Общо 44 висши училища няма да отворят днес

Обявеният от синдикатите протест пред финансовото министерство няма да се състои
20 май 2024 08:39, Елка Василева
39
Общо 44 висши училища няма да отворят днес
Снимка: архив, БГНЕС

В изпълнение на решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май ръководителите на 44 висши училища и университети обявиха 20 май за ден, в който за първи път от много години академичните институции няма да отворят врати с изключение за дейности с неотложен характер.

Обявеният обаче през изминалата седмица протест на 20 май от 11:00 ч. пред Министерството на финансите няма да се състои, съобщиха вечерта на 17 май от Синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ и от Синдиката "Висше образование" към КТ "Подкрепа", на брифинг в Министерския съвет.

Още по темата
В позицията от 17 май на Съвета на ректорите се казваше, че "това не е протест за заплати, а протест срещу потъпкването и поставянето в ъгъла на значимостта на образованието и науката". "Разглеждаме обещаните 39 млн. лева за индексиране на трудовите възнаграждения на академичния състав и 12% увеличение на възнагражденията на административните структури към университетите като първа, но недостатъчна стъпка в правилната посока. Това са пари, които са предвидени за висшето образование още в края на миналата година и е необяснимо тяхното забавяне до степен, да се налага да ги изискваме по такъв начин", се посочваше в документа.

В понеделник, 20 май, в 44 висши училища и университети няма да има учебни занятия и няма административно да се обслужват студенти, но във висшите училища ще се изпълняват тези дейности, които са неотложни и не могат да бъдат отменени, каза за БТА и БНР проф. д-р Миглена Темелкова - председател на Съвета на ректорите, вечерта на 17 май, на церемонията за връчването на наградите за наука "Питагор". Тя е ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи, и обясни тогава какви са тези неотложни дейности в университетите. Проф. Темелкова уточни, че това са дейности, които са свързани с научни журита, с държавни изпити и с други изпити, с журита за развитие на академичния състав и с клинични дейности в медицинските университети.

Сред тези 44 висши училища, които ще са затворени, ще има и частни университети, уточни проф. Миглена Темелкова. Тя съобщи, че всеки университет на сайта си ще публикува информация за това какво ще се случва на 20 май и какви неотложни дейности ще могат да бъдат осъществявани. Нека студентите проверят на сайта на своя университет, за да знаят дали ще имат занятия на 20 май, препоръча на младите хора председателят на Съвета на ректорите. "Ако студентите от някои от медицинските университети имат клинично упражнение, което е свързано с процес, който не може да бъде отложен за друго време, те няма как да не влязат в това клинично занятие", каза проф. Темелкова.  

Тя заяви, че "протестът на Съвета на ректорите не е свързан толкова с финансовите възнаграждения на работещите във висшето образование и това е една част от него. "Протестът ни цели да заостри вниманието на политиците към проблемите на висшето образование, които се трупат година след година и в последните три години ескалираха", коментира проф. Темелкова.

Според нея "няма последователна, няма целенасочена политика в областта на висшето образование и това е акцентът на този протест". Време е политиците да се обединят по темите за развитието на висшето образование, подчерта председателят на Съвета на ректорите и уточни, че ректорите на университетите "ще искат конкретни действия от политиците след изборите".

Отново на 17 май се състоя и брифинг в Министерския съвет, на който служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че е постигната договореност още 40,7 млн. лева да бъдат отпуснати за висшето образование, след среща с представители на синдикатите. Това е постигнато в резултат на разговори между вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова, с министъра на образованието проф. Цоков и с представители на синдикатите, уточни тогава служебният премиер.

Заслугата е на синдикатите, както и първия път, когато бяха отпуснати 39 млн. лева, за които ви съобщихме онзи ден. Казахме, че ще бъдат продължени разговорите и в резултат на тези продължени разговори можем да кажем, че има още 40,7 млн. лв., каза в петък премиерът Главчев и уточни, че средствата ще бъде осигурени за сметка на други разходи.

На брифинга Валери Апостолов от Синдиката "Висше образование" към КТ "Подкрепа" каза, че протестът, обявен за 20 май, се отлага, тъй като "първата стъпка е изпълнена". Синдикатите подчертаха също, че протестната готовност остава, докато не се реализират и следващите средства по Закона за висшето образование.

"Малко над 80 млн. лв. ще получат до дни държавните висши училища за увеличение на възнагражденията на академичния и неакадемичния състав от 1 януари и за вдигане на стипендиите на докторантите във всички университети, в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия (ССА) и научните институти към здравното министерство от 1 април. За отпускането на средствата Министерският съвет прие две постановления, като срокът за изпълнението им е 20 и 23 май", заявиха от ВОН-КНСБ. И отбелязаха, че "бързото и успешно провеждане на преговорите доведе до отмяна на обявения за понеделник, 20 май, протест. ВОН-КНСБ обаче остава в протестна готовност до 30 юни, когато трябва да бъде постигнато пълното изпълнение на всички постигнати договорености".

"Първото постановление на Министерския съвет (МС) е за вече наличните в бюджета 39 млн. лв. Те бяха извоювани от ВОН и КНСБ през декември миналата година между двете му четения в Народното събрание, тъй като внесеният от правителството проектобюджет не предвиждаше такава сума. Въпреки това до момента средствата не бяха отпуснати. Още в понеделник парите ще са по сметките на държавните университети. С тях със задна дата от 1 януари началната основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища - асистент, се вдига от 1810 лв. на 2100 лв.", съобщават от ВОН-КНСБ.

И уточняват, че второто постановление на МС е за договорените на 17 май със служебния кабинет нови 40,7 млн. "При вече начална заплата на асистент от 2100 лв., 7 млн. лв. от общата сума се заделят за запазване на настоящите съотношения на възнагражденията между отделните академични длъжности, като със задна дата от 1 януари те се увеличават с по 290 лв. Пак от началото на тази година заплатите на неакадемичните служители в университетите се увеличават с 200 лв., като за целта са предвидени 26 млн. лв. Останалите 7,4 млн. лв. са за вдигане на стипендиите на докторантите от 1 април. Те се разпределят по следния начин - за МОН: висшите училища - 6,9 млн. лв.; за БАН: 409 000 лв.; за МОСВ - НИМХ: 25 200 лв.; за МЗХ - ССА: 29 000 лв.; за МЗ: 48 600 лв., информират от ВОН-КНСБ.

Според синдиката, "общо 184 млн. лв. са необходими за повишаване на заплатите, за да се изпълни ЗВО, влязъл в сила от 1 април 2024 г. за държавните висши училища, БАН, НИМХ, ССА - за начална заплата на асистент от 2516 лв. (както предвижда чл. 92/ЗВО); начална заплата на длъжност с висше образование - 2013 лв. (чл. 53/ЗВО); начална заплата на длъжност със средно образование - 1610 лв. За НИМХ конкретно преговорите продължават за заплати и за статута, и за проекта за дейността, уточняват от ВОН-КНСБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от Образование
"Сега ще ти кажа как е правилно, после - как да го напишеш на изпита"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Ами да не отварят! преди 3 седмици
Имаме 53 или 54 висши училища. Ако наистина 44 не отворят врати, значи ще работят 9 или 10 университета. А трябва да са най-много 6 !!!
37
0
 
3
 
! Отговори
хора! преди 3 седмици
ХОРА! - отклонявате се от проблема!!! - За укрите има пари в бюджета, за българите НЕМА! - не са само тези, има и много други протестиращи с ниски заплати! - нас кучетата да ни ядят .....
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Главанакът раздаде наши пари, но университетите пак не отвориха! Не е ли провал този човек?
35
0
 
0
 
! Отговори
До 11 преди 3 седмици
Най-много публикации има професорката, която е председател на ректорския съвет...вижте. Потърсете ги.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като е време да раздадат дипломите ще отворат.Дотогава ида работят, и да не работят ,все тая.
33
0
 
6
 
! Отговори
Да знаеш цаката преди 3 седмици
До Ивайло Шопски - Днес е важно да вземеш бакалавърска степен. После "надграждаш" - слушаш няколкомесечен курс лекции във филиал на "университета" в Долно Нанагорнище и взимаш тапия за магистър по не-знам-какво. После присъстваш на друг подобен няколкомесечен курс в колежа в Горно Yйнo и вземаш тапия за втора магистратура. И вече си специалист с две висши образования!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Реалист - само че и там пращат тъмночервени дечица и внученца, за да изкарат по един спецкурс с продължителност 1-2 месеца и да вземат тапия, че са били слушатели на прочетените в рамките на този спецкурс лекции. После тук ти казват, че са завършили Харвард.
31
0
 
6
 
! Отговори
Не е трудно преди 3 седмици
За да бъдем според световната норма, броят на висшите училиша у нас трябва да се намали ДЕСЕТОКРАТНО. На 5-6 милиона население се полагат 5-6 висши училища. А ние имаме 53 !!! Ако ВУЗ-овете у нас останат само 5-6, тогава отпусканите от държавата пари ще са предостатъчно и за заплати, и за оборудване като в най-престижните западни университети.
30
0
 
6
 
! Отговори
Много важно! преди 3 седмици
Пак питам, за какво им плащаме на тези, които протестират днес? В България в момента има почти толкова студенти, колкото са зрелостниците, завършили средно образование през последните 4-5 години. Това е несериозно, като се има предвид нивото на подготовка на 80% от абитуриентите ни. Защо хрантутим тази огромна пасмина от преподаватели? НАЙ-ДОБРЕ Е НОРМАТА ДА БЪДЕ "МАЛКО КОЛИЧЕСТВО, НО С ВИСОКО КАЧЕСТВО" - това да важи за броя на студентите и на преподавателите в държавните висши училища.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Срам и позор!
28
0
 
8
 
! Отговори
Време е за промяна преди 3 седмици
Водят се фиктивни лекции и упражнения. Изпити се организират формално, но как се взимат масово, се досещате. Много професори и доценти, но само на хартия. Повечето не знаят да си напишат името, но са с връзки уредени на длъжност. По-малко университети, но за сметка на това качеството да се повиши. Да се спрат раздаването на дипломи на хора, които не са посещавали университет.
27
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
До ненужниВсе червеното ви е виновно за всичко. Видяхме колко са подготвени и тези от Харвард! Там нали не е имало червено пъпкуване?!
26
0
 
12
 
! Отговори
Бизнесмен преди 3 седмици
Щом няма да отворят врати, да си отворят дупетата преподамателите в университетите. Така правят истинските академици и професори. Честит 20 май на работещите в университетите. Като че ли, те са наистина повече от студентите.
25
1
 
5
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 седмици
Честит празник на студентите. Така е казал другарят ив на тези от БКП преди много години, по повод на 8-ми март. От мен, ца всеки студент университет. За всяка студентка, по двама преподаватели. Може и академици да са като бившана им премиерка Денков. Хайде, да им е честит 8-мши март 2024 г.
24
0
 
6
 
! Отговори
Ивайло Шопски преди 3 седмици
Хвали ми се, че има две висши+ магистър,...Сядам да беседвам с него по определена тема, и се започва едно... амиии,..ъъъъ, това, онова ,купешки фрази вкарани в клиширана мисъл, с една дума - нищо свое... много от младите за съжаление имат изключително беден речник. За това и нивото им в общуването е такова. Това са ми наблюденията, уважаеми.
23
4
 
5
 
! Отговори
Нане преди 3 седмици
Мъ де се загуби май видният представител на тия мрънкалници, очилатият денкоглу.... ===)))
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
кат гледам на акад. денков нивото, представям си тези с по- ниски титли как са...
21
0
 
9
 
! Отговори
Академиче Ревалски-Б преди 3 седмици
По съветски образец, ний академиците получаваме ДОЖИВОТ ТЛЪСТИ ПЕНСИЙКИ= ЕДНА ДЕПУТАТСКА ЗАПЛАТА!? Дянков ряпа да яде...някои от нас вече се на-акват , ходят с памперси...но трупат скромни депутатски заплатчици....направо сме за ожалване....
20
1
 
12
 
! Отговори
ненужни преди 3 седмици
Висше няма - има нисше.Няма наука , а неука.Съжалявам другари, но след 80 г червено пъпкуване в системата просто тя е един голям червен балон.
19
1
 
6
 
! Отговори
Мрънколай и Киро преди 3 седмици
Таз Темелкова та много проста женица бряг...в SCOPUS няма ни една публикацийка, ни едно цитиране...къде е хукнала!?!?