Денков защити идеята си да се сливат университети

Това щяло да повиши качеството на образованието
12 фев 2024 14:27, Петър Бойчев
38
Денков защити идеята си да се сливат университети
Снимка БГНЕС

Премиерът Николай Денков защити идеята за сливането на висши учебни заведения като средство за подобряване на качеството на образованието, научната дейност и сътрудничеството с бизнеса, съобщи БНР. Идеята беше лансирана от него в качеството му на просветен министър през лятото на 2022 г. в края на мандата на правителството на Кирил Петков.

По време на дискусия в "София тех парк" за развитието на иновационната екосистема в България, организирана от Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и Посолството на Финландия, премиерът посочи: "Когато Софийският университет "Свети Климент Охридски" е създаден преди повече от 100 години, той е изграден като университет, който обхваща всички различни области на науката. След Втората световна война тази идея влезе в сблъсък със съветската система за висшето образование.

В съветската система Софийският университет трябваше да бъде само педагогически университет. По това време Медицинският университет, Техническият университет, Фармацевтичният университет и всички различни елементи на тази универсална идея за висше образование са били отделени от Софийския университет. Това помогна доста в първите години на социализма - да се развият тези специализирани умения и част от развитието на икономиката по това време се основаваше именно на този модел, но след това този модел започна да показва своите недостатъци. „

Имаше много доклади през последните 15 години, които оценяват висшето образование и които показват, че ако продължаваме с тази фрагментирана система на висшето образование, пропускаме възможности".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
@ к.25 преди 2 месеца
Съмнявам се, че в Харвард таксата е 20 хил.USD/семестър. В що годе прилични училища за средно образование годишнатс такса е 30 хил. долара, в добри училища - 50 хил. долара. В колеж в Харвард (колеж съответства на нашето Висше училище) таксата е 50-60 хил. долара. Там се учи и едновременно се работи, за да се издържаш.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен,к.30 Съдейки по нивото на тримата харвардци, дошли в БГ да ни управляват, разликата не е голяма. Но защо ми се струва, че те не са завършили пълен курс на Харвард, а някакви квалификационни курсове по 1-2 семестри? Киро само го бива да говори, Лорер рядко се мярка, а мин.Василев прави финансва акробатика, че сме добре... Дори ПП в столицата забъркаха още в началото нещата и леля Корни и Копейката недоволно се разкрякаха, а Боце тръби за нови избори в столицата.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Язък за академичното звание... Професоре, намалете тези смешни ВУЗ-ове, имитация на университети, от 52 на 18-20, намалете пишман доцентите и прУфесорите до броя необходим за посочените университети, накарайте преподавателите да пишат всяка година по 3-4 публикации с висок импакт фактор и нещата ще започнат да се оправят. *** и Пульо станаха професори. Щом и личният лекар на ББ, известен с прозвището ''Мозъка', стана отдавна професор, не се учудвайте, че в БГ всичко тръгна на изуй ***.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сливане? Закриване направо. Във всеки град университетче и всеки е с диплома за висше или степен доктор. Като на конвеер. Най-много 15 университета за страната ни. Качеството трябва, а не количество.
32
1
 
4
 
! Отговори
Честита рота;ия преди 2 месеца
Лично мен ме интересува дали си е защитил идеята за сапунчетата. Може и да си я е защитил тази си идея за сливането на университетите, но на мен изобщо не ми е ясна как ще се слимат частн ис държавни университети. Сливат се рекички и поточета, а финансите на дружества се обединяват и кдори консолидират. Да му а обяснят тази думичка консолидация. Може и след връткането на дупетата им, наречеон ратация, да го обяснят и на помакинята от Хаджидимово, която е като К. Петков с двойно гражданство.
31
0
 
5
 
! Отговори
До Преподавател /15/ преди 2 месеца
В семейства с ниски доходи също се раждат умни хора. Ти ще идеш ли да се лекуваш при човек, който си е взимал изпитите с тройки? Ще платиш ли една торба пари на архитект, който по време на следването си едвам е изкарвал по някоя и друга четворка, а останалото - тройчици? Няма дати покажат студентските си книжки, за да преценяваш колко прилежно са учили, но ако се приеме това предложение, ще си по-спокоен, ако човекът е от държавен ВУЗ. Не, че няма да има случаи на завишени оценки при някои.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 25 - Тукашните ВУЗ-оподобия с Харвард ли ще ги сравняваш? Ти добре ли сиизобщо? Чичовци и лели, учили по учебници от времето на СССР обикалят страната като хвърковати чети, за да четат лекции от преди 40 години и да взимат хонорари, дощато някъдедругаде им върви заплатата. Пишат оценки след катостудентът чрез електроннатапоща им прати развити теми, които е свалил от мрежата.
29
0
 
4
 
! Отговори
За мишките и хората преди 2 месеца
Идеята, честно казано, не е толкова лоша, защото тръгнем ли да тълкуваме самата дума "университет", ще излезе, че в България има само един такъв, а всички останали отговарят на определението "институт". Подозирам обаче, че зад това желание на Денков се крият други мотиви като по-лесен контрол да държавните субсидии, а също и намаляване студентските места.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Денков, объркал си се! На сливане, а закриване!
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От скоро време е с високо самочуствие ,особенно когато го плюеше Пеевски
26
0
 
7
 
! Отговори
Бай Танас преди 2 месеца
Не да се сливат, а да се закриват
25
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз пък се надявам частните фирми да почнат да не приемат хора от държавни ВУЗ. Има голям смисъл! След като друг им е плащал образованието защо частните фирми да го уважават? Да не говорим че много от тях влизат с корупция.До сега един умен човек не познавам където да е завършил "държавно" образование,ама претенциите им ГОЛЯМИ! Всички умни дават една торба с пари за да се обучат. Защо си мислите, че в Харвард и Йелс дават по 20 000 само за един семестър, ако могат да влязат "държавна поръчка"?
24
3
 
11
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 месеца
Денков, това не е като да смесиш свинска мас и сода каустик!
23
4
 
9
 
! Отговори
Azz преди 2 месеца
на това нещо,с очилцата,ако му размениш обувките ще оди бос.....
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЕРБ ИСКАТ ДЕНКОВ ДА ОСЪЩЕСТВИ ТЕХНИТЕ НАЛУДНИ ХРУМВАНИЯ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО
21
4
 
0
 
! Отговори
Кьор сурат преди 2 месеца
И аз така ги виждам нещата.
20
0
 
14
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
В нашата фирма търсим хора, но въпреки това видим ли завършил от Свободния във Варна или Юзу Благоевград директно го отсвирваме. Такива дипломи са на 99% купени.
19
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Като ясно небе се вижда, че Президента г-н Байдън ако се кандидатира втори път ако желае ще бъде преизбран пред кандидатира на милиардера г-н Тръмп предишен президент на Америка.
18
0
 
1
 
! Отговори
Ще почакаме преди 2 месеца
Ромите да се универсализират и тогава ще създадем Единия Университет "Sapienza di Roma". В него ще може да се обучава и българското малцинство. Може би дори безплатно.
17
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Без конкуренция в обучението води до пълно западане и така крадете в пълния смисъл научни кадри и журналисти в управлението, за което са нужни съвсем различни кадри. Но къде са истинските в чужбина защото опозицията не Ви е по вкусът и забравихте, че дойдохте на власт с цел демокрация а не тоталитаризъм. Монополизмът в обучението води до крах и за това в Америка имат закон, и цяло министерство за анти монопол. Сами си направете изводите, както определени личности обсебват държавата като хауей.