се подсигурят срещу рискове - наводнения, земетресения, има застрахователни механизми, които да ни помогнат. И другото, което е много важно, това е мисълта за утре - дългосрочното финансово планиране. Българинът е спестовник, парите ги държи в банка или кеш, не разхищава. Българите държим добро ниво за бюджетиране на ежедневните харчове", добави Вартоник.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
8
 
! Отговори
Детето ви преди 10 месеца
Пари ми дайте, аз акъл съм имам.
11
2
 
6
 
! Отговори
Карпетов преди 10 месеца
Защото парите ви не струват и хартията на която са напечатани.
10
3
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 10 месеца
Тези с 55% лихва са ми много забавни. Взимат парите на ръка, нямало да плащат на гнилата държава нищо. Банка кредит не им дава, защото доходът е в плик. Отидат, вземат с огромна лихва бърз кредит, платят осморно осигуровките, които са скрили от държавата под формата на лихви. По действителен случай хаха
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За да има кой да работи за без пари. Ако не заробите човек как ще го накарате да работи на договор - никак
8
3
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 10 месеца
Доста често се налага да харчиш повече, отколкото имаш. Нарича се инвестиция. Например- в образование. Или в квалификация. Кофтито е, че при нас се инвестира в БМВ и Айфон.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тая чуждофамилната пак дълбае защо децата живеят с родителите си пък наужким говори за финансова грамотност. Вчера пак дълбаеше по същия въпрос. Утре очаквам да включи скуствения тилект.
6
2
 
5
 
! Отговори
Митко Пешев преди 10 месеца
12 години ГЕРБ се отразяват на грамотността
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При такива доходи, наистина не му стига акъла на човек как би могъл да се подсигури срещу наводнения и разни други бедствия, камо ли да планира в дългосрочен план. Какво искате да кажете? Да задели пари за застрахователи и консултанти? Кой от вас навремето не е вземал назаем пари, за да си купи нещо вносно и лъскаво. И сегашните младежи са такива. Какво точно ще им говорите по предмет "финансова грамотност"? Може би ще им пуснете идея за нови харчове /според модерната визия на някой/.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз съм точно обратното на написаното в статията, на 40г. вече няма нужда да работя.
3
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо ново, нищо интересно, нищо учудващо. Българинът е беден, защото е пpocт. Пpocтият няма как да е финансово грамотен. Айде сега пляскайте минусите :) Ще се разпознаете бедняците моментално в поста.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
щото са расли със славчу чалгата
1
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Извинявайте, ама на най-пocтата нация в Европа, теглеща кредити с 55% лихва, вместо с 4% от банка, нацията, за която кредитната карта е кредит и къта пари под възлавницата, не се застрахова, щот "застрахователите са мутри", какви да са децата!? На берачите на малини, на слугинажа на Европа какви да са децата, за Бога?! Грамотни програмисти с шестцифрен, че дори седемцифрен годишен доход ли?! Нищо не казахте... Финансовата неграмотност на българина е кръгла нула. Особено на бедния.