Над 1000 училища пустеят: Архитекти правят база данни за броя

Някои могат да станат културен център, заяви Божидара Вълкова
25 сеп 2023 18:10, Анисия Иванова
16

Архитекти се събират, за да изготвят единна база за броя на изоставените училища в България. Идеята им е да бъде създадена виртуална карта с данни и тя да бъде обществено достъпна. Проектът им се нарича "Образованието е придвижване от мрак към светлина".

"Изоставените училища са между 1000 и 1400. В данните на Министерството на образованието някои училища не присъстват, и обратното - в регионалните инспекторати по образование липсват някои, които ги има в списъка на МОН", заяви един от авторите архитект Божидара Вълкова.

Основната причина за затварянето на училищата е обезлюдяването, липсата на ученици. Целта на проекта е да се установи кои сгради могат да бъдат реновирани.  

Архитектите са вдъхновени от белгийския фотограф Александър Думарей, който е заснел 207 от изоставените сгради.

"Текстилният техникум в Габрово в момента не функционира, той има изключително висока архитектурна стойност, има инициатива да се превърне в културен център", даде пример архитектът.

Пред Bulgaria ON AIR Вълкова уточни, че има сгради, които вече живеят нов живот. Обичайно изоставените училища ги стопанисват общините, без да има функция за тях, остават затворени, докато излезе някакво бъдещо решение.

"Целта на проучването е да се оцени качеството на сградите, да се отсеят тези, които биха имали потенциал както като сгради, така и като региони - ако едно училище приюти обществена функция, дали ще има дългосрочен живот", каза още Божидара Вълкова.


16
Още по темата: училищаМОНBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анти-НПО преди 2 месеца
Бхаратският етнос усилено подпомага тази идея за вдъхване на нов живот на изоставените училищни сгради в селата с намаляващо население. Ще бъде показателно, ако при изготвянето на тази база данни и на виртуалната карта, се отбележи кои от тези училищни сгради са съсипани до степен да не стават за нищо друго, освен за разрушаване поради това, че някой кaтyн се е самонастанил и е прекарал там само една-единствена зима.
10
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Да реновираш ненужни сгради в обезлюдени села е пилеене на средства.Трябва да приемем факта,че тези училища вече са с отпаднала необходимост.Хората предпочетоха по комфортните условия за живот в градовете.Единствено идеята за текстилния техникум в Габрово изглежда смислена.
9
0
 
3
 
! Отговори
v преди 2 месеца
не ни трябва база данни- деца ни трябват...
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е много стряскащо!Липсват децата на избягалите в чужбина родители.Вина за това имат всички правителства до сега.
7
0
 
0
 
! Отговори
Де е канада преди 2 месеца
Смесена употреба (mixed use) , от селска аптека , агро аптека , офиси. , кръчма , фризьорски салон. , ракиджийница , занаятчийско цехче , смесен магазин., железария, хос тел и т.н. ....
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Строени с пари и труд на хората от градове и села. Целта е да се заграбят от имотното мафия.
5
0
 
6
 
! Отговори
Гъчо преди 2 месеца
Наскоро ходих до едно такова затворено училище, гледаха 20 крави в него.
4
3
 
7
 
! Отговори
Bg izmet преди 2 месеца
ДАЙТЕ ГИ НА ЗЬРНАРИТЕ ЗА СКЛАДОВЕ
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Откровеното заглавие на проекта ще е "Как да раздадем на близки до властта пустеещи училища, за да си направят къщи за гости"
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да ги направят старчески домове, хосписи, пенсионерски клубове, социални домове.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много умно Вълкова. Вместо да предприемете действия да ги напълните с ученици ще ги правите културни центрове. След като подозирам, че засега няма деца с които да се напълнят то следва и че няма да има и родители, които да посещават тия културни центрове. Тоест става дума пак както винаги за стратегия за крадене на пари.