Румънски учители удариха рамо на нашите

Преподаватели от Гюргево прекосиха Дунав мост, за да изразят подкрепата си към колегите си от България
6 окт 2007 10:28,
137
Румънски учители удариха рамо на нашите
Българските учители посрещнаха румънските си колеги със знамена. Снимка: Булфото
Преподаватели от Гюргево прекосиха Дунав мост, за изразят подкрепата си към колегите си от България.

За справка, средната заплата на един учител в Румъния от следващата година ще бъде 500 евро, а преподавателите в университета ще взимат над хиляда.

У нас, ако учителските синдикати успеят да се договорят с правителството, заплатите ще стигнат 500 лева.

Първият ден от преговорите между министерството на образованието и стачкуващите се провали.

Министър Даниел Вълчев предложи 32-процентно увеличение на заплатите от нова година, но учителите не се съгласиха.

Те държат заплатите им да бъдат увеличени поетапно с по 25% така, че в средата на следващата година да имат реално увеличение на доходите спрямо сега със сто процента.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Май е крайно време да започнем да гласуваме според това как управлението на дадено правителство се е отразило на нас самите, на семействата ни, а не какви били партийните програми, кое било по-добро за страната и тем подобни спекулации, които почти никога не се покриват с последващата реална политика. От много гледане на глобалното, май обслужваме всички други интереси, но не и нашите собствени..
15
0
 
0
 
! Отговори
свд преди 16 години
Вие румънците,не ги гледайте,гледайте си във вашето канче!Ще ми се сравнявате с Румъния,къде отивате вие,да не сте мръднали? Румъния има нефт,ние не,това 1.2 Румъния има верни приятели и съюзници,Франция например,ние нямаме,нито приятели,нито съюзници.3 Румъния има 23 млн население,голям% от което в трудоспособна възраст,България има 7,5 млн,1/3 от които пенсионери и те ще стават все-повече. 4,може би най-важно,Румъния има производство,има износ-в Румъния има заводи на Рено,произвеждат самолети,влакове,технически съоръжения,износ на оръжия/иракската армия е с румънски калашници,например/.А ние какво производство имаме,никакво,какъв износ-никакъв/изнасяме само ***,нищо друго/.При това положение как българските учители,да получават заплати,като румънските,това е абсурд,не е възможно,дори на теория.В Румъния учителите може и 1000 евро да вземат,но там ситуацията е друга,в България при тази стагнация,липса на производство и износ,огромен брой хора в пенсионна възраст,а и други,които не работят,при тази като цяло неблагоприятна икономическа ситуация,как да се вдигнат заплати,и то на такъв огромен брой хора 130000 учители,да не говорим за други слоеве-горски,лекари,инженери,научни работници. За всеки разумен човек е ясно,че това няма как да стане и при най-добро желание от страна на правителството. Всички,които искат увеличение/не само учителите/,да помислят трезво и реално,и ще се убедят,че такива искания са абсюлютно неизпълними,и са изцяло в сферата на научната фантастика. При сегашната ситуация 100% увеличение на заплатите на учителите,може да стане само,ако се съкратят половината от тях,друг изход няма,който има глава да мисли!
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ааааааа -не! Да не ходят! Ако отидат, кой ще направи от тебе човек бе-австралопитек такъв:-)
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Само че посвета за същата работа, като в тия фирми, плащат не 700-800 а 2000-3000 EUR. Така, че не давай за пример такива фирми, в които хората също са прецакани!
12
0
 
0
 
! Отговори
best for the best преди 16 години
Като не им харесват заплатите са отиват в Румъния учители или да си сменат работата .За мен това не са учители а сбирщина *** упражняващи тази професия .Искат нищо да не правят и пари да взимат няма ли закони в тази държава всички си имат трудови договори подписани от тях .На какво може да научат децата като са толкова глупави и предпочитат нищо да не правят за 300- 350 вместо да работят за 700 800 примерно има фирми който търсят работници за такива заплати но не могат да намерят .
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Много ама ужасно много се краде от българските политици и за това няма пари за заплати.Това е елементарната истина с каквито и модерни фрази да я изказваш това си е истината. Просто много крадат на всички нива.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"....Доста робство и тиранство - всички на оръжие...."
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Много важно кой бил корумпиран, в какви коли се возел, какви фирми имал и какво било досието му..Те да нахранят народа си и да му създадат условия да се отблъсне от дъното, пък нека са си корумпирани.. 20 години вече се съобразяваме с макрорамки, непопулярни икономически мерки, тайнствени оправии на държавата.., а всъшност все по-трудно успяваме да се вместим в микрорамката на семейния бюджет.. Хайде да си гледаме и отстояваме повече собствените интереси, в собствената паничка и по-малко да надничаме в съседния казан.. Да се погрижат за народа си.. Иначе корупция има по целия свят..
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Вече сме в ЕС и все нямало пари,и народа става все по-беден,а живота все по-скъп....накъде отиваме...Ръмуния се издига нагоре,а ние....Басии алчните политици,заслужават по един куршум и това е....за нищо не стават.Жалко е.
7
0
 
0
 
! Отговори
lidis преди 16 години
Ne samo Rumania-syal svyat se vazmush6ava ot korupsiata na Pravitelstvoto ni-viz 4uzdata presa! VUN OT PRAVITELSTVOTO STARITE,KORUMPIRANI,NOMENKLATURNI MINISTERI I AGENT GOCE-KAKVO 4AKATE-SVETA LI DA GI IZGONI?
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Точно! И как това дето учителите са си в правото чак от Румъния се вижда, но не и от наште заблудени политици.
5
0
 
0
 
! Отговори
75 преди 16 години
Браво,на румънците за солидарността, въпросът е те като стачкуваха какво направихме ние?
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
време е интелектуалците да направим наказателен вот на тези от тройната коалиция и ГЕРБ
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
500 EUR vs. 350 Лева ?! Румъния vs. България ?!Ами факти.. Нека всички си направят изводите..А преди няколко години с Румъния бяхме на едно дередже..Кога изостанахме? Кой ни управляваше? Защо го допуснахме?
2
0
 
0
 
! Отговори
Aragon преди 16 години
Те държат заплатите им да бъдат увеличени поетапно с по 25% така, че в средата на следващата година да имат реално увеличение на доходите спрямо сега със сто процента.Тоест - сега получавам 250 лева нето, а предявявам претенции за 500 ЛВ. Мисля, че е абсолютно нормално. http://goethegymnasium.blogspot.com
1
0
 
0
 
! Отговори
eeeeeeeeee преди 16 години
БРАВО! браво на румънските учители!БРАВО и на българските!За първи път това съсловие се обединява и дава урок на цялото общество!!!!