93 дни работим за себе си, останалите – ангария

25 дни бъхтаме за ДОД, 21 дни – за да се напълни държавната хазна с акцизи, 25 дни – за местните данъци, такси и мита
28 яну 2009 16:46,
51
93 дни работим за себе си, останалите – ангария
Снимка: Булфото

147 дни българинът работи, за да осигури приходите в държавния бюджет, каквито са планираните за 2009 година. Това се отбелязва в анализ на Института за пазарна икономика.

Най-много време отделяме за попълване на хазната с ДДС – 46 дни през 2009 г. Следва времето, което
отделяме и ще отделим, за да дадем своя принос към социалното и здравно осигуряване – 30 дни.

25 дни работим за данък общ доход и корпоративния данък, 21 дни – за да се напълни държавната хазна с акцизи, 25 дни – за местните данъци, такси и мита.

С оглед на преобладаващото време, което българинът отделя от трудовото си ежедневие за държавния бюджет,
Институтът за пазарна икономика лансира идеята 27 май 2009 г. да бъде обявен за ден на свобода от правителството.

На тази дата само символично българите ще спрат да работят за правителството и ще се трудят само за себе си. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
az преди 15 години
Тук си безумно много в грешка. Заплатата се определя на база всички разходи за работника, така че ако работодателя ти внася пълна осигуровка, то тогава заплатата която ще ти дава няма да е 1000, а ще ти е 800. Нали се сещаш, че няма безплатен обяд, пък и работодателя трябва да е на печалба. А когато те осигурява на 300 лв. осигуровката до 1000 си я поделяте, а за теб остава далаверата, че ще платиш по-малък данък. Но в толкова крадлива държава толкова.
9
1
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 15 години
хайде сега да не си говорим за укриване. Ти ако си пич, защо приемаш да работиш на 300 лева договор, и да не ти се прибират 16% осигуровки?ако наистина искаш да си точен, ще приемеш да си работиш на 1000 - 1500 лева (колкото средно получават строителните работници в София), ще си плащаш данъка и осигуровките и всичко ще е точно. Ако приемеш да работиш на 300 лева, то точно шефът ти ще плаща изцяло осигуровките и данъка, а ти взимаш чисти пари.Защо не каза нищо и за акцизите, които са свързани най-вече с алкохола и цигарите - ами много скъпи ги били направили. ами те затова са скъпи - за да не ги ползваш. Защото колкото повече пушиш и пиеш, толкова повече утежняваш и здравната система, защото рискът от заболяване е по-висок. и пак за корпоративния данък и укриването. Сам си противоречиш. Ако корпоративния данък се плаща дори и косвено от работника, а собственика укрива доходи (плаща по-малко данъци) той по този начин явно ти прави услуга, като ти спестява този "косвен" данъки още нещо като пропуск в статиятаНищо не се споменава за такса смет и за местните данъци (явно те не утежняват дохода)
8
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Еййй и ти да кажеш нещо и то простотия.. ти явно си шеф... тоя корпоративен данък идва от фирмите... а обикновения гражданин къде работи... в тях... от там на феша от там той в хазната... за социалните осигуровки се отнася същото... и пак шефовете като поукрият някой данък пак скатават повече от служител, работник и т.н)
7
1
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 15 години
допълнениедо 2008, всеки доход над 600 лева на месец, се смяташе за супер висок и се облагаше с 24%. Сега облагането е с 10%. Вие смятайте дали разполагаемия доход се е увеличил, или не.
6
1
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 15 години
Някои хора, като не могат да работят явно правят анализи. но и те са толкова качествени, че стават само за тоалетно четиво и за пълнене на главите на хората с глупости. само на първо четене забелязах голяма глупост. 1. Как така хората работят за корпоративен данък?Корпоративния данък се плаща само от юридически лица, не от физически.2. Над половината от социалните осигуровки, които са с най-голяма тежест в облагането на трудовия доход, се плащат от работодателя (пак юридическо лице, а не служител, работник и т.н)3. Акцизи - ами ако не искате да работите за акцизи, може да спрете да пиете кафе, да купувате луксозни стоки, алкохол и цигари. 4. ДДС - не съм сигурен, тук може все пак "анализаторите" да са си направили труда да махнат ДДС платено от юридически лица, без право на данъчен кредит (да кажем за МПС).
5
1
 
3
 
! Отговори
Солидарен длъжник преди 15 години
Ако поне един ден в годината се събудим без политици на сутрешното кафе и новините са посветени на всички нас които издържаме ПОЛИТИЦИ, ДЪРЖАВНА АДМИНИСТАЦИЯ, ПОЛИЦАИ, УЧИТЕЛИ, ВОЕННИ, и плащаме коктейли, подаръци, командировки и вскички останоли,,придобивки" на властимащите, то 27 май 2009 би бил ден на всички НОРМАЛНО-НЕНОРМАЛНИ ХОРА, които все още обитават ТЕРИТОРИЯТА наречена БЪЛГАРИЯ...
4
1
 
3
 
! Отговори
paco преди 15 години
e na toya den 6a si remontiram poloto namerih i kniga v neta v zamunda-polo90-94g
3
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
През османското робство ангарията е била регламентирана строго като време и само за определени земеделски дейности. В полза на спахията е била определена на три дни.
2
1
 
3
 
! Отговори
bfbf преди 15 години
po mizerstva6ta darjava ot tazi nqma,palni mizernici sme.vseki ni krade,koi kak moje
1
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
и сега ако кажете,че през османското робство е било зле-ще излъжете.така е като не знаете на кого да робувате.