∆урналистическата етика не може да се конкурира с »»

—поред декана на ‘∆ћ  медиите тр€бва да отраз€ват дневни€ ред
14 май 2024 23:30, »нна јнгелова
32

“ази година в класаци€та на “–епортери без граници” страната ни се нарежда на 59 м€сто. »зкачваме се с 12 позиции от общо 180 държави, като през 2003 година, когата страната ни все още не беше част от ≈—, б€хме на 34 м€сто,

"ѕрез 2021 г. паднахме до 112-о м€сто. «а три години се издигаме по-нагоре. ћетодологи€та е променена, включва нови критерии - политическа среда, плурализъм, независимост на медиите, социокултурни фактори. ƒругата причина се крие в оптимизма от последното редовно правителство и в това, че Ѕългари€ ще излезе от 12-годишни€ период на "овлад€ната държава". Ќе всичко е наред в медийната среда в Ѕългари€ - има редица проблеми", за€ви деканът на ‘акултета по журналистика и масова комуникаци€ на —” "—в.  лимент ќхридски" проф. ¬еселина ¬ълканова в предаването "Ѕългари€ сутрин".

—поред не€ най-големи€т проблем е регионалнта журналистика, ко€то тр€бва да представ€ дневен ред, близък до хората.  огато регионалната журналистика е неработеща, не можем да очакваме пълноценна медийна среда и на национално ниво.

"ѕробойните са много. »маме проблем с обществените медии и с т€хната регулаци€. ѕромените в «акона за радиото и телевизи€та все още не са факт, проблемите са свързани с национален, икономически, политически натиск, с медийно-политически клиентелизъм", за€ви проф. ¬ълканова пред Bulgaria ON AIR.

ѕроф. ¬ълканова отбел€за още, че професи€та на журналиста е обгърната от "ореол на известността", свързана е и с много пътувани€, които привличат младите. ѕо думите ѝ основното, което прави студентите взискателни, е чувството, че те тр€бва да практикуват професи€, ко€то изисква ангажимент към публиката.

ƒеканът на ‘∆ћ  допълни, че журналистическата професи€ не бива да се чувства застрашена заради изкуствени интелект. “ака перспектива е силно преувеличена, добави проф. ¬ълканова.

“€ е на мнение, че по-техническите детерминирани професии може да се трансформират, но професионалните роли на журналистите ще останат, тъй като н€ма изкуствен интелект с етика. ≈тическата страна на професи€та остава и ни свързва.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


32
ќще от ќбразование
ћатурите наближават: ƒи€н —таматов за очакваните резултати
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
25
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 дни
“ази говори за етика,ама те тъй наречените журналистически пл**з**мо**й зна€т ли изобщо що е това нещо,наречено етика?! ÷ензурата и политпропагандата плющ€т по всички медии с много малко изключени€,журналистите са политкоректни до отвръщение и отблъскване на зрителите и слушателите! “ъжна и жалка картинка!!! ƒобре е,че има интернет,за да получаваме достоверна информаци€ за света и Ѕългари€!!!
24
1
 
2
 
! ќтговори
јбе, та€ преди 5 дни
проф. ¬ълканова, осъзнава ли колко нелепо звучи на фона на това, което всеки вижда, че се случва. ј именно, случва се точно обратното на изброените от не€ суперлативи за професи€та "журналист".  акто всичко останало, журналистиката също е пострадала от ламтежа за пари. —ега пак се говор€т неща, които им е наредила "парти€та" - парти€та на глобалистите. ѕарти€та на глобалистите е наднационална, неформална организаци€, ко€то дърпа конците на повечето общественици.
23
0
 
2
 
! ќтговори
∆урналистическа... преди 5 дни
какво?! :D Ќе ставайте смешни... оп, къснооо! :D
22
2
 
1
 
! ќтговори
…ордан преди 5 дни
∆урналистите твърд€т, че √≈–Ѕ управл€вал 12 години. »» твърди, че √≈–Ѕ управл€вал 9 години и 10 месеца.  ъде е етиката?
21
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 дни
„е на кого му пука за етиката? »» ще унищожи човечеството, само че не виждам н€кой да го спира поради етични съображени€.
20
0
 
3
 
! ќтговори
иванова преди 5 дни
несъвместимо словосъчетание!
19
0
 
4
 
! ќтговори
–адослав преди 5 дни
Ќ€ма как джурнал€та да се сравн€ва с »», »» знае,че като пише стати€ за купени гласове тр€бва да напише и ко€ парти€ купува, а джурнал€та никога не пишат срещу шефа си Ўиши.
18
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 дни
“а€ пък! «а какво говори!? ∆урналистиката и етиката й отдавна умр€ха в Ѕългари€! ќстанаха само евтини драскачи на писани€ по поръчка срещу заплащане!
17
0
 
5
 
! ќтговори
ѕраво казва проблема преди 5 дни
ћедиите тр€бва да прав€т това и онова, амааааа.... не го прав€т!
16
1
 
10
 
! ќтговори
4 преди 5 дни
каква етика бе,братко?¬сичко е на хранилка при мутрите и —јў!¬сичко е антибългарско и порнографско!ѕълен батак!—рамуваме се от вас!
15
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 дни
“ова виц ли е? ∆урналистическа етика у нас н€ма, както и журналисти. ¬сичките са ми сирки, обслужващи двамата шишковци - Ѕуци и √уци!
14
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 дни
„уд€ се кои са ми по-гнусни политиците или наведените ми си р ки.
13
1
 
8
 
! ќтговори
јнгелина преди 5 дни
"∆урналистическа етика" ,както се казва :"такова животно н€ма",защото липсват нравствено -етични отношени€ по принцип между хората.
12
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 дни
Ќ€ма как да сравн€ваш нещо, което ти липсва, с »».
11
0
 
9
 
! ќтговори
¬асилев преди 5 дни
 огато една меди€ е частна собственост или се спонсорира ,то в не€ ще се публикуват и отраз€ват новини в интерес на виждани€та на собственика. јз “¬ новини не гледам.Ќе знаеш кое е истина или или лъжа.≈дна лъжа повторена сто пъти става истина.ўом държавата е овлад€на от мафи€та,то напълно нормално и медиите да са такива."—опата" играе ли,всичко друго е алабализъм.
10
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 дни
ѕолитик, ƒжурнаЋик и етика са две несъвместими неща.
9
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 дни
 акво е ‘ћ∆  и какво е журналистическа етика?
8
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 дни
“о ако питате »» той може да ви отрази и двете страни на всеки казус винаги, платената и поръчкова журналистика винаги отраз€ва тезата на който плаща. ѕресни примери тавана на цената на хл€ба и промените в закона за хазарта
7
0
 
0
 
! ќтговори
читалище зар€ преди 5 дни
коги у читалището дето оглавьвл войнищ от режисьорт за журналистическа етика, работата е сериозна.
6
0
 
9
 
! ќтговори
√еорги »лиев ћитев преди 5 дни
∆урналистика , етика морал , независст и демокраци€ ! ¬сичко това е несъвместимо със съвременннте български висшисти , които работ€т на длъжностите репортери и журналисти в –епублика Ѕългари€ .“очно обратното са особените български черти на населението на –епублика Ѕългари€ от български произход - алчност , арогантност , бруталност , безкрупулност , лъжа , лицемерие и хулиганизъм в поведението и действи€та си .  ато добавим и " селски€ и патроариархални€ " манталитет получаваме истински€т образ