Проблем с образованието, учениците не знаят как да учат

Неграмотността е не само обществен, но и икономически проблем
8 юли 2024 13:13, Инна Ангелова
37

От доклад на Сметната плата става ясно, че с всяка следваща година качеството на образованието в училище се влошава, а над 60% от семействата пращат децата си на частни улици. Неграмотността е не само сериозен проблем, но и риск за икономическото развитие на страната.

Ангел Георгиев от Приложна академия за образование смята, че частните уроци са налице, защото родителите искат спокойствие, че детето ще влезе в заветното училище. Той е на мнение, че децата от 7-ми клас имат един опит - в конкретен ден и час отиват на национално външно оценяване.

Езиковедът д-р Павлина Върбанова коментира, че явно образователната система не е ефективна в този момент. Според нея твърде много часове са предназначени за преподаване и твърде малко за упражняване на вече усвоените знания.

"Хубаво е, че се мисли в тази посока. Министър Цоков заяви, че вече се работи по нова визия за учебните програми. Изпразнихме от съдържание думата "визия" и тя звучи кухо. Притесненията ми са свързани с краткосрочността на последните политически кабинети", посочи тя за Bulgaria ON AIR.

Д-р Върбанов подчерта, че не си даваме сметка какво се прави в неелитните училища. Там учениците не постигат високи успехи. Там липсва заинтересованост от учебния процес - че трябва да се влезе в клас. Според нея развитието на децата се забавя още в детската градина. Децата на 3-4 години вече нямат елементарни речеви умения.

"Речевите умения започват да се развиват в семейството, не можем да очакваме училището да ги развива на 7-годишна възраст. Много необходим е държавен образователен стандарт, за да можем да дръпнем напред", заяви езиковедът в предаването “България сутрин”.

Дисциплината също е сред основните проблеми, допълва журналистът и учител по БЕЛ Доротея Николова. Тя споделя, че е трудно да накарат учениците да чуват какво се говори в клас. Според нея проблемът е базов.

"В малките класове децата трябва да се научат да учат. В едно бързане и залитане към това всичко да бъде дигитално, децата не успяват да изградят ключови умения, за да могат да се образоват - за четене и за писане", каза още Николова.

Според нея учебната програма е разхвърляна, а вкъщи е ролята на родителите да подкрепят децата, когато им е трудно и не искат да пишат домашни.

"Oбазованието е лакмус какво се случва в обществото. Има разпад, който трябва да спрем. Няма ясни правила какво ниво трябва да си постигнал в един клас. Твърде лесно позволяваме човек да премине в следващо ниво. Трябва стандарт, който да засяга голяма част от институциите и той да се спазва", категорична е Николова.

Ангел Георгиев добави, че една от обратните връзки от учителите от малки население места е следната: "За пръв от 20 години имаме обучения". Тези учители казват, че искат да се развиват като умения и знания, за да бъдат по-адекватни в работата с децата.

Той отбеляза, че технологиите са инструмент, който може да помогне на учениците, но по-важното е да помагат на учителите да направят така, че да се изисква от децата да положат усилия. По думите му нашите учители са по-дигитално подготвени от колегите си в ЕС, но изцяло онлайн образование не може да работи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Образование
МОН иска нова визия за образованието: Маха излишни понятия, ще изгражда умения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
7
 
! Отговори
Поредната платена преди 1 седмица
статия..Оплюват се децата, родителите и учителите...А всъщност е виновен МОН, който изпълнява всякакви нареждания на чужди НПО-та и се прави експерименти с образователната система.. Последната идея е да се махат "понятия" и да се изграждат "умения", голяма смешка..Всъщност липсата на понятия ще доведе и до липса на умения..
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как ще знаят как да учат като още в детските колички майките им пъхат телефоните в ръцете, за да си пият на спокойствие кафето.....
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Учениците са клиенти на образователната система. Те поръчват музиката, учителите са обслужващият персонал на клиентите.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много матриал е и учители не може да смогне за 40 минути. Ако не се готват задочно няма да успеят. Или трябва да се ореже матриала или учениците трябва да се натоварват много повече. Няма други решения.
31
3
 
7
 
! Отговори
до възмутен родител преди 1 седмица
Точно така е!Аз също съм родител ама работя и с учители и знам как е.Учителя на практика няма авторитет и ученика си прави каквото иска.Учителя е звероукротител.Когато обаче са частни уроци-учителя веднага казва:Що даваш пари след като не учиш-и резултата е налице.С други думи - в училище няма никакъв авторитет и едно е цял клас а други е частен урок очи в очи.Ученика няма къде да мърда-иначе се крие из класа...
30
6
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 1 седмица
До Възмутен родителДА ЗАБРАНЯТ ЧАСТНИТЕ УРОЦИ!
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обаче знаят и проявяват всички съществуващи пороци на планетата
28
0
 
4
 
! Отговори
sherlock преди 1 седмица
...."семействата пращат децата си на частни улици(????!!!!)"
27
0
 
8
 
! Отговори
ми да преди 1 седмица
Ето и тук, в статията вече час и половина седи потвърждение, че проблема не е от сега - ... частни улици...Редактора да не е в отпуск за частни УРОЦИ?
26
0
 
6
 
! Отговори
Потрес преди 1 седмица
...учениците не знаят как да учат... А учителите знаят ли как да обучават ? А родителите на тези деца могат ли да учат ?
25
3
 
6
 
! Отговори
Възмутен родител преди 1 седмица
Как така в класната стая детето ми "толкова може", а на частния урок "има потенциал, който трябва да се развива"?Как така един учител в училището преподава по един начин, а на чстния урок по съвсем друг?
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами и ти ако влизаш в час системно надрусана кът учениците, едва ли шъ научиш нещо, мъъ, лелче! -)))
23
2
 
11
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 1 седмица
ДА ПРЕМАХНАТ ПРАВОТО НА УЧЕНИЦИТЕ ДА МИНАВАТ С ДВОЙКИ В СЛЕДВАЩ КЛАС!ДА ИМА ОЦЕНКА ЗА ПОВЕДЕНИЕ!
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
за проблема с образованието вината,изцяло на мон всеки ден измислят новиглупости за да учиш и накрая да останешпак невеж и незнаещ
21
2
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 1 седмица
По мое време учителите учеха децата как да учат,сега май са се променили нещата..
20
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
Чувала съм да казват, че за ученето си трябва акъл.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чак сега ли го разбрахте?
18
1
 
6
 
! Отговори
Ббб преди 1 седмица
Тая ли знае.. Тя май не знае как да се гримира и държи пред камера.. Не прилича на някоя да дава акъл на младежите.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така става, когато нямаш критично мислене и въобще липса на мисил и изпълняваш като бот свичко, което ти се каже от медиите и властите.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ей лош материал бре начи. Учители слънчице, а децата не стават. И политиците ни слънчице, а народа лош материал. И все така!