Учебни часове от 7.30? Лоша идея, децата имат нужда от повече сън

Лекар: Сънят е от фундаментално значение за учебния процес
20 сеп 2023 15:09, Анисия Иванова
49
Учебни часове от 7.30? Лоша идея, децата имат нужда от повече сън
Снимка: БГНЕС

В официално становище до МОН от Националната мрежа за децата (НМД) възразяват срещу изместването на началото на сутрешните учебни занятия от 07.30 часа сутринта.

"Нямаме ясен отговор защо министерството прави това. Досега в наредбата фигурираше, че часовете да започват не по-рано от 08.00 часа, по изключение от 07.30. Сега това, което се промени, е, че те започват не по-рано от 07.30, което обаче прави седем и половина не изключение, не го прави и правило. Защо тогава министерството толкова дължи да промени тази наредба? Министерството казва, че това е възможност. Обяснението е, че това се дължи най-вероятно на все още големия брой училища на две смени. Но това е проблем на общинските политики и много отдавнашен ангажимент, все още неизпълнен – всички училища да преминат на едносменен режим", заяви Пламена Николова от НМД.

Единственото възможно решение е процесите по преминаване към едносменен режим в най-големите общини и училища да бъдат ускорени, смята тя.

В около 250 училища в страната са останали на двусменен режим, но това най-вероятно са най-големите училища – с над 1000 ученици. Това съответно означава, че голям процент от децата са засегнати, коментира Николова. Според нея "няма полезно решение от страна на родителите", защото заради двусменния режим децата нямат много свободно време.

"Сънят в училищна възраст е от фундаментално значение за учебния процес и това да се неглижира е, меко казано, глупаво", каза в интервю за БНР д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня.

"Това означава директно недоспиване и сънливост. Особено за хората в тийнейджърска възраст. Изглежда се недоглежда, че по-младите хора имат нужда от повече сън", категоричен е той.

Предвид социалния живот на тийнейджърите, е невъзможно те да лягат в 22.00 часа. При тях има и забавена фаза на заспиване, очерта физиологични особености на проблема д-р Чипев. По думите му, дори да сложим един тийнейджър да спи в 22.00 часа, той няма да заспи в близките час - час и половина.

Петър Чипев определи като "лоша идея на управляващите да изместят часовете в 7.30" и даде пример - в някои щати в САЩ обучението започва в 08.30, дори в 09.00 часа.

При децата недоспиването рядко може да доведе до нещо по-сериозно от сънливост и пропуснати занятия. Сънливостта осакатява до голяма степен тийнейджърите в социален план, но не влияе в такава степен, както при възрастните може да повлияе върху различни физиологични процеси, посочи още специалистът по медицина на съня.

Д-р Чипев отбеляза и това, че за да е едно дете на училище в 07.30, това автоматично означава и по-ранно ставане на родителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
5
 
! Отговори
Защо преди 7 месеца
Задръстването ще е огромно ако освен работещите и децата са от 8 часа.Така са си добре- да си лягат 9 и няма проблем.
26
1
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 25 преди 7 месеца
И аз ставах в 6.3 ама сега съм от 10 и с удоволствие ставам в 9.3. Гарантирам ти, че съм по-продуктивен от теб.
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ейййй много злобен и *** народ. Защо държите и децата да са смазани като вас. Толкова ли сте нещастни. Човека го обяснява чисто биологично а вие пишете "Ние едно време..." и какво като ставахте в 5....станахте много учени и много проспериращи?Едно време и баба ви е ходила във външен ке.еф ама сега се къпете в банята-нали? Друг е въпроса, че тук става дума за всички деца- от 7 до 18години.
24
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едно време в училището където бях 1 до 7 клас почвахме от 7:30 и ставах в 7. От 8 клас нагоре почваше в 8 часа, ама пак си ставах в 7. Това е едно от нещата, за които съм благодарен на училището, че ме научи редовно да ставам в 7 часа.
23
7
 
6
 
! Отговори
От хората преди 7 месеца
Заспал народ,децата искат повече сън ,а утре-проспахме България. Срамувам се.
22
2
 
2
 
! Отговори
Deep Zone преди 7 месеца
Батенце, ние какви нощни сме правили в клубовете, отиваш сутринта в седем на лекции и упражнения и ходиш като зомби из аулите. Нищо не помня от лекциите, но насън да ме пипнеш, ще ти кажа кой билд е правилния в Heroes III. Или колко яки бяха квадратните фигурки на Руни и Бекъм и с кое копче кой финт се прави :D Сега си представям какво мазало е на даскало, сигурно не влизат с дни при тези нови комп.игри.....
21
6
 
3
 
! Отговори
Anonim преди 7 месеца
Добра идея
20
15
 
10
 
! Отговори
До ДА преди 7 месеца
Едно време си е за едно време.Моето дете е на 9 и след училище е на други занятия.Прибира се в 8.Докато се изкъпе и вечеря става 9. Това означава ли,че не трябва да прекарвам никакво време с него за да стане в 6? Да не говарим, че едно време си ходихме сами на училище и родителите не ставаха заедно с нас за да ни карат 1 час до училище.
19
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
Всички училища в страните,от ес изключая,нашата мила родина,започват в 8.30часа,сигурно ще ги правим академици,един ни стига,а ранното започване вреди на децата,особено на първокласниците,молим министерството на образованието да се намеси.
18
4
 
12
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 7 месеца
Няма лошо да се става рано, дори е полезно. Проблемът е , че в големите градове се пътува дълго до училище, а някои деца пътуват е между селата, защото в тяхното село няма училище!
17
5
 
18
 
! Отговори
Стеф преди 7 месеца
Повечето коментиращи са на принципа- Щом на ме ми е било гадно, защо на децата сега да им е добре.
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прости и гламави дечица,силна и качествена полиция,с подготвени кадри.
15
10
 
18
 
! Отговори
ДА преди 7 месеца
Навремето всички учехме от 7.30 и нямаше недоспали!Ама вечер се лягаше нарвеме,и деца и родители.Сега и деца и родители лягат в 12,в 1 часа,трополят и викат и нормалните хора не могат да си легнат да спят.Никакъв режим няма,дори за 2,3 годишни деца.Каквито родителите,такива и децата.
14
4
 
15
 
! Отговори
опа преди 7 месеца
ние едно време си лягахме в 20ч, за да отидем рано на училище в 07:30ч
13
7
 
15
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 месеца
Много се трепери над тези деца и те все по-*** и невъзпитани стават.Родителите се месят в програмите,бр.часове,започване на занятия,храна,облекло и т.н.Крайно време е да се разбере,че щом са установени правила те трябва да се спазват.Всеки мрънка за всичко и угодия няма.Все пак трябва да има режим,да има положен труд.Живътът не е само розов и спане.Пред блока има ресторант,който работи до 24 ч.Към 23.30 се започва с детски викове на деца от 3 до 10 г.Къде в ЕС ще са по това време?
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Образователната система е въведена от Рокфелер през 1901г. Никой нормален няма нужда от това "образувание".
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мойте ги пускам на 1. 09. Все в училището стоят, ще станат големи учени и ще влязат в НС.
10
6
 
18
 
! Отговори
Ало преди 7 месеца
За да бъде в час в 7.30 едно детеозначава,че то трябва да стане сутринта в 6. И да излезе по тъмно сутринта. Ами не е нормално според мен.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така е. Хубаво е да започват от 1.09 и от 9:00.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те лапетата си лягат вече в 3-4 часа през сутринта. Трябва да ги направят в 12 часа всички часове