Проф.Сава Димитров: Политиката не трябва да се намесва в образованието

Намалява броят на завършилите висше, няма и свежа работна ръка
20 май 2024 15:28, Инна Ангелова
8
Проф.Сава Димитров: Политиката не трябва да се намесва в образованието
Снимка: БГНЕС

Ректорът на НМА “Панчо Владигеров” проф. Сава Димитров сподели, че системата на висшето образование е до такава степен политически зависима, че не може да функционира самостоятелно. Желанието на Съвета на Ректорите е системата да бъде независима от смените на политици и смяна на политики.

Проф. Димитров допълни, че "този протест не е само за заплатите, този протест е за системното недофинансиране на основни дейности в университетите. Социалният протест е само елемент". В интервю за БНР той даде пример с инструментариума и материалите за работа.„Химическите препарати, необходими за такива дисциплини, се налага да се купуват по международни проекти, тъй като университетът не може да ги осигури поради липса на финансиране. Проблемът със заплати да се разглежда като част от финансирането на един университет“, каза ректорът на Музикалната академия.

Той сравни положението на нашите университети с европейските и даде за пример Германия, където музикалните инструменти се подменят автоматично веднъж на седем години. В Швейцария държавата също ги финансира. У нас някои от инструментите в Музикалната академия са на 30-40 години.

Проф. Димитров не пропусна да благодари на синдикатите, които са доста активни и ги определи като “лост”, който оказва влияние върху управляващите. Ректорът допълни, че исканията са за мащабно развитие на системата. Това означава, че тя се реформира непрекъснато отвътре. Колкото повече се бърка в един приет план и бъде трансформиран, това дава една несигурност и нестабилност в системата, а тя е консервативна и дава резултати след няколко години“, коментира проф. Димитров.

Според него един от големите проблеми на системата за висше образование у нас е привличането на чуждестранни студенти, заради лошо рекламирана образователна системата. „Броят на децата, завършили висше образование, е драстично нисък и няма да можем да осигурим системата на работната ръка в България. Всъщност най-важният ресурс е това, което можем да вземем отвън, да привлечем чужди студенти, не просто да платят такси, а да бъдат привлечени да работят в страната. Затова трябва ясна и точна политика“, препоръча проф. Сава Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Образование
48% от кандидатстващите деца в София не намират място в забавачките
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как иначе ще си купуват избиратели за по няколко кебапчета.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оставете образованието!! А защо вкарват напълно невинни хора на доживотен затвор от ПРОКУРАТУРАТА?
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цял професор пък май не е чувал за демография. При управлението на гербавите раждаемостта падна драстично. Сигурно е от хубав живот и затова хората не искат да имат деца. Раждат се по 50 -60 хил. деца годишно. Една трета от тях приключват между 4 и 7 клас.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези феодални аристократчета много ги е срам от държавата, когато са богати, но когато обеднеят първи тичкат при политиците за пари.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Професор, професору око не вади.
2
0
 
7
 
! Отговори
ФЕН преди 3 седмици
Титлата професор наследствена ли е ?? Първи професор : Сава Димитров,втори : Митко Савата, и пак професор Сава Димитров ?!?!?!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоз господин мноу некоректно се изказва! Нямало да има работна ръка. Не е работна ръка, а крепостни селяни работещи за без пари. Кой нормален ще иска да е част от тая "система на работната ръка"? Я се разходете до Терминал 1 или 2 и вижте къде е ръката! Там където плащат като на нормални хора. Не тук в робовладелския строй.