Празнуваме Малка Богородица

Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е сред 12-те големи християнски празника
8 сеп 2006 08:42,
Празнуваме Малка Богородица
Снимка: Булфото
Българската православна църква отбелязва днес големия християнски празник Рождество на Пресвета Богородица - един от трите най-големи Богородични празници.

Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е сред 12-те големи християнски празника, известен в народната традиция като Малка Богородица.

Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

Родителите на Дева Мария - Йоаким и Ана, били вече престарели, но нямали деца. Смятайки, че греховете му са причина за бездетството им, Йоаким се отправил в пустинята, където се отдал на пост и молитва.

Жена му Ана пък, упреквайки себе си, се обърнала с гореща молитва към Бога да ги дари с дете, като му обрекла бъдещата си рожба. Внезапно й се явил Архангел Гавраил и й открил, че ще роди благословена дъщеря, чрез която целият свят ще получи спасение. Архангелът се явил и на Йоаким в пустинята и му съобщил за бъдещото рождение на Пречистата Дева.

Православната църква приема, че на 9 декември станало зачатието на Света Ана, а девет месеца по-късно се родила дъщеря им, която по Божията повеля била наречена Мария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание