10 години от ареста на българските медици в Либия

На 24 юли 2007 г. седмината бяха освободени от затвора и се завърнаха в България
9 фев 2009 07:14,
21
10 години от ареста на българските медици в Либия
Снимка: Булфото

Днес се навършват 10 години от арестуването в Либия на 21 български лекари и медицински сестри от болницата в Бенгази по подозрение в участие в заразяването с вируса на СПИН на 393 либийски деца.

На 7 февруари 2000 г. към шест от българските медици – Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, д-р Здравко Георгиев и на палестинеца д-р Ашраф ал Хаджудж, е предявено обвинение в умишлено причиняване на епидемия на СПИН.

На 17 февруари 2002 г. Народният съд на Либия решава, че не е от неговата компетентност да се произнесе по обвинението срещу шестимата медици. Отпада най-тежкото обвинение - заговор срещу държавата.

На 26 август 2002 г. Обвинителната камара в Бенгази решава да предаде дело 213/2002 г. в Наказателния съд и разпределя обвиненията срещу шестимата медици в четири основни групи - по заразяване със СПИН, по валутни престъпления, по нарушаване на моралните норми и по производство и употреба на алкохол.

На 6 май 2004 г. Наказателният съд в Бенгази осъжда на смърт българските медицински сестри и палестинеца Ашраф. Д-р Здравко Георгиев е осъден на 4 години затвор и 600 динара глоба за неправомерно опериране с чужда валута.

На 17 юли 2007 г. Висшият съдебен съвет на Либия заменя с доживотен затвор присъдите на българските медици.

На 24 юли 2007 г. с посредничеството на президента на Франция Никола Саркози, на тогавашната му съпруга Сесилия Саркози и на еврокомисаря по външните отношения и европейската политика Бенита Фереро-Валднер, българските медици и палестинският лекар (от юни 2007 г. - с българско гражданство) са освободени от затвора в Либия и се завръщат в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
32
 
! Отговори
актуал преди 15 години
По-добре пишете за това как Гоце наруши в Русия Конституцията ни, как прокуратурата, със смъртта на арестанта (прокурорски свидетел) с качулка в колата на МВР, получи недвусмислен намек да не се рови много-много в работите на организираната престъпност , че...
19
8
 
32
 
! Отговори
BG преди 15 години
таман малко ги позабравих, ама нейсе!
18
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
кога ще ги обявят за светици.То май само това остана дето не са им го дали.А да- трябва като на активните борци против фашизма и капитализма привилегии да ползват и децата им.Ега си простия президент.
17
8
 
32
 
! Отговори
НИКОЛА СТОЯНОВ РУСЕ преди 15 години
За някои е статистика,за други - ''потърпевшите'' е бензин в огъня това припомняне.
16
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
В Либия открай време нашите варяха ракия,а жените...И либийците го знаеха много добре!Просто либийците ни смятаха за приятели и търпяха щуротиите на нашите!В Мароко,например,изритаха учителките щото заработваха на пристанището.С триста зора ги върнаха,но с условие да бъдат с мъжете си!И когато дойде тежката зима,Кадафи изпрати цял танкер петрол без пари,просто помощ за приятелите!Тогава желю отказа танкера без обяснения,а децата ни стояха на студено!Този знак на неуважение го обиди и той реши да си го върне.Нататък всичко е ясно!За Спин-а нямат вина,и той много добре го знае!Но за алкохола и женските щуротии е прав!И нашите това много добре го знаят!
15
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Невинни или не,аз се радвам,че си се прибраха обратно в България.Изобщо за всички българи,попаднали в подобни положения извън България,дано в бъдеще има подкрепа на нашето външно министерство или други хора,макар и небългари при това колкото по-своевременна,толкова по-добре.
14
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Някой знае ли дали делото е конфиденциално и как мога да се снабдя с информация за него? Интересно ми е просто. Иначе така и не повярвах в невинността им по отношение на обвинението. (може би защото съм потърпевш от подобно дело...)
13
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Ето за какви хора става дума: осъдени за валутни и морални престъпления и за производство на алкохол. Ето за какви хора платихме да бъдат освободени. Ето кави хора напрвихми почтенни граждани. ПРОКЛЕТИ ДА СА ТЕЗИ НАГЛИ АЛЧНИ ПРЕСТЪПНИЦИ!
12
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
тези сега материал ли са или не,това е по-важно.ако са за бойко значи не са
11
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
ili chast ot istinata!"LIBIISKA VRAZKA" ot Grigor Lilov
10
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
az pik si misla ce sa si vinovni nasite pisman medici ;za pari vsicko moje da se ocakva da napravat gospod da ni pazi ot takiva medici ;poneje sa sviknali v bg da im butame po djobovete parickite ako ne nikoi ne te poglejda ;
9
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
..предлагам да стане национален празник.Също така смятам, че е редно да се вмъкне един куплет в химна за тези мъченици за отечеството. Освен тва е време вече да влязат в учебния материал по българска история.Може да кръстим някоя болница на тях, даже повече от една.Защото съдейки по неадекватните ни медии, това са "българските медици". Не тези, дето всеки Божи ден ни спасяват животите анонимно в българските болници, а тези герои-мъченици, които със сетни сили си обзавеждат дарените апартаменти и се чудят (и това си е мъка...), как да изхарчат дарените пари, които им се изсипват от наште джобове (говоря за опростените данъци и здравни осигуровки, които ние, незалужилите българи, чинно си плащаме всеки месец от джоба).
8
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
I milioni da im dadat pak ne mogat da varnat tezi zagubeni po zatvorite godini.A palestinecat izleze nai hitar .evala a6kolsum
7
8
 
32
 
! Отговори
ivo преди 15 години
ne sa 10godini,a9
6
8
 
32
 
! Отговори
kirooooo преди 15 години
На кой му пука за тия неблагодарници? Още трябваше да са си в Либия!
5
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Аз предлагам на теб да ти издигнат паметник в някое гробище и после да го използваш по предназначение.
4
8
 
32
 
! Отговори
Pilcho преди 15 години
Няма ли да им издигат паметник?
3
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
не знам дали сте болни (разболели сте се наскоро) или сте извратени по рождение.но всъщност - няма значение...
2
8
 
32
 
! Отговори
Debora преди 15 години
TOVA NACIONALEN PRAZNIK LI E...?
1
8
 
32
 
! Отговори
пчелар преди 15 години
Понацицаха се доволно тия търтовки