Който се учи, той ще сполучи: Завършилите информатика в СУ с 6469 лв. средна заплата

"Медицина" и "Военно дело" пък дават най-сигурна работа
1 дек 2023 19:09, Петър Бойчев
115
Който се учи, той ще сполучи: Завършилите информатика в СУ с 6469 лв. средна заплата
Снимка: БГНЕС

Заплатите на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" са се увеличили с почти хиляда лева. Те са имали среден облагаем доход 6469 лв. при 5592 лв. през миналата година. Завършилите същото направление в Нов български университет са били облагани върху 5767 лв. при 4333 лв. м.г. Това показват данните на изданието за 2023 година на Рейтинговата система на висшите училища в България, което беше представено в Министерството на образованието и науката.

На ниво професионални направления най-висок среден облагаем доход получават завършилите „Информатика и компютърни науки" и „Военно дело" (над 4000 лв.), следвани от тези, които са завършили „Металургия", „Математика", „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", „Комуникационна и компютърна техника" и „Национална сигурност" (между 3000 и 4000 лв.).

Класацията регистрира продължаващи тенденции за подобряване на реализацията на завършилите на пазара на труда, повишаване на дела на чуждестранните студенти в България и увеличаване на броя и влиянието на научните публикации на българските висши училища, пише "24 часа".

Независимо от негативните икономически ефекти, свързани с войната в Украйна, делът на регистрираните безработни сред българските граждани, завършили през предходните 5 години висше образование в страната, се задържа близо до достигнатото през миналата година рекордно ниско равнище от малко над 2% при нива от 3,5% през 2021 година.

Другите показатели за реализацията на завършилите на пазара на труда продължават да се подобряват, достигайки до рекордни за последното десетилетие стойности. Делът на завършилите, които не се осигуряват в страната спада до рекордно ниско равнище от 14% през 2023 година от близо 17% през миналата година и от над 25% през 2014 година. Делът на наетите висшисти, които през първите 5 години след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше образование, нараства до над 59% през 2023 година при 54% през миналата година и при 46% през 2014 г. Средният облагаем доход на завършилите също нараства, достигайки до над 2200 лева през 2023 г. при 1839 лева през миналата година и едва 980 лева през 2015 година.
Най-ниска безработица (под 1%) се наблюдава сред завършилите професионалните направления „Медицина", „Фармация", „Стоматология", „Военно дело" и „Математика", а най висока сред завършилите „Социални дейности" (3,4%).

Най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) се наблюдава сред завършилите „Медицина", „Стоматология", „Фармация" „Военно дело" и „Теория и управление на образованието", а най-ниска сред завършилите „Туризъм" (26%).

Най-голям дял (над 94%) от завършилите се осигуряват в България сред тези, които са се обучавали в направленията „Теория и управление на образованието", „Военно дело" и „Фармация", а най-малък – сред завършилите „Транспорт корабоплаване и авиация" и „Изобразително изкуство„ (под 70%).

Най-висок среден успех от дипломата за завършено средно образование имат студентите в първи курс за учебната 2022-2023 година в направленията „Медицина" (5,63), „Фармация" (5,56), „Стоматология" (5,53), „Математика" (5,42), „Информатика и компютърни науки" (5,36) и „Ветеринарна медицина" (5,35).
С най-нисък успех от завършено средно образование са първокурсниците в направление „Материали и материалознание" (4,42).

Средният успех от дипломата за завършено средно образование на приетите в първи курс студенти в страната като цяло е 5,08, което е най-високото измерено ниво, откакто се поддържат данни по този индикатор в рейтинговата система от 2013 година насам.

По конкретни висши училища с най-висок успех от средното образование са приетите първокурсници в направление „Информатика и компютърни науки" на Софийския университет (5,75), следвани от тези, приети в направленията „Обществени комуникации и информационни науки" на Американския университет и в „Медицина" на Медицинския университет – София (5,72).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малко сте надули, но общо взето вземат по няколко хиляди. Като се вземат заплатите на някои по-големи шефове и се осреднят на калпак може и да сте прави. Въпросът е, че работят интелектуална работа "на ишлеме" - т.е. това не са пари от българската икономика, а заплати, които в голямата си част се харчат тук. Самите програми или продукти които се потребяват от българската промишленост са на много ниско ниво.
93
0
 
1
 
! Отговори
а преди 4 месеца
сега кажете къде в Европа има такива заплати
92
1
 
6
 
! Отговори
= преди 4 месеца
Лъжи и фантазии. Синът ми е управител на софтуерна фирма с около 100 програмисти персонал. Работят само за реномирани германски и щатски клиенти и постепенно разширяват дейността си. Но само 4 ръководители на проекти и двама изключително кадърни проектанти взимат над 6000.Средната заплата е около 3500 и то не за новобранци
91
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 42 години бях безделник-...астурбатор. За четири месеца и половина завърших програмиране и сега вадя 7 254 чисто на месец.
90
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Който се учи в Бг живее на тъмно и студено!!И не ми се правете на отворковци кой колко изкарвал щото живеете като скоттове, ядете миризливи гнусотии а около вас цари отвратителна нищета и мизерия. Разбирам че като провинциалист дойдИ в София и се види в някой лев морето му И дУ кУленИ ама хайде по-кротко Моля!!
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От работа никой не е забогатял, Селянии!!А като чета коментарите явно някой набира кандидат програмистчета ама няма да му вържИ !! Толкова сте елементарни че ви тече гной от ушите.
88
0
 
2
 
! Отговори
ееемуи преди 4 месеца
До ФаянсаджияТова не го прави човека глупав ,а теб измамник. Иначе халал да му е ,че може да ги плати парите без да го усети ;)
87
9
 
1
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Работих 30 години като сервитьор. На 49 записах курс по програмиране, завърших го за 3 месеца, вече съм на 55 години и заплатата ми е 18 хиляди като софтуерен архитект. Най-добрите вложени 900 лева за курс.
86
9
 
3
 
! Отговори
v преди 4 месеца
Завърших мениджмънт в туризма - 5 години абсолютна загуба на време. След това 2 години записах курс по програмиране и почнах на 900лв. Сега съм с над 4 години стаж и заплатата ми е 9000лв. Най-добрата ми инвестиция!
85
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Примерно: Един програмист програмирал да се произведат специални "Презервативи" направени от специална хартия, понеже биле много ефтини.... и Мъжете ги накупили и понеже не им се чело, че са хартиени.... с тях ромбали жените си и те започнали да раждат.... и по този начин програмистът увеличил Раждаемостта на Народа, по заповед на Управляващите!
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди да програмираш даден "Обект"... първо трябва да му оптимизираш функциите, за да има "ФУНКЦИОНИРАЩА ЛОГИКА В НЕГО".... след това започваш да правиш апликацията така, че да може всеки човек да разбере, има ли полза от този "ОБЕКТ", а не да се чуди за какво е купил това нещо и подарявайки го на жена си, тя да го гони и бие с хурката защо си фърля парите за нищо!
83
3
 
4
 
! Отговори
грешка преди 4 месеца
Не било 6469лв а било 64690 лв.
82
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази година повечето университети обявиха прием след трето класиране, очаквам до 3-4 години да има свободни места и след пето, шесто..
81
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държавата няма обучени хора, които да поддържат ифраструктурата и да отстраняват проблеми при бедствия. Всичко живо е интелектуалец, учен и "специалист", накратко - държавата си отива.
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Един, ром у село, открадна, закла, одра, опече на шиш и изяде един катър, като закопа кокалите с всички магарешки почести и ги затрупа с камъни. Рома забогатя от кражба на катъри. Но времето лети... Не прощава. Минали години... рома умрял и го затруали с камъни до катъра... След 100г учени историци, програмисти при исторически разкопки откриват човешки скелет прегърнал скелета на катър и една червена петолъчка. Находката я кръщават Катър Програмист - програмирал Петолъчката на Комунист!
79
2
 
9
 
! Отговори
човекъ преди 4 месеца
Човек трябва да е удивително ***, че да се върже на тази манипулация. Още Платон е писал за разделение на труда в държавата: различни хора, различни способности, различно развитие. От талантливи музиканти ли нямаме нужда, от добри философи, от химици, бактериолози или пък...от миньори и фермери. Ясно е, че в един сектор печелят, но не единствено те са учили...За "военното дело" го приемам като черен хумор. Сега, когато Тагарев и оная си работа би пратил на война, стига да му ставаше.
78
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дедо казваше: От който нищо не става, става програмист! Все има работа!
77
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди много години един приятел - готвач разправяше: "Ако пържолите не се продадат, се правят шишчета. Ако шишчетата не се продадат, се мелят на кебапчета и кюфтета. Ако кебапчетата не се продадат, се прави супа топчета..." та ... програмата за готвене на месото е ясна от хиляди години - Парата днес Света Владей и който не може да я препрограмира в КриптоВалута зле живей!
76
6
 
10
 
! Отговори
до 81 преди 4 месеца
Фаянсаджиите ги знам. Ден година храни. Ама при мене без фактура НЕ минава. Двама вече ядоха як бой и не получиха и стотинка. Иначе и аз ви се чудя какво ми се мъдрите на една баня за нищо и никакви 5к евро 2 седмици, като ние от бюрото ги правим за 2-3 дни има-няма за 2 часа работа на ден :) Ама така де- жалко е да си беден бачкер фаянсаджия. Прочее, всеки програмист може да стане фаянсаджия- построил съм 6 къщи. Умея всичко. Ама ти НЕ, защото нямаш акъл. Моето ХОБИ е твоята ПРОФЕСИЯ, бедняко :
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Слънцето обикаля около центъра на Галактика Млечен Път. Земята се движи след Слънцето по Спирала. Човешкия Генетичен Код - ДНК в клетките е във вид на Спирала! Слънцето движейки се в Галактика Млечен Път, приема цялата информация от Вселената и я предава всеки Божи Ден на движещата се след него по Спирала Земята и ние ХОРАта - децата на Бог Хор - Загрея (((СЛЪНЦЕТО))) получаваме тази Информация ДНК в нашите Клетки за Живот всеки Божи Ден. Това е Програмата на Вселената за да има Живот на Земята!