2000 училища може да останат без интернет

Заради забавянето на процедурата за избор на фирма, която да поддържа информационната система
10 юли 2008 13:16,
25
2000 училища може да останат без интернет
Снимка: Булфото

Близо две трети от българските училища могат да останат без интернет и да отпаднат от онлайн образователната мрежа. Причината е забавянето на процедурата за избор на фирма, която да поддържа и управлява цялата информационна система.

В момента за 24-часовото й наблюдение и управление се грижи консорциумът „Училища онлайн”. В него влизат БТК, „Ларексо”, „Телелинк” и „Парафлоу комюникейшънс”.

Договорът с консорциума обаче изтича на 20 юли тази година. Мрежата е изградена по поръчка на образователното министерство.

Като официална институция правата на собственост упражнява Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

Агенцията е тази, която е трябвало да обяви конкурс за избор на фирма по поддръжката. До момента обаче това не е направено.

Информационната система осигурява интернет, електронна поща, достъп до учебно съдържание и сайтове на около 3000 училища.

Процедурата при обявяването на конкус отнема поне два месеца. Докато се изчаква решението за съдбата на системата, заради липсата на техническо обслужване, от мрежата поетапно ще започнат да отпадат училища.

Очаква се общият им брой да достигне близо 2000. Чисто технологично не е ясно кога ще могат да бъдат включени отново.

Някои училища в големите градове на страната вече търсят самостоятелно възможности за доставката на интернет за новата учебна година през есента. По-голямата част обаче няма да могат да се справят със ситуацията заради липсата на пари и технически ресурс.

Най-засегнати от спирането на образователната мрежа ще са училищата в по-малките населени места, в отдалечените райони и учебните заведения за деца, лишени от родителска грижа или от социално слаби семейства.

В тази група влизат близо 70% от училищата.

По официални разчети всяко училище плаща по 27 лв. на месец за ползване на мрежата. Специалистите са изчислили, че благодарение на техническото решение за нейното изграждане, управлението и поддръжката й е на цената на една баничка на ден за всяко школо.

Заради липсата на навременни административни действия ще бъдат нарушени основните принципи и цели в Националната стратегия за въвеждане на информационните и комуникационни технологии в училищата - равен достъп на всички деца и преподаватели до глобалното интерент пространство, интерактивно учебно съдържание, безплатна електронна поща и технически средства за лесен обмен на знания и колективна работа.

Националната образователна мрежа на училищата включва всички учебни заведения в страната. Общият брой потребители е близо 1 милион души. Това я прави най-голямата виртуална частна образователна мрежа в света от ново поколение, твърдят от консорциума, който се грижи за поддръжката й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Pako преди 15 години
Мисля че липсата на Интернет за 2-3 месеца въобще не е оправдание за дебилщината на днешните ученици...
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами ти като си учил по време на Мезозоисйката ера не означава че всички трябва да учат по същия начин.Жалкото е че сме страна член на ЕС а няма Интернет в училищата което е просто смешно , както също е смешно че още се правят презентаии на хартиени табла като преди 50 години , упраженията за слушане по езици се пускат на касетофони набор на баба ми , а чиновете още си спомнят избирането на бай Тошо за главен секретар.Абе тъжна история е нашето родно образование :)
2
0
 
0
 
! Отговори
Pako преди 15 години
За мен това е поредната потресаваща новина как е възможно без Интернет ами сега какво ще правят учениците по цял ден в училище без Интернет...ГОРКИТЕ спомням си как преди преди много време когато ни спираха Интернета в моето училище отивахме в лятна ваканция... и ни ляха куршум в къщи ... ми то не можеше да се учи без Интернет как ще общуваш с учителите ако не през Skype или ICQ просто не става... абе ба.си статиите има понякога направо да се чудиш да се смееш ли да плачеш ли... :)) оп засмях се да ме прощавате акъпи ученици.
1
0
 
0
 
! Отговори
dodo преди 15 години
" Някои училища в големите градове на страната вече търсят самостоятелно възможности за доставката на интернет за новата учебна година през есента. По-голямата част обаче няма да могат да се справят със ситуацията заради липсата на пари и технически ресурс."т`ва кой го казвавсеки може да си наеме студент/и като технически ресурси да си плаща "баничката"и нЕкой сеща ли се колко струва на данъкоплатеца услугата на консорциумащот не си спомням;)