Фандъкова: Две училища и над 20 ДГ са с фотоволтаици

73 СУ произвежда тока си само, допълни кметът
28 авг 2023 15:06, Анисия Иванова
20
Фандъкова: Две училища и над 20 ДГ са с фотоволтаици
Снимка: БГНЕС

В София вече има две училища и над 20 детски градини, в които има фотоволтаични системи. Кметът на София Йорданка Фандъкова даде за пример изграждането на детска градина в район „Кремиковци“, където се изгражда и вътрешноотоплителна инсталация и система за използване на геотермална енергия.

По думите й 73 средно училище „Владислав Граматик“ вече произвежда тока си само. Кметът провери на мястото новоизградената система от соларни фотоволтаични панели в училището. Системата е изградена на част от покрива на сградата и е на база на публично-частно партньорство.

Инвестициите в училища и детски градини продължават, като в този случай говорим за енергийни възобновяеми източници - соларни фотоволтаични панели, термопомпи и други, обясни кметът.

Всичко това е част от нашия "План за действие за устойчива енергия и климат", които разработихме и приехме преди две години, посочи Фандъкова. Тя допълни, че до 2030 г. се предвижда поставянето на възобновяемите енергийни източници във всички общински сгради, в които е възможно. Акцент са училищата и детските градини. Обследвали сме покривите на всички училища и детски градини, за да се установи дали е оптимално поставянето на фотоволтаични системи, каза Фандъкова.

Фандъкова посочи, че 73 СУ „Владислав Граматик“ е и едно от трите училища, с които са кандидатствали по "Плана за възстановяване и устойчивост". Тук ще бъде изграден нов четириетажен корпус със спортна зала и топла връзка към съществуващите сгради, каза тя, цитирана от БТА. Това ще позволи на училището да премине на обучение в една смяна и ще създаде по-добра среда за децата.

Директорът на 73 СУ „Владислав Граматик“ Иван Петков обясни, че поставянето на фотоволтаична система е стара идея, която вече е факт. По думите му, една от стратегиите на училището е намаляването на разходите, като се започне от намаляване на сметките за ток и се стигне до намаляването на въглеродните емисии в по-глобален мащаб. Работи се и по това осветлението в коридорите да бъде автоматично, като по този начин ще се избегне забравянето на включени лампи. Директорът допълни, че имат същата идея и за автоматизиране на мивките, като се направят с фотоклетки. По този начин ще се употребява вода само тогава, когато е необходимо, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Западна София преди 8 месеца
А в северозападна София няма канализация, улици, тротоари, чист въздух, но и столична община заделя за там под 4% от бюджета. Но за сметка на това защитава беззаконието и сметищата. Голям пи ар на Манастирски ливади, нали там живее кметицата.
12
0
 
2
 
! Отговори
Западна София преди 8 месеца
А в северозападна София няма канализация, улици, тротоари, чист въздух, но и столична община заделя за там под 4% от бюджета. Но за сметка на това защитава беззаконието и сметищата. Голям по ар на Манастирски ливади, нали там живее кметицата.
11
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
Е,И ?
10
1
 
7
 
! Отговори
Да се маха вече! преди 8 месеца
По-добре некоя детска градина или училище да бехте построили с тия пари.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Голямо его , голямо нещо извади Фандъкова , баш като на вожда на герб ...
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Супер! Дано не протече покривът, че ще ви излезе скъпо публично-частното партньорство.
7
3
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 8 месеца
Стана това, че безконтролно се позволява на провинцалисти неграмотни да идват да ринат дъното в София за 3к в склада, барабар с мизерната им челяд. Места няма как да има. Коментираме фотоволтаиците. Много добре номер 6 е казал, че парите са от ЕС и се хвали госпожата как имали. Еми ще имат фотоволтаици, естествено, нали се покрива от ЕС. Иначе за празните й обещания всички сме наясно.
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Феновете на ЛЕсКИ , след като съборят паметниците , ще се окаже ще има още за събаряне , и ще посегнат и в/у жилищата на гражданите , носи се слух , че били ПАНЕЛКИ ОТ СОЦА , и трябва да бъдат съборени ...
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Годината е 2009 г. , госпоДжата Фанди обеща : В столицата София , няма да остане нито едно дете без МЯСТО в ДГ и ясли , ще ''ПОСТРОИМ Д.ЗАВЕДЕНИЯ ...Само че квО станЪ ?Не само че НЕ построиха ДГ , ами ремонтираните ДГ ги обявиха , за ''НОВОПОСТРОЕНИ'' .!!!!Да не повдигам и въпросът , за какво И бяха нужни ТОЯЛЕТНИТЕ КАБИНКИ / скъпи та пре-скъпи , 380 000 / , пред НДК и ''КРИСТАЛ , които И НЕработят , защото НЯМАЛО ОТХОДНИ КАНАЛИ ...И работниците И , вече я командват...
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво! Грамотните българи отдавна сме с фотоволтаици и не плащаме нищо за ток и бензин. За жалост малко хора знаят за кампанията, че ЕС финансира първите 15к от една фотоволтаична система и още 3к за слънчеви колектори за топла вода... Само в Бургас имаше кампания, която разясняваше всичко. Кандидатствайте и всичко ще ви е без пари. Като собственик на къща в един от най-студените краища на България говоря. Само склонът е южен. Ток цяла зима- кеф. Термопомпа отново по зелени програми.
3
0
 
1
 
! Отговори
Пенчо преди 8 месеца
Здрасти
2
4
 
8
 
! Отговори
пожелание преди 8 месеца
Другият мандат да е в сливенският ,защото само това заслужаваш
1
5
 
7
 
! Отговори
ъ преди 8 месеца
Браво! А с какво ще се отопляват тези училища и детски градини?